Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Радев е слабата страна в кофликта с Борисов, само говори Румяна Коларова. Кадър Би Ти Ви

"Сблъсъкът между премиера Борисов и президента Радев не е прецедент в историята, но при тях конфликтът е личен". Това заяви политологът Румяна Коларова в „Лице в лице“ по Би Ти Ви и допълни, че противоречия е имало между министър-председателя и президента Георги Първанов, но те не са били персонални. Тя припомни, че по време на първия кабинет на Борисов дори е стартирала процедура по импийчмънт.

„Първанов не беше от хората, които ежедневно търсят трибуна за публична изява. Той беше овладял добре предимствата и ограниченията на президентската институция. Ако всеки ден президентът ползва появата си в медиите, за да коментира какво правят управляващите – това олеква“, посочи политологът.

"Президентът е слабата страна в конфликта му с премиера, защото той само говори. Докато Борисов може въобще да не говори, но да прави неща. С това говорене Румен Радев олеква. На срещата със службите го унижиха, не председателите отидоха, а някакви служители", обясни Коларова. Според нея в тази ежедневност на атаката на Радев срещу Борисов хората спират да слушат.

Коларова уточни, че е проследила изнесената от прокуратурата кореспонденция между бизнесмена Пламен Бобоков и секретаря на държавния глава Румен Радев – Пламен Узунов. Политологът е била секретар по връзките с гражданското общество при президента Плевнелиев. Според нея човек на този пост може да влияе върху мнението на държавния глава.

Според нея, поведението на Пламен Узунов е много разпространена практика в българската политика. "В европейската е недопустимо. Той си е мислил, че това е в реда на нещата. Ние сме имали и президенти, които са спазвали европейските стандарти", каза Коларова.

„Това са подбрани секретари, които имат ключова роля. В този случай, човек, който е бил служебен министър, по презумпция това е човек с ключова роля в президентската администрация. Секретарите на президента са неговите ръце, те правят всичко. Една от основните задачи е да се срещат с всякакъв вид хора от неправителствения сектор – тук влизат бизнес, синдикати“, каза още Коларова.

По думите ѝ основно правило при тези срещи е те да бъдат публични или да има черно на бяло информация какво се е случило. Тя коментира, че българските политици приемат за нормално да имат лични отношения с представители на бизнеса.

„Голямата слабост на президентската институция, а и не само, е, че там влизат хора, които по никакъв начин не се интересуват от протокола – както свързания с поведение, така и с процедурите“, посочи Коларова.