Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Едва ли разумен човек с демократични убеждения не би подкрепил една борба за човешко равенство - расово, етническо и всяко друго равенство на права и отговорности. Но отварянето на "кутията на Пандора" по улиците на американските градове може да има разтърсващи негативни ефекти - както за гражданското равенство, така и за гражданския мир. А Америка не е страна, в която случващото се засяга само нейните граждани - събитията там имат преки глобални измерения.

Голямата цел на американските либерали и прогресисти е да лишат Доналд Тръмп от втори мандат и да прекратят възможността за реализация на неговите политически приоритети. На този етап сякаш тяхната цел се реализира в резултат от гражданските вълнеия и бунтовете в американските градове - демократическият кандидат Джозеф Байдън получи в сондажите сериозно предимство пред Тръмп в обхвата на своята популярност. Но обществените настроения са процес с бърза и понякога внезапна изменчивост. До 3 ноември има още четири месеца, през които една основна опасност е управлението на редица щати - и то преди всичко, управлявани от демократи - да не може да се справи с безредиците, насилието и уличния хаос. Умората от обществения хаос може да се трансформира в обратната тенденция на днешния баланс на рейтингите за двамата основни кандидати.

Тръмп, който е недолюбван далеч не само от либерали и прогресисти може да се окаже в очите на значими общности по-малкото зло, което да сложи ред в продължаващия прекалено дълго време хаос. Подобно на ефекта, който произведоха т.нар. swing states - Мичиган Пенсилвания, Западна Вирджиния - при изборите през 2016 г, които бяха спечелени от Тръмп като резултат от обещанието да им върне изгубените в глобализацията работни места в индустрията. Този път обещанието може да бъде още по-просто - ред, обществен ред и гаранции за живота и имуществото на гражданите. Зная, че мнозина биха възразили - никой няма интерес да подкрепя хаос, насилие и грабежи. Това сигурно е така. И все пак вълната на анархокомунистическо безредие и безобразна ревизия на публични ценности и публични пространства е в състояние стихийно да произведе точно такъв ефект.

Но дори и да не се реализира ефекта на повторно легитимиране на Тръмп като "по-малкото зло", успокояването на страстите по американските улици е от полза на всички - включително и на демократическите кандидати за изборите на 3 ноември. Дори и при изразителен изборен успех на демократите, те ще наследят една страна, в която освен пораженията на Ковид-19 и драматичната рецесия, ще трябва да се справят и с набралите мощ алтернативни стратегии на анархокомунистическите радикали. Не е разумно да се забравя и фактът, че на 3 ноември освен за президент се гласува и за 1/3 от местата в Конгреса и Сената на САЩ. Кандидатите ще трябва да убеждават избирателите в способността си да управляват. Как ще се случи това убеждаване в градове като Сиатъл или Сейнт Луис предвид на настоящите събития там?

За всички нас - извън Америка - блокирането на САЩ като основната международна сила и фактор на международните отношения ще има не по-малко серизни последствия и негативи. Вакханалията на "революционното" насилие не прави услуга на никого - освен на тези, които от времената на Троцки споделят само един лозунг - колкото по-зле, толкова по-добре.

*От фейсбук