Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Момчето учело турски, за да стане помощник-треньор по борба в южната ни съседка

Дядото на Абдулкадер бил кюрд, а баба му - туркиня

“Султан Мурад” не е в списъка за терористични организации на Съвета на Европейския съюз от 2019 г.”, твърди юристът Иво Найденов

Мохамед наистина е пътувал до Турция, но това не е страна, в която се водят военни действия. Момчето е избягало от Сирия още през 2014 г. заедно с майка си Анелия. Искали са да се спасят точно от войната. Търсели са спокойствие."

Това разказа пред "168 часа" адвокатът на обвинения за участие в терористично престъпление зад граница Мохамед Абдулкадер - Иво Найденов. Само преди броени дни момчето беше арестувано в дома си в Бургас, а според съда по делото са събрани достатъчно данни, че е участвало в бойни действия в Сирия.

Защитникът на Абдулкадер обаче е сигурен, че няма нито едно доказателство за това, че той е участвал в каквито и да било сражения извън България.

"Нито един от тези свидетели, за които говорят, няма как да има сведения какво е правил Мохамед в Сирия или Турция - твърди Найденов. - Първо, защото това са едни деца от Бургас, които никога не са ходили в Сирия, а единствено са видели снимки във фейсбук. Твърденията, че самият той е споделял пред тях, че е участвал в някакви боеве, също не са верни. Мохамед не е казвал нищо такова. Аз затова исках да присъстват и медиите на мярката, за да чуете кой какво говори."

Юристът не отрича, че момчето е посещавало баща си в Турция.

"Да, двамата са се виждали многократно, но да се видиш с баща си там, проблем ли е? - пита той. - Първо, никой не казва, че бащата на момчето е терорист. По данните, които имам, таткото работи на митницата между Турция и Сирия в тази част, която се контролира от турската държава. Или поне така говорят, че се контролирала от нея. В какви действия да участва баща му? Дядото на Мохамед по бащина линия е кюрд, а баба му - туркиня. Кажете ми срещу кого да воюва баща му? Срещу кюрдите ли да воюва, след като най-близкият му човек е такъв. Хората в Сирия живеят във война. Слава Богу, ние не знам какво е, само сме чували."

Адвокат Найденов е категоричен и че бащата на момчето - Ахмет Абдулкадер, не е бил лидер на терористична организация.

"Организатор на каква крайна ислямистка група е бил той - пита отново юристът. - Ако говорим за формированието "Султан Мурад", пак ще повторя, че неговият баща е бил кюрд. За "Султан Мурад" се твърди, че нападат кюрди. Въпросът ми е ще напада ли баща му кюрди при тази ситуация? Не се връзват нещата.

Другото важно, което искам да подчертая, е, че Съветът на Европейския съюз е определил кои са лицата и организациите, които са "крайно терористични". "Султан Мурад" не фигурира в този списък, който е актуализиран през 2019 г. Има решения, които конкретно са определили кои организации са терористични и кои не са. Тази, в която казват, че уж е участвал Мохамед, я няма при тях."

Както вече стана ясно момчето било юношески шампион по борба и голяма надежда за българския спорт. Според адвоката му той е изключително дисциплиниран.

"Завършил е спортното училище, а желанието му е било да научи турски език, за да бъде треньор в Турция - обяснява Найденов. - Това било логичното продължение за него, тъй като се е дипломирал с документ за помощник-треньор. В Турция обаче не е успял да научи добре езика, което го принудило да се върне у нас. В България вече е искал да си пробва късмета и да започне да работи тук. Бил е мотивиран, с много сериозни цели в живота. Ето че се среща с трудности още на тази възраст. Нещо, което не е очаквал, че може да му се случи."

Адвокатът допълва, че в началото Мохамед бил силно изненадан от ареста, а след това го обзело и притеснение.

"Как да се чувства в момента той? - пита Найденов. - Какви емоции да изпитва едно дете на 21 години зад решетките? Затворен е в ареста все пак. Притеснен е, със сигурност не е щастлив и спокоен. Аз все пак смятам, че ние ще излезем от тази ситуация, защото той не е участвал в никаква терористична дейност и е абсолютно невинен."

Относно снимките юристът казва, че не ги отричат и че са факт.

"Да, такива фотоси има и той ги е споделил във фейсбук профила си, но това прави ли го терорист - казва адвокатът. - Снимал се е, позирал е и просто е решил да ги публикува в социалната си мрежа, за да ги видят негови приятели."

Според служебния защитник на Мохамед, който му беше даден още в първите дни след ареста, снимките били, за да се похвали с тях и с това, че е бил в Сирия. Искал просто да покаже и какво е видял с очите си там.

"Той е едно нормално момче като всички други на неговата възраст - каза пред "168 часа" адвокат Веселина Василева. - Има много приятели, излиза по дискотеки и се забавлява. Никога дори не е помислял да участва в каквито и да било бойни сражения. Пътувал е при татко си, но в никакъв случай с такава идея.

Ходил е при него няколко пъти, но за по 5-6 дни, и то просто за да се видят и да си поговорят като баща и син, а не за да се замесва в нещо незаконно. Все пак родителската връзка е силна."

При специализираната акция срещу тероризма освен задържания Абдулкадер като свидетели бяха привлечени и 14 негови сподвижници.

Сред тях - приятели на момчето, с което са тренирали заедно борба в клуб "Бургас". Пред "168 часа" никой от познатите на младежа не може да каже, че той е имал желанието изобщо да участва в някакви крайни организации. Пред тях той не е споменавал да е стрелял и убивал хора в Сирия. Не е споделял и че баща му го е вербувал да стане част от формированието "Султан Мурад".

Близките на задържания в момента стоят плътно зад него и го подкрепят. Във фейсбук те дори подеха кампания в негова защита. Множество приятели на Мохамед вече са споделили негова снимка, към която са добавили и текст.

"Не вярвайте на глупости! С теб сме, брат ми!", пишат те.

В шок от ареста продължава да бъде и майката на Абдулкадер - Анелия. По информация на "168 часа" жената продължава да е силно притеснена за бъдещето на сина си. Според служебния му защитник Веселина Василева още в първите дни след задържането на Мохамед телефоните на всички негови близки били иззети, за да не могат да се свържат с никого.

Майката била силно изненадана от този ход на полицията. Тя все още недоумява защо детето й е зад решетките. Жената продължава да твърди, че той не е терорист и вече веднъж са бягали именно от войната в Сирия, за да са далече от агресията и кръвопролитията там. Преди 13 дни двамата дори се прибрали от Турция, където направили опит да се установят и да работят. Тя допълва, че ако са извършвали някаква нелегална дейност, нямало да се приберат спокойно в България и да преминат границата необезпокоявано. Анелия е сигурна и че бащата на Мохамед няма как да го е вербувал за участие в терористични организации. Мъжът също бил против момчето да си прави снимки с автомат и да ги качва в социалните мрежи, тъй като това щяло да се разбере по двусмислен начин.

"Фотосите са направени просто за спомен, а аз му казвах да не ги споделя, защото ще стане лошо", обясни притеснената жена.

Последната информация от прокуратурата е, че в интернет момчето дори имало и таен профил. В него публикувало снимки главно с оръжия.