Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СПАСКА МИТРЕВА
СПАСКА МИТРЕВА

Българският посланик в Скопие Ангел Ангелов положи венец на гроба ѝ в Гевгели

Едва навършила 37 г. почина македонката с българско гражданство Спаска Митрова от Гевгели, заради която отношенията между България и Северна Македония бяха пообтегнати преди 10-ина години.

Спаска Митрова дълги години се бори с бившия си съпруг - етнически сърбин, както и цялата правосъдна система на Македония, за да отглежда детето си Сузана след развода.

Не се отказа

и успя. Беше

болна, но

борбена

Не успя обаче да пребори рака, който се развиваше бързо, подхранван от тежките проблеми. Спаска остави сирак 13-годишната си дъщеря, която е една от младите надежди на каратето в Северна Македония.

Външният министър Екатерина Захариева публикува в социалните мрежи своите съболезнования по повод смъртта на младата майка.

Целият живот на Спаска бе низ от проблеми. Крепеше я вярата, че ще може да прибере дъщеря си и да се грижи за нея. Стискаше зъби, когато я наричаха бугарска кучка, имаше сили да успокоява болния си баща Толе, че всичко ще се оправи.

А началото на сагата бе личен спор между двама родители - драматичен развод месец след сватбата, психически тормоз, съдебни дела и 70 дни в затвора в Идризово. И във всичко това, макар и да изглеждаше нормално според македонското правосъдие прозираше стремежът да бъде уязвена, защото смело заявяваше българското си самосъзнание и получи българско гражданство.

Така от личен проблем случаят “Спаска от Гевгели” стана причина за обтегнати междудържавни отношения. 

През октомври 2009 г., веднага след освобождаването си от затвора, Спаска Митрова има среща с премиера Бойко Борисов.
През октомври 2009 г., веднага след освобождаването си от затвора, Спаска Митрова има среща с премиера Бойко Борисов.

За правото ѝ на справедлив съдебен процес и за това да отглежда родената на 11 февруари 2007 г. дъщеря Сузана се застъпиха президентите Георги Първанов и Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, министрите Румяна Желева, Божидар Димитров, политиците Красимир Каракачанов, Волен Сидеров, Димитър Стоянов.

През 2003 г. 20-годишната македонка идва да учи английска филогия в Благоевград и 2 г. по-късно подава документи за българско гражданство. На 15 октомври 2006 г. сключва брак с Воислав Савич - той също е от Гевгели, но категорично заявяващ сръбския си произход. Спаска твърди, че съпругът ѝ се дрогирал, злоупотребявал с алкохол, обиждал я заради българското самосъзнание.

Принуждавал

я да прекрати

следването

си в България

Затова месец по-късно тя подава молба за развод, бременна в шестия месец.

Бракът е прекратен на 10 май 2007 г. Малко след това започват спорове за детето. Савич я обвинява, че не му разрешава да се вижда с момичето. Подава жалби и тя получава 2 условни присъди. Накрая през 2009 г. е осъдена и ефективно на 3 месеца затвор - не осигурила в дома на родителите си стая с легло, където Воислав да прекарва с дъщеря им.

През това време Спаска развива рак на гърдата, но се зарича да се бори. Заради здравословен проблем отлагат с месеци влизането в затвора, но все пак на 30 юли 2009 г. полиция пристига и я отвежда в Идризово.

Следват 70 мъчителни дни зад решетките. Случаят придоби международен характер - България реагира и защити свой гражданин. Външно министерство излиза с остра протестна нота. Следват разговори между президентите Георги Първанов и Георге Иванов. 

Посланикът на България в Северна Македония Ангел Ангелов (който оправя венеца) на гроба на Спаска Митрова в Гевгели. В дъното е Сузана Митрова, майка на починалата, на която посланикът предаде съболезнователен адрес от външния министър Екатерина Захариева.
Посланикът на България в Северна Македония Ангел Ангелов (който оправя венеца) на гроба на Спаска Митрова в Гевгели. В дъното е Сузана Митрова, майка на починалата, на която посланикът предаде съболезнователен адрес от външния министър Екатерина Захариева.

Дни след като Бойко Борисов е избран за премиер през 2009 г.,

води разговори

с македонския

си колега

Никола Груевски. В дипломатическите ходове се включват министрите Румяна Желева и Божидар Димитров. Стига се до предсрочно освобождаване на Спаска на 8 октомври 2009 г. Тя е взета с кола на посолството ни в Скопие, следва вълнуваща среща в Сандански с премиера Бойко Борисов. После и медицински прегледи в София за изясняване на здравето ѝ.

Да се възстанови психически и да укрепне, помагат кметът на Банско Александър Краваров и лидерът на ВМРО в града Костадин Хаджитодоров. По-късно Спаска заживява при приятелка в Благоевград и местният лидер на ГЕРБ я назначава на работа в своя фирма.

В Гевгели продължават делата за правата над Сузана. На едно от тях в съдебната зала Спаска нарича съдиите “удбаши” (служители на ДС в бивша Югославия) и “сърбокомунисти”. Следва нова условна присъда за клевета и глоба.

На делата срещу бившия ѝ съпруг адвокати ѝ бяха бившият министър на вътрешните работи на Македония Любомир Михайловски, след това и бившият главен прокурор на Македония Ставре Джиков. След дългогодишна битка в съда Спаска успява да получи детето си.

Посланикът на България в Скопие Ангел Ангелов и генералният консул в Битоля Димитър Иванов положиха венец на гроба на Спаска Митрова в Гевгели на 30 юни 2020 г.