Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Геят Майкъл дос Сантос получи подкрепа от феновете и отбора си, но е трън в очите на футболните запалянковци.
Геят Майкъл дос Сантос получи подкрепа от феновете и отбора си, но е трън в очите на футболните запалянковци.

 

УНИКАЛЕН скандал тресе Бразилия през последните две седмици и никой не може да прогнозира дали няма да се пренесе и в Европа.
В момента волейболната федерация на световните шампиони създава специална комисия, чиято цел е да намери законен начин, по който да осуети присъствието на футболни агитки по време на волейболни мачове. Невижданото и нечувано до ден днешен решение е на път да предизвика огромно напрежение в спортната общност в Бразилия. Причината за намерението на волейболните шефове в страната на кариоките е... един гей!
Ако през годините ябълка на раздора са били религии, земи и богатства или Хубавата Елена, то в Бразилия в момента тази роля се падна на "нежния" централен блокировач на "Волей Футуро" Майкъл дос Сантос. Допреди дни този отбор бе известен в България и Европа основно с факта, че в него играят звездата на бразилския национален отбор и бивш състезател на "Тренто" Леандро Висото, както и Лукас Сааткамп и Рикардо Гарсия. Едва ли някой би предположил, че едно-едничко признание на Майкъл ще прати трите звезди на втори план за феновете. Споменатото признание съдържаше само три думички: "Аз съм гей!"

Изричането му предизвика неочаквана реакция.

По време на следващия мач на отбора феновете на домакините буквално сравниха със земята публично обявилият се за гей волейболист. Скандиранията съдържаха такива обиди и квалификации, че за да бъдат цитирани, трябва задължително да има звездичка с надпис "+18 години".
По данни на бразилската преса и волейболната федерация около 3000 от феновете, скандиращи обидните думи и фрази са били футболни запалянковци. Именно това е и причината шефът на федерацията Ари Граса да обяви, че се създава комисия, която да попречи на футболните фенове да посещават волейболни мачове.
"Волейболът в Бразилия става все по-популярен и обичан спорт. Не можем да си позволим подобни случки. Футболните фенове трябва да влизат в залата само ако се отнасят с респект към волейболистите, без значение от различията. Щом като не могат да уважават правилата на тази игра и състезателите, нямат място в залите!", отсече Граса. Междувременно Бразилската волейболна федерация взе абсолютно безпрецедентното решение и глоби с 31 хиляди долара отбора на "Сада Крузейро", а

с разследването на инцидента се ангажираха няколко министерства.

Намерението на федерацията да прогони футболните фенове от волейболните зали предизвика още по-голяма революция, отколкото дори признанието на Майкъл дос Сантос, че е обратен. Въпреки че мотивите на управниците са, че това се прави в знак на протест срещу половата дискриминация, запалянковците в Бразилия изтъкват в отговор отново дискриминационни причини.
"Не разбираме как така ще спрат футболните фенове да ходят на волейболни мачове! Такова решение е скандално и недопустимо! Особено за "Сада Крузейро". Едноименният футболен отбор, който има милион фенове, които подкрепят във важни мачове и волейболния отбор. Пълнят и правят атмосферата страхотна. ОК, случил се е този гаф, отборът си получи глобата. Но да спреш футболните фенове от волейболни мачове, е безумно решение, коментира възмутено пред "168 часа" бразилският журналист Рейчъл да Силва.И допълни: - Да, ситуацията е много деликатна, спор няма. Но това решение е откровена дискриминация на футболните фенове и те биха могли да заведат дело срещу Бразилската волейболна федерация!"
По думите на Да Силва разумното решение би било освен с глобата, отборът на "Сада Крузейро" да бъде наказан и с лишаване от домакинство за няколко мача. "Тогава

феновете ще осмислят какви щети нанася безотговорното им поведение

на отбора и няма да се държат идиотски", убеден е журналистът Рейчъл да Силва.
В крайна сметка феновете подкрепиха спортиста хомо, а обиждалите го публично му се извиниха. Подкрепа дадоха и съотборниците, които по време на загрявката носеха розови тениски. Либерото на отбора Марио игра с екип, върху който имаше дъга (символ на хомосексуалните движения). Феновете в залата също бяха в розови тениски и с плакати, окуражаващи Майкъл дос Сантос.
"Получих хиляди съобщения в подкрепа. По време на онзи скандален мач се опитвах да се преструвам, че не чувам обидите. След края на мача всичките ми съотборници дойдоха да попитат как съм и да ме окуражат", споделя един от малкото волейболисти, признал публично, че е хомосексуалист. Засега Майкъл не коментира намерението на федерацията, заради него да прогони от залите футболните запалянковци.

 

ЦСКА бе заплашен с изваждане от евротурнирите заради запалянковците

Безспорен факт е, че футболните запалянковци правят атмосферата във волейболните зали динамична и ентусиазираща.
Също толкова безспорен факт, че създават главоболия на любимите си отбори. У нас попарата на футболните фенове на два пъти сърба ЦСКА. През 2010 г., по време на четвъртфинала в Шампионската лига между червените и полския "Ресовия", футболната агитка на ЦСКА - верен поддръжник от три години на волейболния тим, запали факли в "Арена Самоков". Димът доведе до спиране на мача за около половин мач и солидна глоба за армейците. Въпреки това президентът на ЦСКА Георги Георгиев, треньорът Сашо Попов и почти всички волейболисти благодариха на подкрепящите ги фенове.
През тази година ситуацията се повтори - този път по време на мача от турнира за Купата на Европейската конфедерация между ЦСКА и водения от Пламен Константинов тим на "Зираатбанк". По думите на Константинов той бил обиждан, замерян с предмети и прочее. Опасността червените да бъдат изхвърлени от евротурнирите стана още по-голяма. ЦСКА отстрани турския тим, а от Международната волейболна федерация заявиха, че е достатъчно една стотинка или запалка да падне на полето в следващия мач и армейците "изгарят". Това определено подейства отрезвяващо на агитката и мачът с полския "Козле" премина при образцова атмосфера.

 

Псувни и "мокри бомби" в Турция

ЕДНИ от най-невъздържаните футболни фенове, посещаващи волейболни мачове, са тези в Турция.
Преди седмици десетина запалянковци подложиха на истински обстрел мъжкия отбор на BJK, защото били недоволни от загубата му. Преди две години в Турция се състезаваха американските национали Раян Милър и Скот Тузински. Пред "168 часа" Милър сподели неща, които завинаги ще останат в спомените му. "След един мач с "Фенербахче", където публиката бе основно от футболни фенове, преброих около 70 бутилки с вода - "мокри бомби", хвърлени на полето. При друг мач феновете бяха обсадили хотела и търсеха саморазправа. На трети двубой футболната агитка на домакините ни бе толкова агресивна, че един от нашите - млад състезател, не издържа и си свали гащите като "поздрав" към нея. Уви, голото му дупе бе изтълкувано като голямо нарушение от ръководството на клуба и федерацията и момчето бе уволнено", припомня си Милър.

 

Факли и тоалетна хартия в Гърция

ФУТБОЛНИТЕ агитки в Гърция също създават проблеми, когато пълнят волейболните зали.
Първенци в това отношение са запалянковците на "Панатинайкос". Когато те са в залата, тя буквално прилича на стадион - запалени факли, огромни знамена, налитане на бой с органите на реда, разказват очевидци. Допълват, че друг "специалитет" на футболните агитки в гръцките волейболни зали били "бомбите" от тоалетна хартия.


В Китай дразнят противника с лазер

Китай определено не е футболна сила, но и там запалянковците предизвикват безредици във волейболните зали.
Неотдавна привържениците на тим от Тайнджин използвали лазерни фенерчета, които насочвали към волейболистите на гостуващия тим. Когато част от агитката на гостите им заявила да престанат, те налетели на бой, който прераснал в огромно меле.

 

Футболната агитка на ЦСКА запали факли по време на мач на волейболния ЦСКА в Шампионската лига.
Футболната агитка на ЦСКА запали факли по време на мач на волейболния ЦСКА в Шампионската лига.
В подкрепа на Макъл либерото на "Волей Футуро" Марио играе с екип с дъгата от движението на хомосексуалистите.
В подкрепа на Макъл либерото на "Волей Футуро" Марио играе с екип с дъгата от движението на хомосексуалистите.
Майкъл дос Сантос и Марио
Майкъл дос Сантос и Марио
Въпреки взривоопасната атмосфера в залата Тодоров и ЦСКА  победиха "Зираатбанк".
Въпреки взривоопасната атмосфера в залата Тодоров и ЦСКА победиха "Зираатбанк".
Американският национал Милър още помни футболната агитка на "Фенербахче".
Американският национал Милър още помни футболната агитка на "Фенербахче".