Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЕКШЪН: Мачовете между “Левски” и “Литекс” никога не минават без мелета.
ЕКШЪН: Мачовете между “Левски” и “Литекс” никога не минават без мелета.

 

Легенди на "Левски" и "Литекс" очакват ново масово меле на терена по време на неделното им дерби. В мача на стадион "Георги Аспарухов" почти сигурно ще бъде решен шампионът на България.

"Няма мач, който да е минал спокойно - признава бившият треньор на "оранжевите" Ферарио Спасов", който в момента е директор на детско-юношеската академия на ловчанлии. - Набрахме на "Левски" още в първия сблъсък между двата тима, когато бяхме в "Б" група."

Настоящите лидери в класирането се срещат за сефте през сезон 1996/1997. Двубоят е четвъртфинал от турнира за Купата на България. Ловчанлии са водачи в "Б" група, докато "Левски" се бори за титлата в елита.

"Тогава се създадохме като отбор - спомня си Ферарио Спасов, който по това време е треньор на "оранжевите". - "Левски" беше първото

предизвикателство

В Ловеч победихме с 2:0. Не ни дадоха и чиста дузпа при този резултат. След това реферът беше обяснявал на моите момчета, че нямало как да бием с 3:0 "сините" от първия мач срещу тях. В реванша пародията беше пълна. Стана гавра с футбола, но времената бяха такива. Тежко беше на съдиите и отборите. Единият от техните голове беше фарс. Мариян Христов легна контузен. Изкарахме топката в тъч. Те вместо да ни я върнат, вкараха гол. Очаквахме феърплей, но на "Герена"

не знаят тази дума

Оттогава тръгна голямото ни единоборство с "Левски"."

По това време в състава на "Левски" са Димитър Иванков, Мариян Христов, Емил Кременлиев, Тодор Зайцев, Владимир Йонков. За "Литекс" играят Стойчо Стоилов, Димчо Беляков, Стефан Юруков.

"Това бяха най-интригуващите мачове в историята - добавя сърцатият полузащитник на "Левски" Викторио Павлов, който играе във въпросните срещи. - Никой не очакваше, че ще ни бият с 2:0 в Ловеч. В началото си мислехме, че са

провинциален отбор

Те наляха много средства и се утвърдиха като тим. В реванша на "Герена" се хвърлихме. За пръв път ни разрешиха да се върнем на нашия стадион, който преди това не ставаше за игра."

Във втората среща "Левски" печели с 4:1. На полувремето "сините" губят с 0:1 след гол на Димчо Беляков.

Пълният обрат

настъпва през втората част. Победното четвърто попадение е отбелязано в деветата минута след изтичане на редовното време.

"За малко да се стигне до масов бой, защото играчите на "Левски" бяха много некоректни - припомня бившият голмайстор на "Литекс" Димчо Беляков, който в момента е президент на

втородивизионния

"Брестник". - Гриша Ганчев не беше в България и се осведомяваше за резултата по телефона. Загубата беше тежка. Оттогава винаги се играе на кръв срещу "сините". Мачовете са по-специални. Бъдете сигурни, че "Литекс" няма да загуби на "Герена". Вече качеството на футбола е по-ниско и виждате как се стига до нетолкова приятни срещи. Никога мачовете не са били кротки."

Андрей Желязков-Жужо помни отлично първите два двубоя между двата състава. Той води "Левски" от пейката в

сблъсъците

за Купата на България през 1997 г. "Преди реванша всички бяха отписали "Левски" - спомня си бившият мениджър на "сините". - "Литекс" беше добър тим, но ги елиминирахме. После разбрахме, че е имало закачки по трибуните. Не трябва да се учудваме от

екшъна по това време

Боевете по стадионите са нормални за българските нрави. Каквато ни е държавата, такъв ни е футболът. Вижте, че и на "Барса" - "Реал" (М) стават сблъсъци. Лошото е, че на тях им минава за две секунди, а при нас за 10."

В първия мач между двата тима през настоящия сезон "Литекс" победи "Левски" с 2:1. Двубоят ще се запомни с масовото меле между футболистите. Пламен Николов и Дарко Тасевски си размениха юмруци и бяха изгонени. Том вкара

шут от карате в гърба

на Веско Минев, а Дъсти Мюлдер отговори с лакът в лицето на бразилеца.

"В момента играем доста успешно и съм убеден, че ще продължим серията срещу "Левски" - смята Ферарио Спасов, който беше наставник на "Литекс" в

историческите два

мача срещу "сините" преди 14 години. - "Левски" отстъпва по много показатели. С тяхната хаотична игра трудно ще ни бият." Викторио Павлов твърди, че "Литекс" все още е далеч зад "Левски" и ЦСКА.

"Ние доказахме, че сме тим, който може да играе в Европа на добро ниво, а именно това е основният критерий - смята бившият халф, който в момента е треньор в детско-юношеската школа на тима. - В нашето първенство има само пет сериозни мача на година, докато навън всеки мач е предизвикателство. В България

няма как

да се избегне напрежението при подобни срещи. Ще се хвърлим на всяка цена да победим."

Стефан Колев: Имаше сблъсъци в тунела

Стефан Колев е част от историята на "Литекс". Бившият бранител се присъединява към клуба през сезон 1996/1997, докато "оранжевите" са в "Б" група. Избран е за капитан и е с дейно участие в двете последвали шампионски титли. Железният защитник е единственият български футболист, печелил първенството с четири различни отбора - ЦСКА, "Левски", "Литекс" и "Славия". В момента Стефан Колев е треньор в школата "Левски-Раковски".

- Г-н Колев, какви са спомените ви от първите мачове между "Левски" и "Литекс"?
- За времето бяха доста добри. Винаги бяха сериозни. Имаше интрига и много публика. Тежки срещи. Помня първия мач. Бихме в Ловеч с 2:0. Паднахме драматично на реванша с 1:4. Не искам да се връщаме назад, защото имаше други фактори, които влияеха. Реферът удължи времето. Имаше сблъсъци в тунела след мача. Сега не може да стане. Охраната е по-сериозна - не като едно време. Наказанията са по-големи. В последния мач за първенството между двата тима санкционираха доста футболисти. Едва ли сега ще се стигне до мелета.
- "Литекс" винаги се е хвърлял на кръв срещу "Левски". Каква е причината?
- Мотивацията срещу "Левски" е съвсем друга. Едно е да играеш с тях, друго е с "Монтана" или "Академик", без да обиждам тези два тима. Още в "Б" група, когато се събра отборът, задачата беше ясна. Влизаме и ставаме шампиони. Такива бяха условията. "Левски" беше основен конкурент. Имахме добри футболисти. Сега играчите на двата тима са равностойни.
- Как ще протече мачът в неделя вечер?
- "Литекс" няма да тръгне да атакува. Хиксът ги устройва. За "Левски" е важна победата. Те ще са по-активните, за да спечелят на всяка цена.
- Прави ли ви впечатление, че мотивацията при настоящите футболни звезди от "А" група не е толкова висока. На какво се дължи това?
- Сегашните играчи не играят с хъс и желание. Избират мачове, кога да се хвърлят и кога не. Не е нормално. Трябва във всеки двубой да се докажат. Задоволяват се с малкото. Стига им една победа. Мислят, че в другия мач противникът ще се победи сам. Резултатите са налице. Ние излизахме всеки мач за успех. Без значение срещу кого. Питали сме се в съблекалнята с колко ще бием, а не дали ще бием. Това е гъделът. Сега не могат да го усетят.
- Защо в "Литекс" налагат повече собствени юноши в първия тим, отколкото в "Левски"?
- В "Левски" няма как да се чакат талантите да се развиват две-три години. Вероятно затова предпочитат чужденци, които се предполага, че са по-добри. Това е причината за пренебрежението към юношите. Мениджърите са отговорни за избора на състава.
- Как се развива вашата треньорска кариера?
- Бях треньор на юношите на "Славия". Станахме шампиони. Тогава всички бяха отписали момчетата. Не ги брояха за нищо. За изненада на всички спечелихме първенството и според мен половината от тях заслужават да бъдат в първия отбор. След това отидох в мъжкия тим на "Спортист" (Своге). Нямаше нищо професионално там. Всичко беше на парче. Не се знаеше дали ще има пари за следващия мач и дали футболистите ще играят. На този етап е по-добре да се работи с децата, които идват по желание. Вижте в "Пирин" футболистите не ходят дори на тренировка, а когато не им се плаща, не можеш нищо да им кажеш.

Проблеми за съдиите

СЪДИИТЕ често са били най-губещите от физическа гледна точка в мачовете между "Левски" и "Литекс".
Според очевидци във въпросния скандален реванш от турнира за Купата на България през 1997 г. арбитърът Светослав Славов от Варна е бил посъветван от здрави момчета с черни дрехи. След първите 45 минути резултатът е 1:0 за "Литекс". Биячите демонстративно прекосяват терена и влизат в съдийската стая, където никой не знае какво точно се е случило. Още по-жестока е саморазправата с настоящия шеф на съдиите Костадин Костадинов. "Литекс" приема "сините" в мач реванш от турнира за Купата на България през декември 1999 г. Първият мач е завършил 2:0 за столичния гранд. Ловчанлии повеждат с 1:0. В последната минута на първото полувреме Георги Бачев изравнява.
Гриша Ганчев слиза от трибуните заедно със свой бодигард, твърдят очевидци. Здравият охранител вкарва юмрук в лицето на Коце Костадинов. При падането арбитърът чупи маса. Делегатът на двубоя също отнася няколко шамара. Заплахите са жестоки. Костадинов излиза на терена след леко забавяне. Дава две дузпи за "Литекс", но това не е достатъчно за крайния успех на ловчанлии.

Жужо предрича реванш за "сините"

Андрей Желязков-Жужо предрече, че "Левски" ще вземе реванш за загубата си през първия полусезон.
"Те трябва да се докажат - убеден е бившият национал. - Ще има напрежение на терена. Не трябва да ни изненадват потенциалните сблъсъци. Мачовете между двата тима винаги се очакват с голям интерес и преминават динамично. Ставали сме свидетели на доста любопитни промени на резултатите. Пресата също създава интерес и предпоставка за нервни изблици." "Сините" загубиха и двата си мача срещу "Литекс" през настоящия сезон. Те паднаха през есента за първенството с 1:2 и отпаднаха с дузпи в четвъртфинал от турнира за Купата на България след 1:1 в редовното време.

Ивайло Петев: Зарядът е особен

БИВШИЯТ защитник на "Литекс" Ивайло Петев признава, че зарядът в мачовете срещу "Левски" е много особен.
"Нашият тим винаги е бил амбициран и сплотен срещу "сините" - добавя настоящият треньор на хита в "Б" група "Лудогорец" (Разград). - Стават истински дербита. Понякога обстановката се изнервя. Моят първи мач срещу "Левски" беше победата за Купата през 1997 г. с 2:0. Тогава бяхме отбор на три месеца. Съдията повлия. Ние играхме доста агресивно и почти ги бяхме отстранили." Ивайло Петев следи много внимателно изявите на двата клуба, защото през следващия сезон "Лудогорец" ще трябва да се бори с тях за челните места в "А" група. Клубът има сериозен благодетел и на практика вече си е осигурил място в елита.