Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът с проект като царя? Радев можело дори да не изкара пълния си мандат.

Може да се яви на избори без партия и после да я създава

Мандата щяла да го довършва Илияна Йотова

Президентът Румен Радев яхва настроенията на протестиращите и под влияние на вълната регистрира своя политическа партия. Тази хипотеза е много вероятна според част от политическите анализатори.

В обкръжението му се въртяла дори

още по-смелата идея той да не изчака

да приключи мандатът му, за да не изгуби набраната инерция и високия си рейтинг, а да действа веднага. В този случай според конституцията държавен глава става вицепрезидентът – тоест Илияна Йотова. Неслучайно бе плътно до Радев във всичките му прояви пред скандиращото “оставка” множество. И така тя да изпълнява длъжността до следващите президентски избори, които трябва да са през октомври - ноември 2021 г.

А военният летец

да се яви на парламентарния вот

без значение дали той ще е предсрочен тази година или редовен през март догодина. Организацията на една партия е дълга и сложна процедура с търсене и откриване на подходящи лидери в областите и общините, постоянни обиколки и срещи с електората, но в момент на криза всичко това може да се прескочи.

Вече имаме подобен прецедент – през 2001 г. царят дойде от Мадрид и неочаквано за всички се яви на парламентарните избори

без политическа формация

зад гърба си.

Яхна народното недоволство и използва две съвсем малки партии, за да се яви на вота.

А после го избраха за премиер не с гласуване, а с ръкопляскания. Вярно, че му се наложи да управлява с ДПС като коалиционен партньор, а не сам, но спечели точно половината депутати.

Горе-долу такава е схемата, по която среди около Румен Радев правят планове за бъдещето си. Те не са изненада. Поведението му по време на протестите до голяма степен

показва политическа ангажираност

и желание да излезе от ролята на надпартиен държавен глава.

Военновъздушният генерал излезе няколко пъти при събралото се множество на площада пред президентството и

издигайки юмрук над главата си,

се закани на правителството и управляващото мнозинство:

"Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта от нас, от всеки един от нас. Ще си върнем България. Мутри – вън!"

Идеята на кръга около Радев е той да бъде следващият премиер. И тук

влиза в конкуренция с Корнелия Нинова и Кирил Добрев,

както и с Мая Манолова, които също не са чужди на мисълта за подобно бъдеще за себе си.

Как ще се разреши състезанието в БСП за лидерското място, от което зависи и участието на столетницата във властта, е трудно да се прогнозира. Но при всички положения разделението в левицата, както и наличието на разнородни протестиращи групи е коз в полза на президента.

Той вече показа, че е решен да се бори, и смята, че може да разчита не само на червения електорат, но и на всички останали недоволни от днешното правителство. А това, което му дава криле, е, че политическите сили с изключение на ГЕРБ и ДПС не са готови за избори. И неговият проект може да помете зараждащи проекти като този на Мая Манолова и Слави Трифонов, които отстъпиха на заден план и не се появяват на протестите. А мнозинството няма да ги схване като конкуренти и както обикновено ще тръгне с този, който има повече шансове да успее.