Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Стоянов КАДЪР: btv
Димитър Стоянов КАДЪР: btv

Главният секретар на президента посочи, че най-вероятно чатът между държавния глава и бизнесмена е реален, но призова да се разпространи цялата кореспонденция

Целта е да се манипулира общественото мнение и да се свали доверието в президентската институция. Това заяви пред btv главният секретар на държавния глава Румен Радев – Димитър Стоянов, по повод на разпространените вчера чатове между бизнесмена Пламен Бобоков и President - Rumen Radev.

Държавният глава обяви, че се публикуват съобщения „селективно“ и призова обвинението да разпространи цялата кореспонденция.

Стоянов посочи, че най-вероятно кореспонденцията е реална, но заяви, че не разбира защо държавното обвинение са публикували само едно съобщение. Секретарят на президента уточни, че не знае откъде се познават Бобоков и държавния глава, но предполага, че са установили контакт по време на бизнес делегациите, ръководени от Радев.

Главният секретар на президента заяви, че не вижда топла връзка между държавния глава и Бобоков. По думите му при публикуване на цялата кореспонденция това ще стане ясно. Той посочи, че ежедневно получава десетки съобщения с молба за връзка с Радев. Стоянов каза още, че среща с бизнесмена за концесията на пристанището в Либерия – не е имало.

„Специализираната прокуратура изкара точно този чат, защо? За създаване на определена манипулация, целта е да се манипулира общественото мнение и да се създаде усещане, че президентската институция е онова тресавище, онази част от свинските черва, използвам лексиката на главния прокурор, които задължително минават през президентската институция. Няма такова нещо, Специализираната прокуратура ще бъде разочарована“, коментира Стоянов.

На въпрос каква подкрепа е осигурил президентът на Бобоков, секретарят на президента отговори, че държавният глава е заставал зад българския бизнес. Той уточни, че Радев е искал да се осигурят чисти условия и ясно законодателство, така че да се подобри бизнес климатът у нас.

Това е подкрепа, може би това е имал предвид. Назначаването на посланик едва ли е в полза на г-н Бобоков, а е в полза на България. Би трябвало всеки един български бизнес, който е чист, да бъде поддържан от всички институции, включително и от посланиците. Реално те са мостът между България съответната страна“, уточни Стоянов и допълни, че предложенията за назначаване на посланици идват Министерството на външните работи и се съгласуват с президентската институция.

„Може да бъде отказано предложение или да бъде прието. МВнР внася предложението след това в Министерски съвет. Министерски съвет решава дали Жоро Кираджиев да бъде назначен за посланик в Абуджа или не. Тогава идва предложението при президента за издаване на указ, това е процедурата. Не сме предлагали когото и да било за Нигерия, за него няма издаден указ“, коментира той.

Стоянов посочи, че секретарят на държавния глава – Пламен Узунов няма достъп до информацията за обсъжданите кандидатури на посланици и процесите по одобрение. „Отхвърлям спекулациите, пуснати от прокуратурата по отношение на това, че Пламен Узунов е въздействал за издаване на българско гражданство на либийски гражданин“, каза Стоянов.

Главният секретар на президента коментира и промените в Закона за МВР и отхвърленото президентско вето върху част от текстовете. Стоянов беше категоричен, че функциите на НСО ще бъдат дублирани.