Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Районен съд – Берковица наказа с глоба от 1000 лева ловец, унищожил по непредпазливост един бик и ранил крава и теле край село Горна Бяла речка, община Вършец. Инцидентът е станал на 28 септември 2019 г. в местността „Лъката“ в землището на Горна Бяла речка.

Обвиняемият И. Б. Б. се прибирал по тъмно от лов, когато чул в гората фучене, чупене на клони и шум като от диви животни. Мъжът стрелял в посока на шума четири пъти, след което продължил по пътя до паркирания си автомобил и заминал. Фермерът К. И., който бил наблизо и току що бил оставил животните си на паша, чул изстрелите, върнал се и открил 700 килограмовия си бик мъртъв, а една крава и теле ранени.

Той съобщил на тел. 112 за станалото и на мястото пристигнали служители на МВР, които установили, че животните са простреляни. Ранената крава била заклана. Разследването установило, че извършител на деянието е И. Б. Б. – 43 годишен, лекар от Враца, неосъждан, законен ловец. Според експерти нанесените щети на фермера са в размер на 4350 лв. За престъплението – унищожаване и повреждане на чужда движима вещ по непредпазливост, законът предвижда „Лишаване от свобода“ до две години или глоба от сто до триста лева. Съдът призна обвиняемия за виновен, но като прецени, че не е осъждан досега, а причинените от него имуществени вреди са възстановени, съдът освободи И. Б. Б. от наказателна отговорност и му наложи административно наказание глоба от 1000 лева в полза на държавата. Ловецът ще трябва да плати и 183.13 лева разноски по досъдебното производство.

Решението подлежи на обжалване или протест пред Окръжен съд - Монтана в петнадесетдневен срок.