Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Делян Пеевски и Алексей Петров били мишени на

бизнесмена. Той плащал на магистрати, данъчни и

полицаи, за да го покриват и съсипват конкурентите му

Десетки имена на публични личности и разкрития за опити за успешни и неуспешни покушения се съдържат в делото срещу Васил Божков като лидер на група, която се занимавала с рекет, изнудвания, поръчки за убийства и изнасилвания.

Освен бизнесмена, който от края на януари се укрива в Обединените арабски емирства (ОАЕ), обвиняеми са още адвокат Славчо Марков, шефът на охраната му Васелин Балтов и още двама - Георги Божилов и Александър Митков. Това стана ясно в апелативния специализиран съд. До този момент имената на другите обвиняеми не бяха съобщавани.

Манол Велев
Манол Велев

Във вторник се решаваше дали адвокат Марков и Балтов, който е бивш служител на отряда за борба с тероризма, да излязат на свобода. Те са в ареста от 3 юли тази година. В съдебната зала присъстваха и десетина колеги на Марков от Софийската адвокатска колегия, които бяха дошли да го подкрепят.

Според обвинението Божков поръчал убийствата на предприемача Манол Велев през 2007 г., на бизнесмена от Благоевград Йордан Динов през 2012 г., на Алексей Петров през 2015 г. и на жена на име Бойка Василева, която живее в Швейцария.

Васил Божков
Васил Божков

Свидетел с тайна самоличност №532 заявил пред разследващите, че пред него Божков признал: Веселин Балтов стреля по Манол Велев.

За методите на собственика на “Нове холдинг” разказала при разпита си и съпругата на Велев-депутатката от левицата Весела Лечева. Преди да бъде прострелян, един от бизнесите на Велев е в сферата на хазарта.

Друг свидетел на име Константин Бухлев твърдял, че Алексей Петров е бил една от мишените на Божков, а след него Делян Пеевски.

Бухлев, който в момента се намира в следствения арест към затвора във Варна, дал показания на 27 и 28 май тази година. Той е задържан по обвинение за убийството на варненеца Тодор Тодоров - диджей Теди, екзекутиран през февруари 2015 г.

Йордан Динов
Йордан Динов

Бухлев твърдял, че пред него украинският гражданин Роман Лонгвиненко заявил още през 2014 г., когато организирал покушението срещу Алексей Петров, че поръчката идвала от Божков, а следващата мишена бил Пеевски. 

Преди 6 години украинецът сам потърсил услугите на Бухлев.

Според прокуратурата хората в групата имали различни функции.

Адвокатът Славчо Марков бил основната връзка на Божков със съдебната власт и правоохранителните органи. За това разказал свидетел с тайна самоличност №522.

Друг таен свидетел, който присъства в делото като номер 555, казал, че адвокатът давал подкупите от името на Божков на магистрати, данъчни, полицаи, за да потулват проверките срещу него и да притискат конкурентите му. Марков се срещал с тях в ресторант.

“Веселин Балтов пък освен че “организирал стрелбата по Манол Велев, бил човекът, който респектирал” хората по нареждане на Божков”, обяви прокурор Калин Близнаков. Собственикът на “Нове холдинг” го похвалил пред свидетел №532, че бил “ много подготвен”. Балтов организирал и наблюдението на магистрати.

Според прокуратурата групата се занимавала и със събирането на информация за магистрати, които работят по двете дела срещу Божков.

Именно в дома на Марков били открити четири снимки на прокурора от Специализираната прокуратура Ангел Кънев. На тях той бил с главния секретар на МВР Ивайло Иванов. На листовете формат А4 със зелен флумастер били

написани лични

данни за

Ангел Кънев -

телефон и къде живее. Имало и снимки на следователката Нели Тодорова, която работи по делата срещу Божков. Били снимани и децата ѝ. На тях била написана информация за нея - имена на съпруга ѝ, къде живее, имена на децата ѝ. Снимките били в кафяв плик.

Самият Марков обаче твърди, че снимките му били подхвърлени при претърсването. Следовател му подал плика и поискал да го отвори, за да остави отпечатъци.

“Аз познавам Нели Тодорова”, обясни адвокатът. Той и адвокат Явор Хайтов придружавали Васил Божков на разпита му при нея месец преди да стане обвиняем.

“Никога не е искал от мен да извършвам нещо противозаконно”, каза Славчо Марков. Прокуратурата твърди,че той е човекът, който събирал информация, за да притиска момичетата, които отказвали да бъдат интимни с Божков.

Марков отхвърли това обвинение.

С Божков не били приятели, но се познавали от 20 години. От уважение към него бизнесменът му предоставил помещение на ул. “Московка”43 (там се намира офисът на “Нове холдинг” - б.р.). Освен Марков там работили още четирима адвокати.

“Славчо Марков бешепредставен от прокуратурата като бивш служител на МВР, а той е адвокат от 25 години”, обяви защитникът му Владимир Манолов.

Самият обвиняем накратко разказа пред съда биографията си. До 1997 г. бил началник на направление “Наркотици” в ЦСБОП (сега ГДБОП), а преди това бил зам.-началник на криминално управление към полицията, което се занимавало с разследване на убийствата. След ЦСБОП се пенсионирал и оттогава бил адвокат. Сред клиентите му имало лекари, бизнесмени, общественици, генерали.

Преди години негов клиент бил Атанас Велков. Той е бивша барета и един от обвиняемите по делото срещу групата на Николай Добрев, известен като Бай Добри, също бивша барета. Преди повече от 15 г. групата беше подозирана за друг атентат срещу Алексей Петров, извършен през август 2002 г. (За Бай Добри и групата му - виж  долу - б.р.)

Към днешна дата според разследващите тогава Марков издействал оневиняване на хората на Бай Добри. Той отрече това да е вярно.

Марков е защитник и на бившата секретарка на Божков Йоана Чолакова, която в момента е в ареста.

Именно като такъв още на 4 март, докато четял доказателства срещу нея, той научил, че в дома му се готви акция. Тя се случила на 3 юли, когато беше задържан.

“Сега, когато съм в килия №3 на 6-ия етаж на следствения арест, целият ми живот минава пред мен като на филм”, обяви той пред съда. Затова поиска да разкаже какво се е случило при задържането му.

“Около 6,10 ч

10-15 командоси

нахлуха в дома ми

в кв. “Симеоново”. Не се представиха. Сложиха ми белезници и ме обърнаха с лице към стената. Аз ги помолих да са по-внимателни, защото съпругата ми, която е на 68 г. и е с онкологично заболяване, беше на втория етаж. До 6,50 тичаха из стаите, двора. Тогава дойдоха следователите”, обясни той.

Разследващите преровили над 150 папки със сведения за клиентите му, на които бил адвокат. Сред тях намерили кафявия плик със снимките на прокурора Кънев и следователката Нели Тодорова. Марков познавал другия обвиняем Веселин Балтов от 2-3 години. Но пък ги имало на обща снимка отпреди 15 г., когато Божков отивал на разпит в Транспортна полиция. Марков придружавал бизнесмена, а Балтов бил зад тях. Балтов пък се оплака, че братята Цветомир и Боян Найденови, които сега свидетелствали срещу него, преди дори не го поздравявали, защото бил охранител. Той твърди, че при стрелбата на Манол Велев е бил в чужбина на почивка.

След петчасово заседание съдебният състав реши да остави двамата в ареста. Според магистратите събраните доказателства са достатъчни, за да се направи предположение, че двамата са съпричастни към престъпленията, за които ги обвиняват.

Бивш служител на МВР говорил,

че се подготвя убийството

на главния прокурор

Защитен свидетел с тайна самоличност, разпитан по делото срещу Васил Божков, Славчо Марков и Веселин Балтов, говорил, че се готви убийството на главния прокурор. По делото той фигурирал като номер 522. Това твърдение разкри самият Славчо Марков в своето обяснение пред апелативния специализиран съд във вторник.

Същият свидетел твърдял, че Марков дал 5 млн. евро на Цветан Цветанов, дал пари още на Мая Манолова и Слави Трифонов. Парите били от Божков. Самият таен свидетел обаче явно бе известен за Марков.

“Защитеният свидетел, който ме познавал още от 1990 г., всъщност беше уволнен от службите за педофилия”, каза Марков. И добави: “В показанията си “стреля” с информацията, че се готви убийството на главния прокурор”.

Марков отрече да е давал пари на Цветанов, както и на когото и да било. Познавал се с бившия зам.-председател на партия ГЕРБ покрай т.нар. дело за кетчерите отпреди години. То беше за незаконно подслушване. Тогава той бил адвокат на Сергей Кацаров, който е бивш шеф на някогашната Специализирана дирекция “Оперативни технически операции" (СДОТО) в МВР.

Цветанов, Кацаров и още двама бивши шефове на СДОТО бяха оправдани от съда през 2015 г.

Пак по разследването срещу Божков била събрана информация, че бизнесменът е дал много пари за защитата му по досъдебните производства.

Сумите трябвало да се използват както за обругаването на магистрати, така и за фабрикуването на свидетелски показания.

Бухлев разказвал и за

стрелба с гранатомети

Полицаи правят оглед на мястото, където бе убит Йордан Динов
Полицаи правят оглед на мястото, където бе убит Йордан Динов

Свидетелят по разследването срещу Васил Божков за убийства Константин Бухлев бе ключов свидетел и по делото срещу украинеца Роман Логвиненко за атентата с гранатомети срещу бившия съветник в ДАНС Алексей Петров през 2015 г.

Логвиненско е зад решетките от 31 януари 2016 г. На 17 май 2019 г. той бе осъден на 15 г. затвор като помагач в опита за убийство на Петров, но в средата на май т.г. наказанието му бе намалено с 5 г. Предстои по делото окончателно да се произнесе и ВКС.

Атентатът с гранатомети срещу Алексей Петров бе извършен на 29 октомври 2015 г. в столичния кв. “Кръстова гора”. Логвиненко бе обвинен, че е подбудител и организатор на покушението, но по това обвинение съдиите го оправдаха. Осъдиха го само като помагач. Преките извършители на атентата - 2-ма украинци и техен помощник, се издирват, но засега безуспешно.

МВР стига до Роман Логвиненко след разпит на Бухлев и на още един свидетел Бойко Георгиев. Бухлев разказва, че познава украинеца покрай бизнеса си с авточасти, тъй като Логвиненко изнасял багери за Украйна. Описва го на вид. Твърди, че веднъж Роман го попитал дали може да намери хора, за да “бъде убит Петров”. Уверил го, че той ще си намери “специалисти”, а Бухлев само ще помага. Бухлев приел да сътрудничи от страх.

Разследваха Бай Добри за

оръжие, през 2004 г. той е

прострелян при атентат

Бившата барета Николай Добрев-Бай Добри бе сред 9-има подсъдими по дело за незаконно притежаване на оръжие, открито през август 2002 г. в село Горна Малина. Навремето делото стана известно като “Фабриката за убийства” заради изявление на висш прокурор, който го нарече така. На “фабриката” бяха приписани заговори за саморазправи с бизнесмени и магистрати, но по липса на доказателства делото за тях бе прекратено. През август 2002 г. прокуратурата съобщава, че има “данни кои са вероятните изпълнители на покушенията срещу Димитър Джамов и Алексей Петров, който е прострелян с 4 куршума на 15 август 2002 г. До обвинения в съда не се стига. Няма и присъди. На 4 април 2004 г. самият Бай Добри стана мишена на атентат. По него е открит огън от движещо се ауди и той е прострелян в лявото бедро, но оцеля. Куршумът обаче раздробява костта му, възстановяването след операцията е трудно и делото за оръжието е замразено. При атентата срещу Бай Добри бе ранена и жена.