Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Чърчил не успя да бие нацистите, но Вера  ги изпя до смърт", казва комикът Секомб

Британската певица Вера Лин, която поддържаше бойния дух на английските войници по време на Втората световна война и подкрепяше англичаните да преминат по-лесно през коронакризата, тези дни си отиде на 103-годишна възраст.

Лин пее от дете, но става звезда в края на 30-те и началото на 40-те с песни като "Ще се срещнем отново", издадена през 1939 г., и "Ще изникнат сините птици", Белите скали на Дувър" от 1941 г.

Заради тях тя се прочу с прякора Сладката на армията,

благодарение на своята радиопрограма по Би Би Си "Искрено Ваша" за писма до войниците на фронтовите линии. Шоуто е в неделя след нощните новини, в които централен герой е Чърчил. По този повод Вера веднъж се пошегува, че Уинстън Чърчил е нейната "подгряваща група".

Самата тя е неуморна. Пътува до Египет, Индия и Мианмар, за да вдъхновява британските войски. По този повод комикът Хари Секомб казва: "Чърчил не успя да бие нацистите, но Вера ги изпя до смърт".

По време на това изпълнение

на "Ще се срещнем отново" за Кралските военновъздушни сили през 1943 г. повечето от присъстващите войски пеят заедно с Лин.

До края на войната Вера е на път. Тя доброволно прави концерти с Ensa, организацията, създадена да осигурява забавления за армейските сили. Певицата е неуморна и стоически издържа петмесечното пътуване и концерти в Близкия изток, Индия и Мианмар.

Вечер тя ги забавлява, а през деня е по болниците, за да ободри ранените войници.

Може би затова до края на живота си Вера бе един от най-пламенните защитници за това страната да се грижи за ветераните си.

След края на войната младата певица

вече е истинска звезда.

Тя участва във филми и прави концерти по цял свят. През 1952 г. дори става първата британска певица, която оглавява класациите на САЩ с Auf Wiederseh'n Sweetheart.

По-късно се включва в благотворителна дейност, за да помогне с каквото може на ветераните.

През 2009 г., дълго след оттеглянето си, тя става най-възрастният жив изпълнител, достигнал топ 20 на класация на албумите на Обединеното кралство с колекцията Vera Lynn: National Treasure.Тогава е на 93 години.

През това време тя е неуморна - участва в благотворителни организации, подпомагащи борбата с полиомиелита, рака на гърдата, слепотата и церебралната парализа.

По време на коронакризата кралицата също се позова на духа на песента на Вера, уверявайки британците: "Ще се срещнем отново", и повтори посланието на Лин към феновете й през март: "Тези несигурни времена ме връщат обратно към Втората световна война, когато всички се събирахме и се грижехме един за друг. Именно този дух всички ние трябва да намерим отново, за да укротим бурята на коронавируса."

Сред другите й най-известни

песни са

"Ще се видя с теб", "Славейче пее на площад Бъркли" и "Винаги ще бъде Англия".

Филмите, в които се е появявала, включват:" Ще се срещнем отново" (1943), "Ритъмната серенада" (1943)," Една вълнуваща нощ" (1944) и "Срещнете се отново" (2014). Вера Лин издаде 22 оригинални албума през живота си.

Последният е от 17 март 2017 г. - три дни преди нейния 100-ен рожден ден. По този повод Вера отбелязва: "Наистина е трогателно, че хората все още се наслаждават на тези песни от толкова много години, преживявайки отново емоциите от онова време. В крайна сметка аз просто си вършех работата като певица

- и ми е толкова прекрасно да чуя моите песни отново, толкова красиво представени по напълно нов начин."

През живота си Вера посвещава голяма част от времето си на благотворителна кауза, помагайки на бивши военнослужещи, деца с увреждания и благотворителни организации в областта на рака на гърдата.

Тя е наградена с британския медал за участие във войната и звездата от Мианмар, с Dame Commander на Ордена на Британската империя през 1975 г. и е с отличие от кралицата за заслугите си в благотворителността.

През 2000 г. Вера Лин е обявена за британката, която най-добре представя духа на ХХ век.

Отдавайки й почит,

премиерът Борис Джонсън заяви,

че "очарованието и вълшебният глас на певицата влязоха и повдигнаха духа на страната ни в някои от най-мрачните часове. Нейният глас ще оживее, за да вдъхнови сърцата на следващите поколения".

Според лидера на лейбъристите сър Кийър Стармер "Песните й все още говорят на нацията дори през 2020 г., точно както през 1940 г".

Изпълнителният директор на Би Би Си лорд Хол също се натъжи от смъртта на Лин: "Каква тъжна новина. Тя не само беше скъпа за мнозина, но беше

символ на надеждата по време на войната

и е част от нашата национална история. Тя демонстрира как музиката и развлеченията могат да донесат радост и в най-предизвикателните моменти."

Ветеранът от Втората световна война сър Том Мур, който събра над 32 милиона британски лири за благотворителните организации NHS по време на пика на пандемията от коронавирус през април, каза: "Наистина мислех, че Вера Лин ще живее по-дълго, тя говори толкова добре по телевизията наскоро. Тя имаше огромно въздействие върху мен в Мианмар и остава важно за мен през целия ми живот".

Певицата Катрин Дженкинс, която през миналия месец изпълни класиката на военното време на Вера за годишнината от D-Day, също едва прикри сълзите си: "Просто не мога да намеря думите, за да обясня колко много обожавам тази прекрасна дама".

Вера Лин ще бъде запомнена като една от най-обичаните и вдъхновяващи британски изпълнителки на ХХ век.Въпреки ужасите, които вижда, тя всяка вечер излиза с усмивка и уверява войниците, че победата е близо. Както ги увери, че ще победят и коронавируса.