Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Луиджи Ди Майо и Екатерина Захариева СНИМКА: МВнР
Луиджи Ди Майо и Екатерина Захариева СНИМКА: МВнР

Трябва да имаме общи критерии на ниво ЕС кога отваряме и затваряме границите си един между друг, коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след срещата си с министъра на външните работи и международното сътрудничество на Италия Луиджи Ди Майо.

Критериите във всяка държава са много различни и говорихме да инициираме такъв дебат, посочи Захариева. Тя отбеляза, че ще бъде по-добре за бизнеса и по-предвидимо и за гражданите, предава БТА.

Една от основните теми на разговора на двамата министри е бил COVID-19 и как да се преодолеят последиците.

Българският външен министър подчерта, че в момента най-важната задача е колко бързо ще се постигне съгласие по предложението на ЕК за новия инструмент Next Generation EU и за следващата многогодишна финансова рамка. Нашите правителства, нашият бизнес и хората се нуждаят от тази помощ сега, защото в противен случай последиците за икономиките ни ще бъдат катастрофални, отбеляза Захариева. Вярвам, че нашите лидери ще успеят да постигнат съгласие, както винаги, и се надявам да стане до края на септември, допълни тя. Надявам се Европа да излезе по-силна от тази криза, заяви българският външен министър.

Захариева благодари на италианския си колега, че една от важните задачи, по които работят заедно, е европейската перспектива на Западните Балкани, и отбеляза, че Италия винаги е била един от най-големите поддръжници на тази перспектива, както и България. Тя посочи също, че Италия е един от най-важните търговско-икономически партньори на България.

Министър Луиджи Ди Майо посочи, че европейските граждани имат нужда от бързи и амбициозни отговори, за да може да се преодолее трудната икономическа фаза, която имаме пред нас. Той отбеляза, че единството е пътят, за да може да се постигне амбициозно съгласие по предложенията на ЕК.

Трябва да имаме висока степен на ангажираност и да съдействаме за бързо реализиране на проекта за разширяване на ЕС към Западните Балкани, каза още италианският външен министър.