Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Как се твори по време на локдаун?

"Животът ме постави в това изключително интересно време, което „затвори света“, по това време бях в сърцето на Париж, в града на изкуствата Cite de's Arts, където пребивават като резиденти художници, музиканти, артисти, писатели и критици от цял свят", казва пред "168 часа" един от най-известните ни графици Десислава Христова. 

Тя има шансът да е три месеца в Париж - преди карантината и по време на локдауна. Попива френската култура, обикаляйки изложби, концерти и open studios.

"А аз имах невероятният късмет за тези 3 месеца, в които бях там, да премина през трансформираща палитра от изживявания и емоции - казва творецът. - През февруари успях да посетя ключови изложби като тази на Ел Греко в Гран пале, на Леонардо да Винчи (с около 1 млн. посетители) в Лувъра, на Серафин и Русо в музея Майло, на Кристиан Болтански в Помпиду, Пале де Токио и много съвременни галерии. Всички тези визуални впечатления от изкуството и парижкия живот, които попих като гъба, през март и април се „изляха“ на един дъх от мен в серия колажи." На въпрос защо колажи, Десислава Христова казва: 

"Не се замислях за формата, в която това творчество ще излезе от мен, оставих се на процеса да ме води. Върху парчетата от събрани рекламни материали и листовки от кметските избори добавих моите визуални „следи“ с любимата ми сериграфна техника. След затварянето на всички общи ателиета ми позволиха да си взема ситата в ателието, където през април продължих да рисувам и печатам, отразявайки енергията на спокойния Париж. Разликата се вижда лесно в колажите ми преди и след локдауна....

Тъй като не можах да покажа своите нови творби в open studio в Париж, го правя в пространството на новата столична галерия Depoo – това е моето своеобразно парижко ателие."

Творбите от този вдъхновяващ период ще са в столичната галерия Depoo до 9 юли, където може да бъде открит и авторът им между 15 ч и 19 ч.