Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

„Най-добрата публика, която някога съм имала, не издаде и звук в края на представлението ми“, признава звездата години по-късно

Zwarte avonden (Черни вечери) 1944 г.

Домакин на поредното събитие от тази „тъмна“ серия е д-р Якобус Ваутерс, хомеопат. Във вилата му на ъгъла на „Рингале“ и „Босвег“ в холандското село Велп пристигат само гости със специални покани. Прозорците са затъмнени, за да скрият от нацистите какво се случва вътре.

Ваутерс не е член на затворения кръг от лекари на Велп, но готовността, с която поддържа Черните вечери, доказва патриотизма му. И му печели симпатиите на д-р Хендрик Висер’т Хуфт – лидер на холандската местна съпротива. Но д-р Хуфт е впечатлен далеч повече от звездата на вечерта.

На импровизирана сцена в ръчно изработен костюм, дело на майка й – баронеса Елла ван Хеемстра, в грациозен танц по собствена хореография пред отбраната публика се носи като по облаци 15-годишната професионална балерина Едда. Научила е много в консерваторията в Арнем и сега чрез уменията си може да бъде полезна. Толкова е слаба. Недохранена. Но не е само тя.

Всички се мъчат да преживеят историческата гладна зима – германците са конфискували дори малкото храна и топливо на домакинствата, като отмъщение за атаките срещу тях при инвазията. Хората измират по улиците от глад и студ. Семейството на Едда, подобно на много други, са се научили да пекат сладкиши и бисквити от брашно от луковици на лалета, за да оцелеят.

Това не предпазва чаровното момиче да развие остра анемия, респираторни проблеми и други здравословни оплаквания в резултат на недохранване. Въпреки това крехкото й тяло излъчва сила. Характерът й е от стомана. Във вените й тече синя кръв. Танцът трябва да продължи.

Четен антраша, завъртане... вижда отново как разстрелват обичания й чичо Ото фон Лимбург-Щирум в масова екзекуция... глисад, стъпка, плие... родителите й са разведени, баща й я изостави... Pas de chat... сега той е в лондонски затвор, защото симпатизира на Хитлер... кабриол, завъртане, извиване назад... Полубратята й също са далеч. Двете с майка й сами трябва да преживеят тази ужасна война... Fouette – 16 пъти.

Финал. Никакви аплодисменти. Пълна тишина – най-голямото признание в този момент. Години по-късно, когато Едда вече е порасналата Одри Хепбърн, една от най-големите легенди от златната епоха на Холивуд, предизвиквала много шумни и нестихващи аплаузи, тя ще сподели: „най-добрата публика, която някога съм имала, не издаде и звук в края на представлението ми“.

Киноиконата преживява ада на Втората световна война и макар да е тийнейджърка тогава, дава своя принос в борбата с нацистите.

По време на т.нар. Черни вечери се събират средства в подкрепа на холандската съпротива и хората, които укриват и приютяват десетки хиляди евреи и войници не само във Велп, но и в цяла Холандия. Тези събития се провеждат при огромен риск. Навън се оставят „охранители“, които да известят присъстващите, ако германците приближават.

Животът на всички зависи от предпазливостта. Злото се спотайва във Велп.

Талантът на Едда, която в семейството си е наричана още от раждането си Адрианте, не остава незабелязан от д-р Хендрик Висер’т Хуфт – който непрестанно окуражава момичето да танцува за... доброто на света.

Как още Одри подпомага холандската съпротива и благодарение на кого оцелява в смутните времена на войната - четете в "Космос"