Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев СНИМКА: Велислав Николов
Румен Радев СНИМКА: Велислав Николов

Шефът на НСО ген. Красимир Станчев да свика още утре комисията, която определя кои лица трябва да бъдат охранявани от службата, и да преразгледа необходимостта Ахмед Доган и Делян Пеевски да имат държавни гардове. Това е поискал президентът Румен Радев от шефа на НСО на среща днес. Обяви го самият той в изявление за медиите на "Дондуков" 2.

Отдавна заявих, че Пеевски и Доган не трябва да се охраняват от НСО. Това обаче зависи от изпълнителната власт в лицето на Борисов, коментира Радев. Кого допълнително ще охранява НСО зависи не от президента, а от комисия, в която влизат шефа на ДАНС, главния секретар на МВР и началника на НСО. Именно подопечните на премиера служби - ДАНС и МВР, определят дали към някое лице има заплаха, а НСО осъществява охраната, допълни държавният глава. Той разказа, че миналия декември по негово настояване шефът на НСО е събрал комисията, за да разгледа необходимостта от охрана на Пеевски и Доган. Представители на изпълнителната власт потвърдиха необходимостта от такава охрана, каза Радев.

По повод скандала, разразил се между лидера на "Да, България" Христо Иванов и охранители на лятната резиденция на Ахмед Доган на плажа край "Росенец", президентът е имал разговор с шефа на НСО. Участвалите във вчерашното събитие охранители са служители на НСО, обяви Радев. Относно техните действия тече служебна проверка.

Очаквам комисията в Народното събрание да изпълнява функциите си по контрол на НСО. Редно е правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парк "Росенец" и при отклонение от законите да се набележат мерки, призова още президентът.

Неведнъж съм заявявал, че България ще се превърне в просперираща държава, когато се преборим с беззаконието, укрепим върховенството на правото. За съжаление, правата на гражданите и законите продължават да се погазват. Примерите са много, но когато публично се погазват основни конституционни права, това ерозира и без това разклатеното доверие в държавността, обясни президентът. И допълни, че в такива ситуации е изключително важно институциите да поднесат истината като гарант за възстановяване на общественото доверие.

Относно призивите да вляза в изпълнение на правомощията си относно НСО, ще поясня още веднъж - че приетият през 2015 г. Закон за НСО напрактика отне правомощията на президента по реално ръководство и контрол върху службата, каза още Радев. И допълни, че допълнително охраняваните от службата лица се определят от изпълнителната власт, а контролът е в Народното събрание. Ако някой не могат или не искат да въдворят ред в службите, но ми вменяват морална отговорност, то нека ми се възстановят правомощията по закон, завърши Радев.