Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Румен Радев СНИМКА: Румяна Тонева
Президентът Румен Радев СНИМКА: Румяна Тонева

Сметките на кабинета и главния прокурор да оцелеят с внушения и интриги, отказът да се чуе гласът на България, само удължават кризата. Доверието е загубено, каза държавният глава

Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта. От всеки един от нас зависи това да се случи. Това каза държавният глава Румен Радев дава в обръщение към нацията от "Дондуков" 2.

"Вече седмица хиляди българи са по площадите с искане за оставката на правителството и главния прокурор, за свобода законност и справедливост", каза Радев. Той обясни, че излезлите да протестират в различни градове са доказателство, че протестът е общонационален и обединява всички възрасти и социални категории. Младото поколение върна надеждата за бъдещето на България, допълни държавният глава.

Мобилизацията българите е израз на националния консенсус Антимафия. Мобилизация да се нарекат проблемите с истинските им имена, категоричен бе Радев.

Тази мобилизация е огромен исторически капитал, който може да промени съдбините на Отечеството и всеки от нас. Той не е притежание на никой лидер или партия, а на целия български народ, каза президентът.

Това, което става днес на улиците е достояние на всички граждани, които отстояват днес своето бъдеще. Мобилизацията, която виждаме, е резултат именно на това тяхно усилие. Трябва да си даваме сметка, че мафията се храни от страха и апатията, допълни Радев.

Днес нашата борба за справедливост и свобода е в ръцете именно на хората от протеста. Това е общата ни кауза, каза още президентът. И обяви, че оскърбителните внушения, че хилядите българи по площадите са платени и манипулирани, "издават арогантност, политическо безсилие и интригите на задкулисието - лъжи, клевети".

Никога народът ни не е бил по-единен в искането си за законност, в смелостта си да бъде актьор, а не зрител на собствения си живот. Никога не е бил по-зрял в решителността си с постоянство, без насилие да върне държавата си, категоричен бе държавният глава.

Да бъдем мъдри и единни, за да не допуснем да се разпилее тази обществена енергия за промяна. Да не допуснем егоизмът, предразсъдъците, интригите на задкулисието и външни сили да внасят разединение в редиците, призова той.

Сметките на кабинета и главния прокурор да оцелеят с внушения и интриги, отказът да се чуе гласът на България, само удължават кризата. Доверието е загубено и това го виждате навсякъде по площадите, каза още Радев. Според него сегашният олигархичен властови модел е изчерпан и отречен от хората.

Рестартирането на политическия процес и модернизацията на страната ни минават през оставка на правителството и главния прокурор и честни избори, категоричен бе Радев.

Той отново призова полицията и протестиращите за ненасилие и избягване на провокации, за да не се опорочават справедливите искания на гражданите и да се разпилява енергията за промяна.