Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Окръжен съд – Монтана призна за невинен 31 годишния Г. И. Б. от Вършец, подсъдим за причинена от него като водач на моторно превозно средство по непредпазливост смърт на пешеходец.

На 16 срещу 17 май 2014 г. жители на Вършец празнували абитуриентски бал в почивна станция в курортния град. На тържеството в ресторанта присъствал и 25 годишният тогава Г. И. Б., който употребил значително количество алкохол. Между 1 и 1,30 часа на 17 май Г. И. Б. напуснал празненството и потеглил с автомобила си „Опел Кадет” извън двора на почивната станция. Приблизително по същото време от ресторанта си тръгнал и готвачът на станцията Н. С. Д. от Вършец, който също бил употребил голямо количество алкохол. Малко по-късно Н. С. Д. бил открит мъртъв на пътя недалеч от станцията, а според извършената медицинска експертиза той е починал от „тежки черепно-мозъчна и гръдно коремна травми, които по характер приличат на причинени при ПТП след прегазване”.

По случая започнало досъдебно производство и след приключването му прокуратурата обвинила Г. И. Б. за нарушения на Закона за движение по пътищата /ЗДП/ - несъобразена с атмосферните и пътни условия скорост и неконтролиране на управляването от него МПС , поради които не успял да спре и причинил по непредпазливост смъртта на Н.С. Д. След като се запозна с всички свидетелски показания и експертизи

Окръжния съд обяви, че събраните доказателства по делото по отделно и в тяхната съвкупност не водят до извода, че подсъдимият е извършил престъплението, в което е обвинен. При извършените огледи по автомобила на водача не се открити следи от удар или прегазване. Затова Окръжен съд – Монтана призна Г. И. Б. за невинен за причинена по непредпазливост смърт на пътя.

Присъдата може да се протестира и обжалва пред Апелативен съд – София в 15 дневен срок.