Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кулата - новата балканска голгота

Защо Гърция остави само един отворен ГКПП за пътуващите от Балканите? Това не ограничава заразата и си е направо враждебен акт

Пищящи деца, клекнали в околните ниви и храсти хора, обслужващи насъщните си нужди, молби за вода към околните коли, многочасово досадно висене в жегата, загуба на стотици хиляди, а ако така продължава – и на милиони часове на работоспособни хора. Ако тези часове се изчислят в пари, това може да се окажат стотици милиони евро загуби – вместо да почиват или работят, тези хора се мъчат в жегата.

Мнозина от чакащите на многокилометровата опашка за Гърция последния уикенд не издържаха на издевателството, отказваха се и полицията се опитваше да ги изведе по обратния път.

Да видим каква е логиката на гръцките власти. Официално заявената цел е да се осъществявал ефективен контрол с цел предотвратяване на заразяване. На границата понякога се събират генерираните кодове, които всеки влизащ в Гърция си попълва преди това. Нима на другите контролно-пропускателни пунктове не може да се събират разпечатки от този кодове или да се проверява наличието на такива кодове!? Това е толкова елементарна дейност, че всеки граничен полицай може да я извърши. Това очевадно няма как да е причина за затварянето на пунктове.

Защо се насочват всички граждани от балканските държави на един пункт? Нима това ще е колосален разход на фона на

милионите

часове, загубени

за чакащите

Нали влизащите в Гърция оставят стотици милиони евро там. Ако Гърция не иска туристи от балканските държави – просто да не приема такива, а не да издевателства върху гражданите им. Така не се създава добро отношение към Гърция.

Затварянето на всички контролно-пропускателни пунктове между Гърция и България без Кулата си е направо враждебен акт и не може да се обясни с ограничаване на броя на влизащите в Гърция. Поради простата причина, че през Кулата с цената на денонощно натоварване и многочасово висене

пак влизат почти

същия брой хора Да, в някои села в Северна Гърция по време на мюсюлманските празници се появиха доста случаи на коронавирус. Но разпространението беше ограничено. А Маказа бе затворена след решаването на проблемите в тези села. Точно от там минаваха преди всичко румънските туристи.

Видя се, че на 3 юли следобед, след като почнаха по-активно да се пропускат колите, за 2-3 часа опашката изчезна. Т.е. можело и бързо да се обработват преминаващите! Не е тайна, че през повечето време на Кулата има само по 3-ма действащи гръцки гранични полицаи. Останалите пият кафе и се разхождат нагоре-надолу.

На 11 юни Европейската комисия препоръча държавите членки да премахнат ограниченията за пътуване на граждани на ЕС от 15 юни 2020 г. Да, възможно е всяка държава да изисква определени документи, информация и даже PCR тестове. Но не и да тормози хората от други държави на ЕС с излишни и бих казал за случая с Гърция – без разумно основание. Затварянето на пунктове и струпването на всички преминаващи в един пункт може само да създаде трудности при събирането на информация от тези хора. Спирането на

колите на дълги

колони кара

хората да излизат

и да контактуват помежду си, недоволни и афектирани от часовете висене, което само може да причини заразяване.

България няма прекомерно висок брой активно заразени. Да, има увеличаване на заразените, но това до голяма степен се дължи на по-големия брой тествани през юни. Когато тестваните са в пъти повече, се установяват много безсимптомни носители на вируса. Относително стабилен е броят на жертвите му за целия период на пандемията у нас, което е най-същественият критерий за липсата на увеличаване на реално заболелите, а не на отчетените.