Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На чашка някои ставали невероятно словоохотливи пред агентите на ЦРУ.
На чашка някои ставали невероятно словоохотливи пред агентите на ЦРУ.

Инструкциите до щатските агенти: Навъртайте се в кръчми около заводите в дните след заплата

Българите не устоявали на алкохол и подаръци

Италианец кани Мария К. на хотел край морето и прави снимки на военни кораби. Тя казала на ДС

За събиране на сведения ви се предлага да посещавате разположени около заводите закусвални и пивници, където се отбиват работниците след получаване на заплата. По-целесъобразно е разговорите да се водят на чашка ракия." Това са част от инструкциите за събиране на данни - държавна тайна, на американското разузнаване до неговите агенти в социалистическите страни от времето на Студената война.

Как социалистическа България е пазила държавните секрети и как вражеските разузнавания са

се добирали най-лесно до

строго пазените секретни данни,

показват разсекретените документи от Комисията за разкриване на документите и обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

В стотиците документи от периода 1944-1989 г. са описани както нормативната база за опазване на държавната тайна, така и много доклади, пълни със случаи на изтичане на секретни данни към вражеските страни.

Основата на всеобщата битка с чуждия враг е поставена още през 1951 г. с обширен доклад "За всенародна революционна бдителност и опазване на държавната тайна". Най-важното било "да се възпитават масите в общонародна болшевишка осторожност и революционна бдителност като най-важното условие за победа над враговете".

Вменено е на всеки гражданин на социалистическа България задължението

да бди за опазване

на държавната тайна и да разпознава чуждия враг

Още тогава е подета кампания за "всекидневно запознаване на хората с методите на подривна работа от чуждестранните разведки". Бдителността не трябвало да има кампаниен характер и за нея да се говори само на партийни събрания, а напротив - "тя трябва да стане плът и кръв на народа, за нея да се говори на всяка крачка, да се внушава на всеки гражданин без разлика на възраст и пол".

Анализите на тогавашните служби показвали, че врагът опитва да проникне в партията, държавните и обществените организации. "Наемници, диверсанти, шпиони и вредители" щели да пакостят по всякакъв начин на държавата. Заради това и всеки гражданин е трябвало да бди и разобличава "шпионите и агентите и техните слуги, доносници и бъбривци".

БКП с целия си държавен и

партиен апарат

подема "жестока и смела борба против бъбривостта, словоохотливостта, самохвалството", защото врагът използвал всички възможни начини за набиране на важни сведения. Направен е дори и план за поставяне на лозунги против шпионите и предателите на обществени места - влакове, трамваи, автобуси, кина и театри.

Както по-късно през годините става ясно, тази всенародна бдителност не дава кой знае какъв резултат, защото чуждите разузнавания все пак успяват да се доберат до наши тайни.

Анализите на службите ни показват, че след използването на агентурния апарат чуждите агенти най-често и най-резултатно използвали чисто човешките слабости.

И все пак възпитателната дейност сред масите понякога е имала ефект. Лаборантката в мина "Росен"

Мария К. на два пъти е докладвала за съмнителни случки

В разговор с италианския специалист Бетрулио, който е бил у нас във връзка с монтаж на техника, му се оплакала от главоболие. Той пък веднага поставил "диагноза" - вероятно е от урана. Което дало сигнал, че италианецът е разбрал за добива на уран в мината.

Същата дама приела покана за разходка до Варна с колата на друг италианец - Фиорини. Отседнали в хотел, а чужденецът непрекъснато правел снимки през терасата към морето, където имало военни кораби. И това съмнително действие не убегнало на нашенката и тя докладвала където трябва.

Други обаче с охота приемали всякакви подаръци и получавали облаги, с които били подкупвани от чуждите агенти, без да сигнализират властите ни. Нашето контраразузнаване обаче бързо стигало до облажилите се от апетитните оферти на чужденците. Оказва се, че българите най не устояват на ракия, жени, подаръци и пари.

Засечена била “морално разложена” служителка

от "Булет", която създала връзки с търговци от капиталистическите страни и те й правели подаръци.

Заместник-директор на "Рудметал" получил даром лека кола, а после и резервни части от търговец от капиталистическа страна, в резултат на което чужденецът успял да сключи изгодни търговски сделки.

Инженер от голямо предприятие се похвалил, че има вуйчо в САЩ, който му внесъл 10 хил. долара в "Кореком" за нова кола. Веднага привлякъл вниманието на службите, които установили, че важният кадър всъщност е предавал секретна техническа информация на чужди агенти, които му се отблагодарили с внесените по сметката пари.

Част от разузнавателната дейност у нас била организирана и като покани за гостувания в чужбина, участие в банкети и домашни вечеринки.

Установена била тенденция дипломатическите представители на капиталистическите страни у нас - най-вече американци, англичани и французи, да разширяват контактите си с наши граждани като ги канят на приеми, закуски, обеди и вечери. Често канели наши ръководители на предприятия и специалисти

да отидат в командировка

в западна страна

за тяхна сметка

"Една част от тези покани са изпросени, което излага не само тях, но и страната ни. Нашите специалисти се поставят в унизително положение от чуждите фирми, които пък правят всичко възможно да ги обсипят с подаръци, да ги обезпечат материално", констатират нашите служби. "Поканите за гостуване, приеми, подаръци, подкупи са прийомите за морално разложение, прилагани от деловите среди в западните страни и техните разузнавания", е категоричният извод.

Пример за подобно морално разложение е обект "Очилатия", поканен да посети ФРГ. Там домакините бързо разбрали, че нашият човек е "сребролюбец и алчен".

Върнал се с куп подаръци, 3580 марки и 220 долара,

но бързо бил разкрит.

По разработката "Алчния" бил разкрит и осъден на 4 г. затвор, конфискуване на част от имуществото и глоба началник на отдел в Държавния комитет по планиране. Важният фактор редовно участвал в съвещания по линия на СИВ, разполагал с много информация и разкрил на капиталистическа фирма нуждата от внос на машини и съоръжения. Съдействал на фирмата да сключи максимално изгодни за нея сделки. Срещу това получил куп подаръци -

няколко

транзистора и най-вече валута,

с която си купил лек автомобил "Опел Рекорд", хладилник и нафтова печка.

Трима важни ръководители от БДЖ пък били в Мюнхен по покана на фирма "Роде шварц". Освен деловата програма домакините усетили, че имат шанс да измъкнат още нещо, водейки нашите на излети, по барове и кабарета, където им предложили и да ползват услугите на красиви жени.

Да се покажем пред чужденците колко много знаем, била и другата причина да се "изпускат" пред тях важни държавни тайни. "Подполковник от морските войски при разговор с агент на гръцкото разузнаване съобщил секретни сведения, без да бъде питан, а просто от тщеславие

да се похвали, че

са му поверени държавни тайни

"Служители в предприятия често след почерпка загубват контрол и издават служебни тайни", констатират службите.

Не липсват и куриозни случки на издаване на държавна тайна като тази с младши лейтенант от Трето управление на ДС. Той занесъл в дома си лекция "Организиране на борбата с диверсионните и вражески групи" и накарал жена си да му подготви по нея записки за участие в семинар.

Оперативен работник в ДС пък

“забравил”, че трябва да крие

къде работи,

и се "разшифровал пред училищните власти с цел синът му да получи диплома за средно образование с по-висок успех", но това бързо стигнало до ушите на началниците му и той бил уволнен.

През годините опазването на държавната тайна във всичките й аспекти е стояло все по-сериозно на вниманието на нашите служби, притеснени от опитите на империалистическите разведки да се доберат до пазената информация. Списъкът с данни, представляващи държавна тайна непрекъснато е нараствал, все повече служители са били назначавани на длъжности, свързани с опазването на държавната тайна, както и на контраразузнавачите, които да разкриват чуждите шпиони у нас.