Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Спаска разви рак, преди да я вкарат в затвор, води битка за детето си. Отиде си на 37 г. СПАСКА МИТРЕВА

Българският посланик в Скопие Ангел Ангелов положи венец на гроба ѝ в Гевгели

Едва навършила 37 г. почина македонката с българско гражданство Спаска Митрова от Гевгели, заради която отношенията между България и Северна Македония бяха пообтегнати преди 10-ина години.

Спаска Митрова дълги години се бори с бившия си съпруг - етнически сърбин, както и цялата правосъдна система на Македония, за да отглежда детето си Сузана след развода.

Не се отказа

и успя. Беше

болна, но

борбена

Не успя обаче да пребори рака, който се развиваше бързо, подхранван от тежките проблеми. Спаска остави сирак 13-годишната си дъщеря, която е една от младите надежди на каратето в Северна Македония.

Външният министър Екатерина Захариева публикува в социалните мрежи своите съболезнования по повод смъртта на младата майка.

Целият живот на Спаска бе низ от проблеми. Крепеше я вярата, че ще може да прибере дъщеря си и да се грижи за нея. Стискаше зъби, когато я наричаха бугарска кучка, имаше сили да успокоява болния си баща Толе, че всичко ще се оправи.

А началото на сагата бе личен спор между двама родители - драматичен развод месец след сватбата, психически тормоз, съдебни дела и 70 дни в затвора в Идризово. И във всичко това, макар и да изглеждаше нормално според македонското правосъдие прозираше стремежът да бъде уязвена, защото смело заявяваше българското си самосъзнание и получи българско гражданство.

Така от личен проблем случаят “Спаска от Гевгели” стана причина за обтегнати междудържавни отношения. 

За правото ѝ на справедлив съдебен процес и за това да отглежда родената на 11 февруари 2007 г. дъщеря Сузана се застъпиха президентите Георги Първанов и Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, министрите Румяна Желева, Божидар Димитров, политиците Красимир Каракачанов, Волен Сидеров, Димитър Стоянов.

През 2003 г. 20-годишната македонка идва да учи английска филогия в Благоевград и 2 г. по-късно подава документи за българско гражданство. На 15 октомври 2006 г. сключва брак с Воислав Савич - той също е от Гевгели, но категорично заявяващ сръбския си произход. Спаска твърди, че съпругът ѝ се дрогирал, злоупотребявал с алкохол, обиждал я заради българското самосъзнание.

Принуждавал

я да прекрати

следването

си в България

Затова месец по-късно тя подава молба за развод, бременна в шестия месец.

Бракът е прекратен на 10 май 2007 г. Малко след това започват спорове за детето. Савич я обвинява, че не му разрешава да се вижда с момичето. Подава жалби и тя получава 2 условни присъди. Накрая през 2009 г. е осъдена и ефективно на 3 месеца затвор - не осигурила в дома на родителите си стая с легло, където Воислав да прекарва с дъщеря им.

През това време Спаска развива рак на гърдата, но се зарича да се бори. Заради здравословен проблем отлагат с месеци влизането в затвора, но все пак на 30 юли 2009 г. полиция пристига и я отвежда в Идризово.

Следват 70 мъчителни дни зад решетките. Случаят придоби международен характер - България реагира и защити свой гражданин. Външно министерство излиза с остра протестна нота. Следват разговори между президентите Георги Първанов и Георге Иванов. 

Дни след като Бойко Борисов е избран за премиер през 2009 г.,

води разговори

с македонския

си колега

Никола Груевски. В дипломатическите ходове се включват министрите Румяна Желева и Божидар Димитров. Стига се до предсрочно освобождаване на Спаска на 8 октомври 2009 г. Тя е взета с кола на посолството ни в Скопие, следва вълнуваща среща в Сандански с премиера Бойко Борисов. После и медицински прегледи в София за изясняване на здравето ѝ.

Да се възстанови психически и да укрепне, помагат кметът на Банско Александър Краваров и лидерът на ВМРО в града Костадин Хаджитодоров. По-късно Спаска заживява при приятелка в Благоевград и местният лидер на ГЕРБ я назначава на работа в своя фирма.

В Гевгели продължават делата за правата над Сузана. На едно от тях в съдебната зала Спаска нарича съдиите “удбаши” (служители на ДС в бивша Югославия) и “сърбокомунисти”. Следва нова условна присъда за клевета и глоба.

На делата срещу бившия ѝ съпруг адвокати ѝ бяха бившият министър на вътрешните работи на Македония Любомир Михайловски, след това и бившият главен прокурор на Македония Ставре Джиков. След дългогодишна битка в съда Спаска успява да получи детето си.

Посланикът на България в Скопие Ангел Ангелов и генералният консул в Битоля Димитър Иванов положиха венец на гроба на Спаска Митрова в Гевгели на 30 юни 2020 г.