Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Петров
Румен Петров

От разпространена вчера от прокуратурата нова кореспонденция между русенския бизнесмен и президентския секретар Пламен Узунов изскочи и името на Румен Петров - бившия съветник по въпросите на Близкия изток и Северна Африка на МВнР с министър Екатерина Захариева, който в момента оглавява мисиите на България в Алжир и в Чад. Какво си пишат те и кой е Румен Петров? 

На 19 декември м.г. Бобоков и Петров обсъждат пост на външния министър Екатерина Захариева в Туитърпише epicenter.bg..

"Там просто има хора, които интриганстват и ѝ създават целенасочено определени настроения. Днес я подхванах от рано. Тя има два ориентира - ББ и медийния облик. И третият е егото. Така, че ако това са лостове за въздействие...", пише Румен Петров на Бобоков.

Преди това, на 20.08.2018 г. държавният служител MVnR-Rumen Petrov изпраща на бизнесмена П.Б. съобщение с текст „оценка” и прикачен текстови файл, съдържащ информация за фирми и предприетите действия към онзи момент по казуса с танкера „Бадр”. Към онзи момент все още не се е разгорял международният скандал с отнемането на кораба, заради който Либия инициира среща на ниво постоянни представители в ООН и обвини българската държава в пиратство.

На 29.09.2018 г. MVnR-Rumen Petrov изпраща на П.Б. под формата на снимки определение на Върховен касационен съд от 29.01.2018 г., свързано с казуса с танкера „Бадр”. Минути по-късно снимките на определението са препратени от П.Б. на Prezident-Pl. Uzunov.

На същия ден MVnR-Rumen Petrov изпраща на П.Б. текстови съобщения със следното съдържание: „Според един мой приятел, много печен адвокат, който погледна развитието на делото във ВАС – шансовете за положителен изход на делото в полза на либийците са много ниски, тъй като ВАС също ще гледа само процедурата без да изследва първопричината (фалшивия ипотечен договор). Според него адвокатите на либийците е трябвало да атакуват това основание (ипотечния договор) в отделно наказателно дело в криминалния съд” и „Имам основание да му вярвам, защото той е много печен адвокат”.

В отговор на горното П.Б. посочва: „ще видим”.

По-късно Пламен Бобоков препраща на Prezident-Pl. Uzunov снимка и на друга нота от Посолството на Държавата Либия, този път до Министерството на външните работи, която също му е предоставена от MVR-Rumen Petrov. От своя страна Prezident-Pl. Uzunov изпраща на бизнесмена вербална нота от посолството на Държавата Либия и до президента на Република България.

„Трябва да реагирате сериозно, адаш!!! Захариева се е скрила и либийците страшно са се обидили“, пише бизнесменът до президентския секретар Пламен Узунов. И допълва: „Натискай, адаш, сега е момента! И моля те поговори с боса! 10 мин. Среща със спец. пратеник ще свършат повече работа от 10 г. дипломатически напъни!!! Пиарът за боса ще е убийствен и признанието в Либия също!!! Либия има 100 пъти по-голям потенциал от Азербейджан, например!“, пише Бобоков до Узунов, вероятно отново визирайки държавния глава Румен Радев, който в същия период се срещна с представител на либийската страна, за да обсъдят именно казуса „БАДР“, заради който дипломатическите отношения между двете държави бяха обтегнати.

В последващата комуникация Бобоков се обръща към Prezident-Pl. Uzunov със следния текст: „Ако прецениш че мога да звънна на началника, дай знак?". „Сега е малко по-спокоен. Може да опиташ. Сега говорихме“, отговаря Пламен Узунов.

От публикуваните чатове може да се допусне, че веднага след това Бобоков говори по телефона с Румен Радев, като го брифира по казуса "БАДР" преди срещата на президента Радев с пратеника на либийското правителство, за когото също става дума в разговорите.

Половин час след предполагаемия разговор с „началника“ Бобоков изпраща на Prezident-Pl. Uzunov снимки на „CV-то на либийския пратеник".

На 09 януари 2019 г. Prezident-Pl. Uzunov изпраща на Бобоков снимка на визитна картичка, от която е видно, че същата е на „либийския пратеник".

На 06 юни 2019 г. бизнесменът пише на Румен Петров : „Привет Румба! Да напомня, че чакам предложение за Абуджа!!!!".

На това получава SMS с текст: Здравей, не съм забравил, но не е лесно да се намери човек, който би могъл да отговори на очакванията ти и да върши работа. Трябват ми ден-два още да видя кой къде е".

Името на Румен Петров се появи още в първите чатове между Бобоков и Узунов, като тогава прокуратурата смяташе, че той е уреждан за посланик в Алжир, а след това действително е бил назначен с указ от президента Румен Радев.

Посланикът е дългогодишен дипломат от кариерата, а понастоящем освен посланик в Алжир е и наш първи посланик в Чад. За 30-годишната история на дипломатическите отношения между България и Чад 58-годишният Румен Петров е първият български официален представител, акредитиран в тази важна африканска страна. Седалището му обаче е в Алжир - също една от влиятелните страни в Северна Африка, богата на нефт, газ, руди, манган.

Петров дълги години работи в Триполи, където пък в момента не можем да имаме работеща дипломатическа мисия заради усложнената обстановка в държавата. Той е и последният ръководител на мисията ни в Либия преди падане на режима на Муамар Кадафи.

Именно към Либия и към петролните й находища Пламен Бобоков проявява силен апетит, а посланикът ни в Алжир може да работи и в Либия. Бобоков има бизнес интереси и в Нигерия, където също е предложил кандидат - Жоро Кираджиев. Той е одобрен от президента Румен Радев и за него се чака агреман от Нигерия.

Във Външно министерство Румен Петров е смятан за един от най-добрите познавачи на Арабския свят. Кариерата му преминава в българските мисии в Близкия изток и Северна Африка, а в дирекциите на министерството е работил в отделите за Арабския свят. Той е една от основните фигури на т.нар. тиха дипломация по отношение на гръмкия СПИН-процес срещу нашите медици в Либия.

Именно тогава името на дипломата нашумя. След арестуването на д-р Здравко Георгиев и на петте български медицински сестри в Бенгази през 1999 г. Петров е изпратен като заместник-ръководител на посолството ни в джамахирията и съветник по политическите въпроси.

Петров изигра важна роля при успешното разрешаване на случая с българския лекар д-р Атанас Кръстев, арестуван по обвинение в шпионаж от бившия режим в Триполи.

Румен Петров беше и сред организаторите на евакуацията на българските граждани от Либия при избухването на гражданската война през 2011 г.

Кой е Румен Петров?

Роден е на 30 март 1962 г. в гр. Берковица.

Постъпва на работа в МВнР през 1989 г., като преминава последователно дипломатическите рангове от аташе до посланик.

Професионалният опит на посланик Петров в дипломатическата служба е свързан преобладаващо с проблематиката на държавите от района Близкия изток и Северна Африка.

Май 2017 – до 18 декември 2018 г.

Съветник по въпросите на Близкия изток и Северна Африка на заместник-министър председателя и министър на външните работи на Р България

Октомври 2016 – май 2017 г.

Началник на отдел „Близък изток и Северна Африка“ в МВнР

Юли 2011 г. – октомври 2016 г.

Извънреден и пълномощен посланик на Р България в АР Египет. През 2012 г. е акредитиран и като представител на министъра на външните работи в Лигата на арабските държави, а също така и като извънреден и пълномощен посланик на Р България в Р Судан (със седалище в Кайро).

Февруари 2011 – юни 2011 г.

Ръководител на дипломатическо представителство – временно управляващ посолството на Р България в Триполи, Либия

2010 – февруари 2011 г.

Съветник по проблемите на Близкия изток и Северна Африка в МВнР

2006 – 2010 г.

Ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси към Посолството на Р България в Триполи, Либия

2004 г. – 2006 г.

Съветник на Министъра на правосъдието на Р България и представител на министерството на правосъдието в Мисията на Р България към ЕО в Брюксел

1999 г. – 2004 г.

Заместник-ръководител на дипломатическо представителство - Съветник по политическите въпроси в Посолството на Р България в Триполи – Либия

1996 г. – 1999 г.

Главен специалист в Управление „БИСА” на МВнР – началник отдел „Египет, Либия, Судан и ЛАД”

1993 г. – 1996 г.

І секретар по политическите въпроси в Посолството на Р България в Триполи – Либия

1992 г. – 1993 г.

Главен специалист в

Управление „Арабски страни” на МВнР – референт в отдел „Египет, Либия, Судан и ЛАД”

1989 – 1992 г.

Административно аташе и асистент на Посланика на Р България в Триполи – Либия

СПЕЦИАЛНИ ЗАДАЧИ:

• Април 1999 г. – юли 2007 г. – член на междуведомствения екип, работещ по случая с българските медицински сестри, обвинени за разпространението на вируса на СПИН в Детска болница Бенгази, Либия.

• Декември 2004 г. - август 2006 г. – член на преговорния екип в областта на правосъдието и вътрешните работи във връзка с присъединяването на Р България към ЕС.

ОТЛИЧИЯ:

Юни 2011 г. – награда за цялостна дипломатическа дейност, присъдена от Министъра на външните работи на Р България във връзка с решаващия личен принос на посланик Петров за успешната евакуация на българската колония и състава на българското посолство в Триполи по време на кризата в Либия

ОБРАЗОВАНИЕ:

Септември 1988 г. – магистър по арабистика

Арабска филология, политически науки, социология, религия и култура на държавите в арабския свят

Софийски държавен университет “Климент Охридски”, Център за източни езици и култури

СЕМЕЙНО ПОЛОЖЕНИЕ:

Женен с един син