Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, АМЕРИКА!

През 1776 г., т.е. преди 244 години, един велик човек на име ТОМАС ДЖЕФЕРСЪН споделя една истина, която не трябва никога да забравяме: ВСИЧКИ ХОРА СА СЪЗДАДЕНИ РАВНИ И СА ДАРЕНИ ОТ СЪЗДАТЕЛЯ С НЕОТМЕНИМИ ПРАВА: ЖИВОТ, СВОБОДА И СТРЕМЕЖ КЪМ ЩАСТИЕ!

Това четем и до днес в Декларацията за независимостта на САЩ. 13 години по-късно, през август 1789 г., във Франция се ражда Декларацията за правата на човека и гражданина. Едва 85 години след това – на 3 март 1861 г., в Руската империя император Александър ІІ издава „Манифест за всемилостиво даряване на крепостните с правото да бъдат свободни селски жители и за устройството на техния бит“. Френската революция идва след американската независимост, а свободата на робите (крепостните) в Русия близо век след това.

Затова и когато мнозина днес питат, какво представлява Америка, отговорът е в посланието от Декларацията за независимостта от 1776 година: ЖИВОТ, СВОБОДА И СТРЕМЕЖ КЪМ ЩАСТИЕ. Така отговарят нормалните хора, а изпилените от левичарски идеи мозъци могат да си говорят, каквото искат. За нормалните хора те нямат значение. Но ако това е „американизмът”, то какво тогава представлява „антиамериканизма”? Антиамериканизмът се познава по това, че не цени човешкия живот и свободата на човека. Респективно, отказва на човека правото на щастие. За антиамериканистите човекът е само биомаса удобна за употреба за постигане на други цели. Затова и всеки, който мрази Америка, обича затвора като свой роден дом.

В САЩ живеят, работят и учат хора от различни раси и националности. Дори когато някои от тях са левичари, повредени от комунистическата доктрина, американците ги възприемат като подробност от пейзажа.

През ХХ век Европа подари на човечеството две унищожителни войни и два античовешки режима – комунистически и националсоциалистически. Техните идеолози и партийни лидери обрекоха на гибел десетки милиони хора. В същото време Америка отвърна със състрадание, помощ, повече демокрация, свобода, справедливост и човещина. Тя изпрати синовете си да загиват за свободата на нашата Европа и подаде ръка за помощ на неблагодарните руснаци. След войната помогна на Западна Европа да стъпи на краката си, за да има днес самочувствието на световна политическа и икономическа сила. САЩ бяха държавата, която първа приветства европейското обединение. В края на 80-те години, благодарение на достойната антикомунистическа политика на американския президент Роналд Рейгън, свободата изгря и за Източна Европа. Четиринадесет години по-късно България стана съюзник на САЩ в НАТО, а три години след това и член на Европейския съюз. Всичко това стана възможно, защото съществува Америка.

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, АМЕРИКА!

*От фейсбук!