Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Борисов настоява да се въведе единен медицински протокол в ЕС заради коронавируса 

Премиерът Бойко Борисов е в Брюксел, където трети пореден ден се провежда заседание на Европейския съвет, чиято цел е да се постигне споразумение за фонда за икономическо възстановяване и за бюджета на ЕС до 2027 година.

Това, което се предлага, е намаляването на грантовете с 50 мрлд. евро за сметка на увеличаване на заемите 50 млрд. евро. Новото съотношение, което се предлага, е 450 млрд. евро грантове и 300 млрд. евро заеми, което е 60 към 40. Но това е предложение, което тепърва ще обсъждаме, уточни премиерът.

България е една от най-спестовните държави. Дори премиерът Рюте, с когото имаме добри отношения и се подкрепяме, каза: "България е една от най-финансово стабилните държави". България още не си е позволила да тегли заеми - все още се справяме със собствените си ресурси, каза Борисов.

Ние сме кандидатствали за 300 млн. евро за най-бедните региони в Европа, заедно с Белгия, Кипър и Словения. На двустранните срещи съм обяснил защо те са ни важни и ако останат пари - да дойдат за най-бедните ни региони. Ако се запази това, което сме говорили с Шарл Мишел, за нас ще е приемливо. Няма да има нито една страна, която да е доволна по простата причина, че парите са по-малко, заяви Борисов.

Настоях категорично да се въведе единен медицински протокол, за да няма научни спорове между медици дали има коронавирус и как да се лекува, как всяка членка на ЕС да реагира. Тук камерите ни следят, ако маската ти е сложена под носа, те предупреждават, допълни Борисов.

Премиерът каза, че не знае дали ще има решение.

На фона на загубите всяка страна се бори да получи повече пари, а държавите, които дават парите, имат същите проблеми както при нас - в България, Германия, Франция… проблемите са едни и същи. Полагаме усилия с двустранните срещи, с всички колеги сме добри приятели. Ако сме европейско семейство, трябва да вземем такова решение, че всички членове на семейството да се чувстват защитени и да се чувстват членове на това европейско семейство, заяви още Борисов.

Има проблем - в България не вярват, че има коронавирус. Защо връщат маските във Франция? Австрия защо продължава да държи здраво мерките? Според мен трябва да се направи една кръгла маса на медиците и да се обясни до какво води всичко това и докъде ще се стигне, защото после последиците са за нас, каза Борисов.