Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Предпазването на кожата не е единствената задължителна защита през лятото. От изключително значение е грижата за очите и намаляване на вредното влияние на слънчевите лъчи върху тях.

При ярко слънце очите са изложени както на инфрачервени лъчи, така и на ултравиолетови. Те са с различна дължина на вълната и по различен начин влияят на очите. Според офталмолози инфрачервените имат негативен ефект предимно върху лещата и ретината.

Именно

соларен ретинит

е едно от заболяванията,

свързани с директно излагане на светлина. Той се характеризира с кръвоизливи в окото, дискомфорт, проблеми с фокусирането. В някои по-тежки случаи може да доведе дори до сериозни изменения в ретината.

Малките кръвоизливи в очите често бързо отшумяват, особено ако не са съпроводени с дразнене или болка. Но лекари алармират, че ако след излагане на слънце винаги се появяват кръвоизливи, е възможно това да е симптом за съдова слабост, високо кръвно налягане или диабет. Дори и червеното петно да е малко, ако има наличие на силна болка, се препоръчва бързо да се търси специалист, защото може кръвоизливът да е голям, но да не е видимо изразен.

Според офталмолози продължителното излагане на слънце води до постепенно увреждане на лещата и крие рискове от развитие на катаракта. По данни на Световната здравна организация 20% от случаите на катаракта в света се дължат именно на продължително излагане на слънце без очила.

Ултравиолетовите лъчи пък директно се поглъщат от роговицата. Най-често причиняват фотокератит, който се характеризира със сълзене, зачервяване, силно дразнене. Когато сълзенето е инцидентно и отшумява бързо, не се счита за особен проблем. Но ако се появява много често и е свързано с усещане за дразнене и замъглено зрение, се препоръчва консултация с лекар, защото може да става дума за

фоточувствителност, алергия или проблем на слъзните канали

При хора, които никога не носят слънчеви очила, е възможно да се стигне дори до загуба на зрението.

Усещането за сухота също е нормално след излагане на слънце. При силна сухота обаче, свързана с болки и зачервяване, е добре да се потърси офталмолог. Понякога се отключва и след прием на медикаменти за сърцето или кръвното налягане, но тогава се комбинира и с пресъхване на устните. Честа сухота без видима причина, особено ако е комбинирана с възпаления, може да е знак за по-сериозни заболявания като диабет, ревматизъм, хормонални проблеми, автоимунни заболявания.

Офталмолози подчертават, че при отразяване върху водна повърхност ултравиолетовите лъчи увеличават интензитета си дори до 75%. Според специалистите основният проблем е, че тези лъчи не причиняват болка и дори без усещане за дискомфорт в конкретния момент всъщност увреждат очите. Освен това проникват през облаците дори в мрачни дни. Затова специалистите съветват задължително през лятото, но не само, да се носят качествени слънчеви очила с UV филтър.

Данни показват, че

при децата под 1 г. лещата филтрира едва 50%

от UVB лъчите

и само 10% от UVA, тоест много над 50% от ултравиолетовите лъчи, които достигат до очите на бебето, засягат директно ретината. При по-големите – около 10-годишните - 60% от UVA и 25% от UVB достигат без проблем до ретината. Едва на 12-годишна възраст подрастващите имат изградена защита като при зрелите хора. Затова е

задължително децата да носят очила с добра UV защита

Всъщност носенето на некачествени очила е много по-вредно от липсата на очила,защото зад тъмните стъкла зеницата се разширява, с което вредните лъчи проникват много по-лесно в нея. Освен това при най-малките още не е напълно усвоен рефлексът да се затварят плътно очите при наличие на ярка светлина. Затова освен очила специалистите препоръчват винаги да се носят и шапки с периферии.

Офталмолози подчертават, че е необходима бърза консултация с лекар, ако човек започне да вижда изразени черни точки или има черни петна или т.нар. "светкавици" в зрителното си поле. Добре e да се следи и цветът на вътрешната страна на клепачите. Силното избледняване може да е симптом за анемия. Особено ако е комбинирано и с чувство на отпадналост и вечна сънливост.

А прекалено червена вътрешна част на клепачите

може да е знак за проблеми с кръвообращението или нарушена функция на храносмилането.

Специалисти изтъкват, че е важен и цветът на склерата на очите. Лекото пожълтяване може да е знак за натрупване на билирубин в кръвта, произвеждащ се от разпадането на червените кръвни телца. А високите нива билирубин са признак на проблеми с черния дроб, жлъчката или панкреаса, дори наличие на хепатит.