Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ще живеем трудно и в недоимък до 2023-а, след това идват светлите години

Меркурий смени хода си и е ретрограден в знака на Рака от четвъртък вечерта (18 юни). Заедно с него ретроградни са още Венера в знака на Близнаци, Юпитер и Плутон - и двете планети в знака на Козирог, а Сатурн е ретрограден във Водолей.

Какво означава това за нас? Нищо лошо не се случва. Напротив, както съм писал в “24 часа”, ретроградният ход на Меркурий ни напомня, че цялата информация, която сме събрали до този момент от предната негова ретроградност, трябва да я насочим навътре към себе си.

Стилиян Иванов
Стилиян Иванов

Хората се плашат от това, че Меркурий е ретрограден в знака на Рак - нещо, което се случва много рядко. Ракът е водна стихия, стихията на чувствата и на нашите корени. В следващите 25 дни имаме уникалния шанс да преосмислим нашите корени, миналото, старите си убеждения.

Впрочем ретроградността на всяка планета е особено силна в деня, преди тя да смени хода си, на самия ден и на следващия, както и във времето, когато отново се връща в правилната си орбита. Това са най-осезаемите периоди.

Когато Меркурий е ретрограден в Рак, тогава можем да осмислим нашите чувства, можем да получим отговор на въпросите защо харесваме или обичаме нещо, защо имаме семейство. Много хора например имат семейство по лицемерни причини, мотивите за това не са техни, а са взети назаем.

Другият положителен момент в този период е, че Венера е ретроградна в знака на Близнаци и символизира стихията на Телеца. Това е стихията на придобиването и удоволствието. Т.е.

в дните до 25 - 26 юни трябва да се научим

да извличаме удоволствие,

общувайки с другите хора,

да споделяме знанието. Този период е много подходящ за разкриване на пазеното знание, на скритата информация. Сега например човек може по-добре от всякога да започне да учи езици, но по приятен за него начин - например чрез сугестопедия.

Меркурий и Венера са малките планети, които засягат личността. Обществото и групите като цяло се влияят от големите планети - Плутон и Юпитер. Те символизират двамата братя - Хадес и Зевс, които имат еднакъв ход в дома на техния баща Сатурн (Кронос - времето).

Тяхната ретроградност в момента означава, че редът, правилата, установените норми и дисциплината са подложени на изключително дълбоки трансформации, които започнаха в края на април. Това се отнася глобално за целия свят, а в частност и за България. От края на април до 10 септември тези синове ще преподреждат дома на баща си по нови стандарти. Защо?

На преден план са изведени грижата и помощта към по-слабите, милосърдието, състраданието. Така правилата, дисциплината, общественият ред трябва да вземат под внимание нуждаещите се. Защото това е висшата ценност на Юпитер. А Плутон е като негов гръб в една битка. Напред върви Зевс, който води тази битка, но зад него стои Плутон, който унищожава всеки, опитал се да задържи старото.

Старият ред е този, който ще се опита да се задържи и утвърди от края на април до 10 септември. Но това е предварително обречена битка, защото срещу стария ред вече има две “космически” свръхсили - Плутон и Юпитер, които настояват за промяна. Тя трябва да доведе не до заздравяване на позицията на изчерпаните управляващи в глобален план, а до появата на нови лидери, които да вземат под внимание нуждаещите се.

Затова астролозите пишат, че в началото на юли, когато Сатурн, който сега е ретрограден във Водолея, ще влезе в Козирог - там, където Юпитер и Плутон работят, и се очаква време на репресии. Периодът ще бъде

труден за управляващи и

управлявани от началото

на юли до 10 септември

Старият ред ще се опита да се задържи с цената на всичко - някъде ще бъде “со кротце и со благо”, на други места - “с кьотек”. Изживялата времето си върхушка може да продължи известно време да владее територии и хора, но само ако приеме за норма това, за което настоява Юпитер.

Това е обществен процес, който ще наблюдаваме в целия свят, а вече го виждаме в Америка и Близкия изток например.

В личен план някои хора се спотайват и казват: “Това не е мой проблем”. Минават назад, а напред остават другите. Такива хора има както във властта, така и в обществото. За тях идват тежки времена - от 9 септември до 14 ноември. Тогава Марс - синът на Юпитер, ще бъде ретрограден в законното си владение - Овен.

И ако Юпитер е мъдър владетел и никога не стига до крайности, когато утвърждава нещо, Марс е готов на разрушения, за да постигне своето. От 15 август до 10 септември в тази титанична битка се включва ретроградният Уран в Телец и ретроградният Нептун в Риба. Т.е. към битката, която се води от пролетта на тази година, се включват две свръхсили, които ще настояват за промяна на установения ред.

Имаме два пътя, предложени съответно от “дядото” Уран и “внука” Нептун. Уран е разрушител! Нептун обаче дава милосърдието, той може да омекоти битката и хората да осъзнаем, че не може да вървим напред, носейки старите правила със себе си.

Това не засяга само управляващите, а всеки един от нас. Колкото и човек да си мисли, че се е застраховал - имал е спестявания, буркани в мазето, всеки според неговите представи за застрахованост ще преживее крах. Човек трябва да разбере, че вижда около себе си много събития и хора, но те са негови огледала. И ако ги троши, вреди на себе си.

Като в добрата драматургия небето е подготвило

катарзиса за самия край на действието

- между 15 и 25 декември,

когато Юпитер и Сатурн - те са син и баща, ще влязат в прав ход триумфално във владенията съответно на баща си и дядо си, защото стъпват в царството на Уран - хаоса. Уран е баща на Сатурн и дядо на Юпитер. Двете поколения титани и богове влизат във владението на “дядото”, за да утвърдят това, което се е случило през годината.

Като цяло астрологията предполага, че тази и следващите две години и половина ще бъдат изключително тежки за човешкото израстване и история като цяло. Хората в глобален план ще се “пробудят” така, както не са се “пробуждали” след Първата и Втората световна война. Ако наричаме тези войни световни, защото са засягали няколко добре познати държави, в предстоящия период от две години и половина целият свят най-накрая ще разбере, че е свързан в неделимо цяло. Което предвид човешкото твърдоглавие и алчност няма да стане доброволно, по метода на радостно преживяване, а ще е по принуда. Всеки без изключение ще изживее недоимък точно на това, от което мисли, че се е презапасил - власт, пари, храна, приятели, здраве. Защото, съгласете се, няма как да разхвърляш храна демонстративно из телевизионните студиа, докато едно дете умира от глад в Африка примерно. През 2023-а това вече няма да бъде така. Как ще “узреем”, “осъзнаем”, “пораснем”, дали чрез бунтове, епидемии, не знаем. Но всичко, което се случва, има за цел да ни научи, че не може примерно човек да си мие с питейна вода колата, а някой да умира от жажда.

И след тези добри новини, засягащи всички хора, идва ред на още по-добрите: след 2023 г. идват светлите години в човешката еволюция. Сега просто сме в периода на астрологичния мрак, в който се ражда светлината. Имаме невероятния шанс да преживеем изключителен период, който се случва веднъж на 1000 години.

Облагодетелствани сме, но това ще го разберем след има-няма три години. А дотогава ще се учим. Този начин на живот, който познаваме, приключи. Но не защото някой ни наказва, а защото предстои един друг, много по-хубав. За да отидем там обаче, трябва да се разделим със стария.

*Авторът е режисьор и продуцент на десетки документални филми. От януари 2021 г. в Центъра по себепознание “Орфей” ще води учебен клас в първата “Академия по астрология” на Балканите с преподаватели от България и света.