Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БОС: Стоян Кушлев беше подкарал и втори мандат като шеф на комисията с "професорска" заплата.
БОС: Стоян Кушлев беше подкарал и втори мандат като шеф на комисията с "професорска" заплата.

 

Трима високопоставени служители от общо петчленната комисия, която отнема богатства на престъпници, са с глоби от Върховния административен съд (ВАС) заради конфликт на интереси. Точно заради конфликт на интереси беше уволнен самият председател Стоян Кушлев и се очаква да го подхване и съдът в най-скоро време.
Членовете на комисията, осъдени от ВАС, са заместничката на Кушлев - Антоанета Цонкова, и колегите й Николай Желев и Красимир Тодоров. Те влизат в комисията от парламентарната квота, но не подават декларации за конфликт на интереси в установения 7-дневен срок след избирането им на високите постове. Заради това комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси в парламента ги предава на Върховния административен съд.
Цонкова, Желев и Тодоров се оправдават по един и същи начин - изпуснали срока, защото били

много ангажирани

покрай встъпването си в длъжност. Съдът не приема тези обяснения и им налага глоби. Тримата остават на постовете си в комисията. Междувременно ВАС предстои да разгледа участието на самия Стоян Кушлев в неправителствени организации, докато е ръководел комисията. Както "168 часа" пръв разкри още преди една година, той е в конфликт на интереси, защото докато ръководи държавната комисия, е и в управителните органи на сдружение "Царски ловен клуб" и Национална развъдна асоциация по овцевъдство.
Пред "168 часа" бивши подчинени на Кушлев са категорични, че първата задача на новия шеф Тодор Коларов е да направи обстоен преглед на образователния ценз на служителите. "Ще открие хора с най-ексцентрични дипломи и специалност" - обясняват те и допълват, че откакто шефският пост е заел бившият съветник от американското посолство Тодор Коларов, част от кадрите на комисията буквално са изпаднали в "шок и ужас".
Най-притеснени след рокадата на върха били роднините и приятелите-ловци, докарани в комисията от самия Стоян Кушлев. След уволнението на така наречения професор техните позиции са силно разклатени, но поне засега никой от тях нямал намерение да си подава оставка.

Групата на "мърчаевските" кадри

включва племенници и братовчеди на Кушлевата съпруга Благородка, както и пенсионери от МВР и МО и приятели-ловджии на самия Кушлев.
Част от тях идват без дипломи за висше образование в комисията, но са изпратени да се обучават в Югозападния университет в Благоевград. По тази линия прави шеметна кариера Бойка Първанова. Тя е племенница на Благородка и медицинска сестра, когато пристига в столицата от Мърчаево. Постъпва като секретарка на чичо си Кушлев. Пред "168 часа" нейни колеги казаха, че никога няма да забравят как е мерила кръвното на чичо си. "С това се изчерпваше секретарската й функция" - допълват те. Бойка записва право задочно в Благоевградския университет. През втория мандат на Кушлев става директор на дирекци, още преди да е взела дипломата си за висше образование.
Покрай комисията трупа дипломи и друг племенник на Благородка - Деян Иванов. Той пристига от Мърчаево с диплома за основно образование и става шофьор на Кушлев. При втория мандат на така наречения професор е завършил средно. Назначен е като технически сътрудник в кабинета на Кушлев.

От квотата на племенниците

на Благородка е и Георги Видров - експерт в дирекция "Човешки ресурси".
Братовчедите на Благородка са Георги Илиев и Красимир Илков.Георги Илиев е главен секретар на комисията, а Красимир Илков е експерт в дирекция "Материално-техническо обслужване". Георги Илиев е завършил публична администрация в Благоевград. Назначен е по предложение на бившия главен секретар на комисията Стоянка Николакова на нeйното място, когато тя се издига на по-висока позиция като член на комисията от квотата на президента. Преди да се появи в София, Георги Илиев е бил шеф на комисията в Благоевград.
Друг родственик на Кушлев е Иво Минков, който е началник на политическия кабинет на председателя.
Мърчаевски кадър е и деловодителката на комисията Аделина Петрова.
С такива кадри не е чудно, че комисията на Кушлев не можа да отбележи кой знае какви успехи. "Сбъркана беше цялата организацията на работа, защото самият Стоян Кушлев няма капацитет - обяснява пред "168 часа" Иван Жеков, бивш шеф на дирекцията на комисията в Хасково. - Кушлев направи функционални дирекции в София, които дублират регионалните. Деловодната система, по която работят, беше прекопирана от Хасково. Аз и моята деловодителка Петя Вълкова ги учехме как да си завеждат писмата и преписките. Мърчаевските кадри нищо не разбираха, те бяха боси, та боси! Започнаха да работят с документите по наш модел, който взех от следствието и прокуратурата, където съм работил дълги години. Като ходехме на семинари младите ме питаха - бате Иване, това как го правиш, онова как става."

 

 

Ловната дружинка на председателя си тръгва

СРЕД най-близките приятели, докарани от Кушлев в комисията, е Валентин Маринов - директор на дирекция "Материално-техническо обслужване". Той е от съратниците на Кушлев в сдружение "Царски ловен клуб". Известен е с това, че е носил сърцето на цар Борис III при препогребването му в Рилския манастир. От "квотата на ловджиите" е и Виктор Атанасов, шеф на комисията в Смолян. От там не е излязло нито едно дело, твърдят от комисията, но там се правели най-богатите купони и ловни излети на хора от комисията.
Сред приятелите на Кушлев е и шефът на дирекцията в Бургас Павлин Иванов. Според запознати първият вариант за шеф на бургаската дирекция е била сестрата на Иванов, но тя започнала друга работа. Кушлев е кум на Павлин Иванов.
Малко изключение е шефът на комисията в Хасково Илиян Янкулов. Той не е човек на Кушлев, а на местния депутат Иван Петров. Илиян Янкулов е бивш кадър на ДАНС. Пенсиониран е миналата пролет, а през септември го правят шеф на комисията в Хасково, която обхваща три области. Янкулов е завършил право през 2005 г.

Плюс 40% за несъществуваща титла

Стоян Кушлев няма диплома за професор, стана ясно от документ на Висшата атестационна комисия към Министерския съвет. Той е изискан от парламентарната комисия за борба с корупцията.
Кушлев станал кандидат на науките през 1973 г. През 1978 г.получил научното звание старши научен сътрудник втора степен.
Въпреки това Кушлев е начислявал по 40% върху заплатата си за професорска титла. "В нарушение на закона той сключва договор с членовете на комисията, които му гласуват три средни заплати - обяснява пред "168 часа" Иван Жеков. - Трите средни месечни заплати са основната му заплата и върху тях той си начислява още 40% за несъществуващата титла, както и всички други надбавки."

 


"168 часа" пръв изобличи Кушлев

ПЪРВИТЕ публикации на "168 часа" за роднините на Кушлев, назначени в комисията, са отпреди пет години. През ноември 2006 г. със снимки показахме, че Стоян Кушлев си е сложил незаконно синя лампа и предпочита кожени салони на колите. Още тогава стана ясно, че той стои само по 3-4 часа в комисията, а през останалото работно време си почива у дома.
Седмица по-късно излезе първият списък с част от племенниците, братовчедите и децата на приятелки на Благородка, уредени в комисията.
В средата на декември проверка на "168 часа" във ВАК установи, че няма данни Кушлев да е станал професор. По това време той най-нагло си беше написал 1000 лева надбавка върху заплатата от 7000 лева.
През 2007 г. "168 часа" описа и кадрите на Кушлев в провинцията. Обърнахме внимание на факта, че голяма част от кадрите на Кушлев са от Пазарджик, Велинград и Ловеч. Доказахме, включително и със снимки, че всеки уикенд те пътуват по родните си места със служебните коли.
През май 2010 г. "168 часа" публикува пълния списък на роднините, приятелите от ловните дружинки, както и на пенсонираните служители от МВР и МО, приютени от Кушлев в комисията. Стана ясно, че голяма част от тези хора нямат нужното образование. Тогава пиарката на Кушлев Десислава Михайлова, която е възпитаничка на НАТФИЗ, вдигна скандал, че търсим дипломите на служителите, а в комисията започна лудо криене на документи. "168 часа" описа и задграничните пътувания на професора, а също и ведомствените купони на комисията, организирани неизменно в резиденцията в "Студена", за които служителите от провинцията получават командировъчни!
През септември 2010 г. "168 часа" първи публикува информация, че Стоян Кушлев е сред управителите на "Царски ловен клуб", заедно с подчинения си Валентин Маринов. Месец по-късно написахме, че Кушлев е и в ръководството на "Национална развъдна асоциация по овцевъдство", създадена през 2004 г. Обяснихме, че и заплатата му не пада под 8-9 хил. лева. По нашите публикации се сезира парламентарната антикорупционна комисия, а председателят й Валентин Николов няколко пъти ни търси за допълнителна информация.
Сред редовете, изписани от "168 часа" в чест на Кушлев, особено място заема оценката на проф. Велко Вълканов. Той казва: "Това е един дълбоко неморален човек. Беше председател на профкомитета в института. Беше върл комунист, преследваше и пишеше доноси срещу инакомислещите. След 10 ноември стана изведнъж най-върлият антикомунист." Проф. Велко Вълканов е работил с Кушлев в Института за правни науки в БАН.

Позиция

От пресцентъра на комисията обясниха пред "168 часа", че новото ръководство ще търси възможности за намаляване на разходите и оптимизиране на дейността на институцията. На 21 април е създадена работна група, която в едномесечен срок трябва да излезе с предложения за намаляване на разходите.
На заседание на комисията на 26 април е взето решение за преструктуриране и оптимизиране дейността на Централно управление - обща администрация. Освободени са 11 служители поради пенсиониране.
На 26 април председателят Тодор Коларов се срещна с ръководството на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). ДКСИ ще извърши проверка на работата на Комисията по Закона за защита на класифицираната информация, допълват от пресцентъра.

 

Тодор Коларов
Тодор Коларов
БЛАГОДЕТЕЛ: Благородка прокарва в комисията на съпруга си свои племенници и братовчеди от Мъчраево.
БЛАГОДЕТЕЛ: Благородка прокарва в комисията на съпруга си свои племенници и братовчеди от Мъчраево.