Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Илиев, основен свидетел срещу Митьо Очите, задържан за лихварство СНИМКА : Архив

39-годишният Георги Илиев от Бургас, който днес бе зрелищно задържан в кв."Победа", се разследва за лихварство, съобщиха от полицията .

По данни на разследването Илиев, който е един от основните свидетели срещу несебърския бос Митьо Очите, обвинен като лидер на престъпна група, е раздавал кредити на социално слаби  от Средец, които в залог оставяли на негово разположение дебитни карти. В случай на забава кредитополучателите били заплашвани с физическа саморазправа и им се начислявали прогресивно увеличаващи се наказателни лихви за всеки просрочен ден. Така кредит от 400 лв. нараствал неимоверно за месец, тъй като освен дължимата главница, в крайната сума се включвали лихва, застраховка и т.нар. такси, между които и такса да забавяне на изплащането.

5000 лв., копия на лични карти и средства за физическа саморазправа са открити в автомобила на лихваря, а в офис на фирма са иззети  дебитни карти и списък на лица с просрочени задължения.

По случая са извършени множество процесуално-следствени действия под прякото ръководство и наблюдение на прокуратурата, като са осъществени и разпити на лица с просрочени кредити, заплашени с физическа саморазправа, каза говорителят на полицията Цветелина Рандева.

.Георги Илиев е стар познайник на полицията, а през 2018 г.. е задържан за участие в организирана престъпна група. Към момента е с полицейско задържане за срок от 24 часа и предстои повдигане на обвинение за изнудване и рекет.

Работата по случая продължава от служители на отдел „Криминална полиция” към ОДМВР – Бургас.