Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На лов за съкровища отпреди човеците

Варненски палеонтолог изравя от земните недра и проучва фосили на организми, живели във времена, когато нашите земи са били дъно на плитко море

Слънцето е толкова силно, че сякаш се опитва да пробие черепната кутия и да изпържи мозъка. Отгоре те връхлита жега, а под краката ти също ври и кипи все едно си седнал върху гърлото на действащ вулкан. Точно това са най-подходящите условия на работа за Ростислав Траянов. С геоложкия чук в ръка той разравя нагорещената почва или безмилостно налага огромен камък, докато го разполови на две.
Изведнъж лицето му светва. Ростислав много по-внимателно продължава да раздробява скалата и най-сетне изважда от прахта това, за което е дошъл на това иначе ужасно неприветливо място. В ръцете му се търкаля нещо много приличащо на кръгло камъче, но опитното око на мъжа не може да бъде излъгано. От земните недра той е извадил вкаменените останки на организъм, живял преди 40 – 45 милиона години или много преди човешката раса да завладее нашата планета.


Човешкото съзнание едва ли е способно да направи толкова дълга разходка назад във времето, но Ростислав Траянов има уникалния късмет да се пренесе там и да си представя Земята такава, каквато е била тогава. Достатъчно е да попадне на добре запазени находки, за да започне своето историческо разследване. Този път в ръцете му е доста запазен фосил от морски таралеж.
След още малко ровене ще намери по-малка мида, а няколко метра по-надолу от скалата е отлепена голяма и много красива стрида. И картинката започва да се подрежда в главата на варненския биолог и любител палеонтолог. Някога на това място е имало топло море, периферия на океан, в което животът е процъфтявал. Но минават милиони години и водата се отдръпва. Времето продължава да си тече неумолимо и древните организми лека-полека са затрупани под стотици метри земя, а благоприятно стечение на природните обстоятелства запазва тяхната форма. И ето че един юлски ден през 21. век варненецът с чукчето си ги изважда от вековния сън, за да ги покаже на света.

Как са изглеждали нашите земи преди милиони години според историческото разследване на ростислав - четете в новия брой на "Космос".