Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: РОЙТЕРС
СНИМКА: РОЙТЕРС

Москва: Американските спецслужби се занимават с трафик на дрога

Американските спецслужби се занимават с наркотрафик в Афганистан. Това е отговорът на Русия на обвиненията, че подразделение на руското военно разузнаване плаща на талибаните за нападения над военни от международната коалиция, включително и US войници.

“Ако трябва да се придържаме към фактите, в Афганистан отдавна не е тайна, че американското разузнавателно общество има връзка с наркотрафика. То плаща на бойците, за да пуснат камионите да минат". Това обяви специалният представител на президента Владимир Путин за Афганистан и директор на Втория департамент за Азия на руското Министерство на външните работи Замир Кабулов.

“Техни самолети летят без проверки от Кандахар

и Бахрам закъдето си пожелаят – Германия, Румъния. Всеки афганистанец може да разкаже за действията на разузнаването на САЩ", добави той по тв канала "Русия-1".

Според него публикацията във в. "Ню Йорк таймс", който първи написа за евентуална руска роля срещу американци, е само "плънка" от цялостна стратегия на щатските разведки, които измислили "голяма глупост".

Официален Вашингтон също не подкрепя версията за убийство на американски военни чрез руски пари за талибаните. Секретарят по отбраната Марк Еспър заяви, че Пентагонът не разполага с убедителни доказателства за участието на Москва в подобна афера, но тези заплахи трябвало да се приемат сериозно.

Подобно е мнението и на американския президент. Доналд Тръмп заяви, че не много негови сънародници са атакувани в Афганистан. През 2019 г. в близкоизточната страна са убити 23-ма щатски военнослужещи. Общо фаталните случаи, откакто там има контингент са 2300. Това са данни на Департамента по отбрана. Не е ясно дали парите от Москва са довели до убийството на американци на мисия, пишат медиите.

Топпредставители заявиха, че Белият дом е знаел още от 2019 г. от класифицирани секретни доклади, че Русия предлага подкупи на талибаните за смърт на американци. Говори се за поне един подобен рапорт.

Бил ли е информиран американският президент?

Според неговия съветник по национална сигурност Робърт О'Брайън отговорът е не, а решението е взето от високопоставена цивилна сътрудничка на ЦРУ, защото нямало потвърждение на тази информация.

Според Тръмп много представители на американските служби отричат връзка между талибаните и Москва.

"Сега ми докладваха, че не са открили потвърждение на тази новина и затова не са ни информирали с вицепрезидента Майк Пенс", туитна Тръмп. Той намекна, че това е още една изфабрикувана измислица, може би фейк нюз, с която

“Ню Йорк таймс” искал да злепостави републиканците.

"От това, което съм чувал, а чувам добре, много хора в разузнаването смятат, че изобщо не е така. Мисля, че е просто измислица от страна на вестника и демократите. Съгласен съм с разузнавачите", каза Тръмп в ефира на Fox Business.

Вицепрезидентът Майк Пенс също заяви, че

не е информиран за сговор на Русия с талибаните.

Си Ен Ен, позовавайки се на независими един от друг източници, съобщи, че американското разузнаване непрекъснато докладва на Тръмп за руската заплаха, но той се отнася с недоверие към такива данни.

"По думите на бивш високопоставен сътрудник помощниците на президента следват едно просто правило – никога не се замесвай с Русия. А ако в докладите се говори за нея, Тръмп често избухвал защо продължават да се съсредоточават върху Москва", се казва в телевизионния материал.

Прессекретарят на руския президент – Дмитрий Песков,

нарече публикацията лъжа. На въпрос дали темата е повдигана при разговорите между Путин и Тръмп, той отговори, че не е.

Анализаторът от московския център за външнополитически анализи "Карнеги" Аркадий Дубнов заяви, че няма как Русия да плаща на групировки, които в нейната неофициална класификация са терористични. Той наблюдава процесите в Афганистан от 25 години и е един от първите журналисти, отразявали бойните действия с групировката, когато тя идва на власт през 90-те години.

Въпреки че две делегации на талибаните са посещавали Москва за тайни преговори с руските власти, Дубнов смята, че няма достоверни данни за каквито и да са отношения между двете страни.

Публикацията на "Ню Йорк таймс" е от края на юни и цитира разузнавачи, които твърдят, че информацията е за плащане от страна на руски военни подразделения към талибаните са от секретен доклад до администрацията на Тръмп.

Позовавайки се на трима анонимни свои източници, в. "Ню Йорк таймс" съобщава, че са прехванати електронни данни за финансови преводи от сметка под контрола на руското военно разузнаване към сметка, свързана с талибаните. Това според вестника е едно от доказателствата, че Москва плаща на бойците в Афганистан за убийството на американски военни.

Други представители на щатските спецслужби твърдят, че посредник между руските военни разузнавачи и бойците на движението "Талибан" е бил наркотърговецът Рахматула Азизи, пише в. "Ню Йорк таймс", позовавайки се на свои източници. Той предавал парите на ислямистите като "хонорар" за убийството на военни от САЩ и международния контингент в Афганистан.

Връзката с наркобоса

поддържали представители на подразделение

№ 29155

на военното разузнаване на Русия (ГРУ), същото звено, обвинено и за отравянето на Сергей Скрипал, неговия бивш служител, който избяга във Великобритания.

Преди половин година афганистанската шпионска служба е обискирала офиси на Азизи в Кабул и Кундуз. Заместник-ръководителят на провинция Кундуз Сафиул Амири подчертал, че никой не е знаел с какво се занимава посредникът. По информация на "Ню Йорк таймс" са заловени негови роднини, но се предполага, че той се крие в Русия.

Самите талибани отрекоха връзки с Москва. Официален представител на терористичната организация отхвърли решително обвиненията, че "бойците на ислямския емират са получавали пари от Русия за унищожаване на американските войски". Той добави, че целите на емирата не се определят от външна сила, а джихадът, който се води вече 19 години, "не е свързан с каквито и да е разузнавания или чужди държави".

Според говорителя на талибаните материалът е пуснат, за да попречи да се подпише международно споразумение

за изтеглянето

на всички чуждестранни войски от Афганистан.

Дали ще продължи присъствието им в страната, е ключов момент и за Русия, и за САЩ. Вашингтон поддържа контингент там от 2001 г. В публикация на в. "Ю Ес Ей тудей" се цитира секретен доклад на Пентагона, че Москва се опитва да принуди Щатите да напуснат Афганистан.

Русия е подкрепяла талибаните поне от две години – чрез оръжие и пари в брой, твърдят пред изданието официални американски представители, запознати с докладите на разузнаването. През 2018 г. командирът на натовските и US войски ген. Джон Никълсън обвини публично руснаците, но Москва отрече.

"Ако е вярно, това е поредният необмислен и прекален ход на Путин. Талибаните не се нуждаят от стимули, за да се прицелват в американските войници", каза Марк Канток, пенсиониран генерал от армията и бивш шеф на разузнаването в американското Централно командване.

Русия и САЩ “воюват” в Афганистан

от години,

още от времето на Студената война. СССР нахлу там през 1979 г., за да подпомогне комунистическото правителство. Това послужи като повод Вашингтон да се намеси. По времето на Роналд Рейгън американците стояха на страната на бойците от съпротивата – т.нар. муджахидини, като ги снабдяваха с оръжие.

Според експерта по глобална сигурност на Североизточния университет в Бостън Макс Абрамс по време на

съветско-афганистанската война

американците са плащали на бойците, за да убиват руснаци. Но сега основният спонсор на действията срещу американските войски не е Русия, а Пакистан и Иран.