Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев
Румен Радев

Опитите на премиера да прехвърли отговорността за общественото напрежение не могат да заблудят никой, който познава ситуацията в България. Гневът е дълбок, трупан е с години и не може да се подтиска със страх и сила. Изходът от създадената ситуация е един - оставка на правителството и главния прокурор.

Това заяви президентът Румен Радев в нарочно обръщение към нацията от "Дондуков" 2.

Насилието и манипулациите не могат да върнат доверието в двете институции, всяко забавяне тласка България в безизходица, категоричен бе той. Всяко упорство увеличава риска от хаос, допълни той. Опитите да се задържи властта и завоеванията на олигархията

Той обясни, че българите са въстанали срещу корупцията, всяването на страх, прокурорския рекет и бездействието спрямо грабежите, погазването на презумпцията за невиновност, заглушаването на свободата на словото. Адвокатските колегии в много градове настояват за промяна в прокуратурата, допълни президентът.

Мафиотизацията на управлението накара свободолюбиви българи от всички възрасти, независимо от политическите си пристрастия, да издигнат искания за законност и възвръщане на основни граждански свободи, методично погазвани в последните години, допълни Радев.

Сега, когато българите са на площада, Европа няма право да гледа България с широко затворени очи. Съюзът има нужда от демократична България - България на закона, на принципите и правилата, категоричен бе държавният глава.

Вчерашният ден бе белязан от масови протести с искания за оставка на правителството и главния прокурор. Решението на управляващата партия да организира митинг в своя подкрепа в непосредствена близост до гражданския протест и по същото време, бе целенасочена и недопустима провокация към гражданския мир, заяви държавният глава и напомни, че се е стигнало до сблъсъци между протестиращите и органите на реда.

Радев призова органите на реда да се придържат към закона.

Силата е в истината, непреклонността и единението.