Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Даниела Дариткова. Кадър БНТ
Даниела Дариткова. Кадър БНТ

"В Закона за НСО ясно е написано, че НСО е специализирана военизирана служба към президента и общото й ръководство и контрол се упражняват от президента. Значи той има възможност да направи проверка, а и виждаме, че той възлага такава. В същото време прехвърлянето на отговорността към Народното събрание е некоректно, защото и трите служби, които влизат в комисията, която решава кой да бъде охраняван, се контролира от Народното събрание. 

Това каза председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова в предаването "Още от деня" по БНТ по повод изявлението пред медиите на президента Румен Радев по-рано днес.

Когато трябва да се определи необходимост от допълнителни личности и територии за охрана, тогава се събира такава Комисия, която определя дали има опасност за лица с национално значение. Тя се състои от председателя на ДАНС, на НСО, и гл. секретар на МВР, допълни Дариткова.

"По-скоро наистина се търсеше конфликт", така коментира тя инцидента с бившия правосъден министър и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов на плажа край резиденция  "Росенец".

„Не смятам, че Иванов искаше да отиде на плаж, по-скоро там се целеше някаква провокация. Ако Радев смята, че Доган и Пеевски трябва да са без охрана от НСО, то той трябва да следи за работата на комисията. Нека президентът поеме своята отговорност“, заяви Дариткова.

„По закон само президентът може да иска обяснение от МВР и ДАНС относно казуса на „Росенец“. Президентът може да поиска обяснение за това какво налага охраната на Доган и Пеевски“, допълни депутатът.

С темата за вота за недоверие Нинова цели стабилизирането си във вътрешнопартийните битки, категорична бе Дариткова.