Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЖЕГА: Тренировките в залата са закрити за медии, но Хей беше изловен, докато се потеше здраво.
ЖЕГА: Тренировките в залата са закрити за медии, но Хей беше изловен, докато се потеше здраво.

 

"Никога не съм бил в България, но съм бил с много българки", смее се световният шампион по бокс в тежка категория Дейвид Хей.
30-годишният англичанин беше сгащен от "168 часа" в легендарната зала 5th Street gym в Маями по време на подготовката за супердербито с Владимир Кличко.
След поредната тренировка британецът е наобиколен от десетина свои сънародници. Хей
благодари на феновете
че търпеливо са го изчакали да приключи заниманието. Готов е да се снима с тях и да даде автографи.
"Случайно разбрахме, че е в Маями и решихме да го потърсим - споделя Колин, който следи от дълги години кариерата на Хей. - Не очаквахме, че ще тренира в два следобед, когато е най-горещо."
Преди 45 години в същата зала своите бинтове всеки ден е затягал емблематичният боксьор Мохамед Али. Знаменитият бунтар и трикратен световен шампион в тежка категория се готви под наставленията на своя треньор Анджело Дънди. Двамата все още са живи. Али страда от болестта на Паркинсон. Неговият наставник ще навърши 90 години през август, но все още минава от време на време през залата. Живее в по-малко градче в щата Флорида.
"Анджело счупи крак преди две седмици и не може да се движи, иначе щеше да е тук, за да даде съвети на Дейвид Хей", разказва треньорът Том Цатас, който върти залата в отсъствието на Анджело Дънди.
Всички американци искат братята Кличко най-накрая да бъдат победени. В момента Владимир и Витали държат
три от най-престижните
световни титли в тежка категория. Четвъртата версия - Световна боксова асоциация, е притежание точно на Дейвид Хей.
"Идва краят на двете чудовища - заканва се британският шампион. - Ще ги размажа без проблеми. Никога не са срещали толкова бърз боксьор като мен."
Първото препятствие пред Хей ще бъде Владимир. Мачът е насрочен за 2 юли в Хамбург. Битката ще се проведе на 57-хилядния стадион "Имтех Арена", където играе своите футболни двубои едноименният местен тим.
"Виждате, че тренирам много здраво, но тепърва предстои по-сериозната част - добавя Дейвид Хей. - Публиката ще бъде за Владимир в Германия. Дори и това няма да му помогне."
Талантът от Лондон избрал Маями за тренировъчна база заради своята популярност. Той признава, че му е
много трудно да се концентрира
върху подготовката в своя роден град. Причината са стотиците фенове, които всеки ден пълнят залите, където е боксьорът. Климатът в Маями също е много благоприятен за подготовка, защото помага за сваляне на излишните килограми. Хей иска да е в най-добрата си функционална форма, за да може да надвие със скорост Владимир Кличко.
Другата причина за избора на англичанина е магическият ореол на зала 5th Street gym. Освен Мохамед Али в нея са се готвели големи имена като Джо Луис, Роки Марчиано, Кармен Базилио, Емил Грифит, Арчи Муур, Уили Пеп, Сони Листън, Роберто Дюран. Британецът признава, че Али е оказал
изключително влияние
върху спортната му кариера. Това е причината той да кръсти сина си Касиус (б. а. рожденото име на Мохамед Али е Касиус Клей).
Задачата на Дейвид Хей няма да е никак лесна, защото Владимир Кличко няма загуба от 2004 г. Оттогава той е победил 13 съперници, като 11 от тях са нокаутирани. 199-сантиметровият украинец ще има 8 см ръстово предимство. Това
няма да уплаши британеца
който се е изправял срещу далеч по-високи съперници. Дейвид Хей спечели световната титла през 2009 г. Тогава надви по точки 213-сантиметровото руско чудовище Николай Валуев.
"Знам, че хората в цял свят ще бъдат зад мен, защото на всички им омръзна скучният стил на братята Кличко - споделя Дейвид Хей, който има 25 победи (23 с нокаут) и една загуба. - Бъдете сигурни, че до края на годината ще има само един крал в тежка категория и това ще бъда аз!"

С Кобрата на едно първенство

Дейвид Хей и българската професионална звезда в тежка категория Кубрат Пулев се засичат по време на аматьорските си кариери.
Двамата участват в една категория (до 91 кг) на световното първенство в Белфаст през 2001 г. Тогава жребият ги разпределя в два различни потока. Българинът достига до четвъртфинал, където отпада от бъдещия световен шампион за професионалисти Султан Ибрахимов (Рус). Британецът има по-голям шанс. Той стига до финала. Негов съперник е кубинската звезда Одланиер Солис, който наскоро загуби от Витали Кличко в мач за световната титла. Хей има предимство в началото на срещата. Солис е свален в нокдаун и отстъпва убедително по точки. Опитният кубинец успява да навакса и да откаже в третия рунд младия си противник.
Пулев има възможност да се бие с Хей през следващата година. В момента софиянецът върви отлично при професионалистите. Той има 11 победи (5 с нокаут). Следващият му мач ще бъде на 7 май в Копенхаген (Дан). Негов съперник ще бъде американецът Дерек Роси.

НА МЯСТО: Хей дава автограф за репортера на “168 часа”.
НА МЯСТО: Хей дава автограф за репортера на “168 часа”.
ШАНС: Кобрата следва стъпките на Хей по пътя към световната титла.
ШАНС: Кобрата следва стъпките на Хей по пътя към световната титла.