Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Честит рожден ден, Америка!

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, АМЕРИКА!

През 1776 г., т.е. преди 244 години, един велик човек на име ТОМАС ДЖЕФЕРСЪН споделя една истина, която не трябва никога да забравяме: ВСИЧКИ ХОРА СА СЪЗДАДЕНИ РАВНИ И СА ДАРЕНИ ОТ СЪЗДАТЕЛЯ С НЕОТМЕНИМИ ПРАВА: ЖИВОТ, СВОБОДА И СТРЕМЕЖ КЪМ ЩАСТИЕ!

Това четем и до днес в Декларацията за независимостта на САЩ. 13 години по-късно, през август 1789 г., във Франция се ражда Декларацията за правата на човека и гражданина. Едва 85 години след това – на 3 март 1861 г., в Руската империя император Александър ІІ издава „Манифест за всемилостиво даряване на крепостните с правото да бъдат свободни селски жители и за устройството на техния бит“. Френската революция идва след американската независимост, а свободата на робите (крепостните) в Русия близо век след това.

Затова и когато мнозина днес питат, какво представлява Америка, отговорът е в посланието от Декларацията за независимостта от 1776 година: ЖИВОТ, СВОБОДА И СТРЕМЕЖ КЪМ ЩАСТИЕ. Така отговарят нормалните хора, а изпилените от левичарски идеи мозъци могат да си говорят, каквото искат. За нормалните хора те нямат значение. Но ако това е „американизмът”, то какво тогава представлява „антиамериканизма”? Антиамериканизмът се познава по това, че не цени човешкия живот и свободата на човека. Респективно, отказва на човека правото на щастие. За антиамериканистите човекът е само биомаса удобна за употреба за постигане на други цели. Затова и всеки, който мрази Америка, обича затвора като свой роден дом.

В САЩ живеят, работят и учат хора от различни раси и националности. Дори когато някои от тях са левичари, повредени от комунистическата доктрина, американците ги възприемат като подробност от пейзажа.

През ХХ век Европа подари на човечеството две унищожителни войни и два античовешки режима – комунистически и националсоциалистически. Техните идеолози и партийни лидери обрекоха на гибел десетки милиони хора. В същото време Америка отвърна със състрадание, помощ, повече демокрация, свобода, справедливост и човещина. Тя изпрати синовете си да загиват за свободата на нашата Европа и подаде ръка за помощ на неблагодарните руснаци. След войната помогна на Западна Европа да стъпи на краката си, за да има днес самочувствието на световна политическа и икономическа сила. САЩ бяха държавата, която първа приветства европейското обединение. В края на 80-те години, благодарение на достойната антикомунистическа политика на американския президент Роналд Рейгън, свободата изгря и за Източна Европа. Четиринадесет години по-късно България стана съюзник на САЩ в НАТО, а три години след това и член на Европейския съюз. Всичко това стана възможно, защото съществува Америка.

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, АМЕРИКА!

*От фейсбук!