Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Всемирен потоп настъпва в идните 100 години Село в Бангладеш е наводнено.

Гибелно се покачват моретата заради приливи и бури от глобалното затопляне

Гибелното покачване на моретата ще докара нов всемирен потоп, който ще настъпи в близките сто години, ако човечеството не вземе необходимите мерки за предотвратяването му, съобщиха учени, цитирани от британското научно списание “Нейчър”.

Според международно изследване опасността от повишаването на нивото на световния океан непрекъснато се повишава заради растящите приливи, увеличаващите се вълни и бурите. Те са предизвикани от глобалното затопляне.

По оценка на специалистите, ако човечеството не изгради защитни съоръжения и не прекъсне наблюдаваните днес тенденции, към 2100 г. огромни части от сушата на нашата планета ще бъдат наводнявани редовно. Потопяването на крайбрежните региони в света ще бъде 50 процента.

Най-застрашени ще бъдат крайбрежните територии, разположени на 10 метра над морското равнище. При най-лошия сценарий около 287 милиона души, или 4 процента от световното население, могат да пострадат от крайбрежните наводнения.

В парично изражение дебнещият всемирен потоп може да нанесе щети в размер на 14 трилиона долара, което съставлява 20 процента от световния брутен вътрешен продукт.

Въпреки че нивото на моретата се покачва сравнително бавно, екипът на Ебру Кирецки от австралийския университет в Мелбърн твърди, че на човечеството му предстоят катастрофални природни явления. Увеличава се разрушителната сила на приливите, на наводненията и на другите стихии на природата.

Специалистите са моделирали карта на света с териториите, които могат да се окажат под вода към 2100 г. В САЩ ще бъдат частично наводнени крайбрежията на щатите Северна Каролина, Вирджиния и Мериленд, в Азия - някои региони на Китай, Бангладеш и Индия, а в Океания - северната част на Австралия.

В Европа съществено ще пострадат северните части на Германия и Франция, а главната жертва на глобалните наводнения ще стане Великобритания.

Опитваме се да разберем глобалния мащаб на бедствията, свързани с крайбрежните наводнения, посочва Ян Йънг от Университета в Мелбърн пред Си Ен Би Си.

Трябва да разберем, че такива промени ще настъпят до 2100 г. и трябва да имаме план как ще отговорим на тях, допълва той.