Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Главният прокурор Иван Гешев, заедно с главния секретар на МВР Ивайло Иванов, пристигна в Пещера заради акцията на местната полиция и прокуратура срещу битовата престъпност. Снимка Любо Илков
Главният прокурор Иван Гешев, заедно с главния секретар на МВР Ивайло Иванов, пристигна в Пещера заради акцията на местната полиция и прокуратура срещу битовата престъпност. Снимка Любо Илков

Акция срещу битовата престъпност се провежда днес в 24 населени места във всички области на страната. До края на седмицата ще се проведат в общо 114 населени места. Това заяви в Пещера главният прокурор Иван Гешев, който заедно с главния секретар на МВР Ивайло Иванов пристигна в града заради акцията на местната полиция и прокуратура срещу битовата престъпност.

За нас е важно да свалим нивото на тази престъпност. Целта ни е да защитим хората и да подобрим тяхната сигурност. Сигурен съм, че до края на годината ще има драстичен спад на битовата престъпност в страната, заяви главният прокурор.

Той припомни и че е приключил докладът на ДАНС за най-големите 14 приватизационни сделки, начело с тази за "Кремиковци".

Докладът е бил поръчан, за да се провери има ли извършени престъпления при тези приватизационни сделки, изтекли ли са давностните срокове, имало ли е съдебни процеси по тях, има ли осъдени или оправдани лица. Това се налага, за да може да се направи правен анализ по приватизацията. Втората линия в този процес е да се извърши гражданскоправен надзор, тъй като трябва да се знае, че за нищожните сделки няма давност, припомни Гешев.

Главният прокурор заяви, че приватизационният процес е бил една голяма кражба като над 90% от българското население е било ограбено.

В същото време Иван Гешев съобщи, че днес пред Специализирания апелативен съд ще бъдат гледани отново мерките за неотклонение на задържаните и обвиняеми по т. нар. "Боклукгейт". Той препоръча хората да се запознаят от публикувания от вчера разпит на един от обвиняемите по досъдебното производство, за да разберат как се унищожава бъдещето на страната, на нашите деца и природата. 

10 задържани лица има до този момент в Пещера в рамките на провеждащата се спецакция срещу битовата престъпност, съобщи на свой ред главният секретар на МВР Ивайло Иванов. При претърсванията на различни адреси в района са открити наркотици, оръжие, културно-исторически ценности.