Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бобоков и Prezident-Pl.Uzunov разменили 61 файла и покани за гости в Пловдив. “Достойният” прокурор от Русе даде оставка Пламен Бобоков

Русенският магистрат Николай Николов, търсил съдействие от бизнесмена Пламен Бобоков, за да стане окръжен прокурор, подаде оставка. Молбата си депозирал във вторник в прокурорската колегия на Висшия съдебен въте (ВСС). Има два варианта - ако кадровиците я гласуват, той напуска системата с 20 заплати за прослужено време, но може и да започнат дисциплинарно призводство.

Срещу Николов, когото Пламен Бобоков описа като “достоен” прокурор, се води проверка за нарушаване на етичния кодекс на магистратите, а апелативната прокуратура във Велико Търново чете делата му за последните 3 години. 

Прокуратурата продължава анализа на чата между секретаря на президента по правните въпроси Пламен Узунова и собственика на “Приста ойл” Пламен Бобоков. Бизнесменът е обвинен за участие в група, занимавала се с незаконен внос на отпадъци.

Експертизата установила, че с Prezident-Pl. Uzunov (така Бобоков е записал президенския съветник в телефона - б.р.) са разменени общо 61 файла.

Във вторник от съобщения помежду им, пуснати от прокуратурата, се разбира, че все пак поддържа и неслужебни отношения. Узунов, който пети ден е в центъра на скандал за търговия с влияение, канил Бобоков на гости в родния Пловдив на 24 април м. г., на което бизнесменът отговаря с удоволствие. 

Самият Узунов заяви, че общувал с Бобоков “заради своите служебни задължения” - когато Радев пътувал с делегации, бившият вътрешен министър проверявал дали в самолета няма да се качат дискредитирани бизнесмеи.

От държавното обвинение обаче опонираха, че комуникацията говори и за лични срещи. Двамата особено активно си писали по повод делото във ВАС за задържания либийския танкер “Бадр”. На 27 септември 2018 г. Prezident -Pl. Uzunov пише до Бобоков: “Чакам номерчето” (на делото - б.р.) Бизнесменът праща снимка с информация за образуваното на 13 септември 2018 г. - две седмици по-рано, дело. То е по протест срещу предното решение на административния съд в Бургас, самото заседание на ВАС е насрочено за 27 ноември.

Миналия петък стана ясно, че на 27 декември 2018 г. Prezident-Pl. Uzunov праща на Бобоков съдебното решение, преди то да е подписано от 3-мата съдии. Бобоков и Узунов обсъждали делото за задържания у нас либийски танкер 6 месеца.

Самият Узунов заяви: Нямам спомен кой ми прати това решение. Заради изтичането на неподписаното решение ВАС и прокуратурата правят паралелни проверки.

“Методите и интерпретациите на прокуратурата говорят сами за себе си”, бе пък лаконичният коментар от “Дондуков” 2 вчера.