Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Томислав Дончев
Томислав Дончев

Десислава Танева не трябва да подава оставка като министър на земеделието заради изтекъл запис на нейни думи от онлайн среща със земеделски производители, от които се прави внушение, че е по-добре да се укрие информация от Брюксел, за да не се спрат парите за обвързана подкрепа. Това смята вицепремиерът Томислав Дончев. На въпрос на водещия в сутрешния блок на Нова телевизия дали Танева трябва да подаде оставка, Дончев отговори с "не".

"Това не е добра реплика, особено в контекста на видеоконферентен разговор, но не министърът извършва проверки и не може да даде индулгенция или каквото и да било друго. Логиката е точно обратната и има едно такова правило, когато става дума за европейските пари: откривай грешките, преди да ги е открил друг. Откриваш, санкционираш, а когато европейските одитори видят, че си открил ти грешката, санкции няма да има. Няма държава, в която да няма грешки и опити за нарушения, въпросът е как работи контролната система", обясни Дончев. Той не изключи думите на Танева да са извадени от контекста, нито да има политическа интрига с изваждането им точно сега, след като записът е от началото на март.

Според него репликата на Танева може да се прочете и така, че никой земеделски производител не иска да е прославен из Европа с това, че има злоупотреби. Нито един от участниците в тази среща няма контрол върху ситуацията с проверките - тя се прави от одиторите, обясни още вицепремиерът. Не ги проверява министърът и българските пиперопроизводители - искат или не, когато дойде време за контрол, минава и ги проверява.

Репутационни последици има, защото всеки скандал отеква навън, всички медии се следят внимателно от ЕК, със сигурност не е добра вест, допълни Дончев. И обясни, че за да има проверка, трябва да има състав на нарушения и злоупотреба, а в случая по-скоро такива няма. Но допълни все пак, че това е "недобра реплика" и "дори в режим на откровен разговор, такива неща не се говорят". Но бил убеден, че от реплика парите от ЕК не могат да бъдат спрени. Парите се спират, когато има нарушения и то не е установено от контролнанта система на държавата - членка.

Дончев разказа, че Танева му е телефонирала преди пресконференцията си, за да му обясни какво представлява случая. Обяснила му, че е реплика, извадена от контекста и съзира политическа интрига.

Вицепремиерът разказа, че работи добре с Танева и не съм имал поводи за недоволство или оплаквания от работата й.

Дончев отказа да коментира думите на Валери Симеонов, че Валентин Златев ще е следващия проверяван бизнесмен с обясненията, че не е тълкувател на думите му. Нека не вкарваме всичко във война с олигарсите по списък, призова вицепремиерът. И допълни, че ако има някой, който е извършил незаконни действия, прокуратурата е в пълното си право и задължение да взема мерки. Списък няма, допълни Дончев.

Вицепремиерът обаче напомни, че КЗК се занимава с въпроса с картела с горивата от 6-7 години. И за този период прави поне два секторни анализи, в които излизаше с препоръки за компаниите, които са на едро и на дребно.

По повод сблъсъкът между Васил Божков и управляващите, Дончев предупреди, че с приказките трябва да се внимава, защото те съдържат много силни метафори, които не винаги могат да се управляват. Ако жанрът не беше приказки от Ориента, а български народни приказки, там ключовият момент е кой убива змея. А ако говорим за ориенталските приказки, за съжаление, останаха много малко приказни герои - Синбад мореплавателя, Малкият Мук и Аладин. А ако подходим по-научно - приказките се базират на митовете, а те отразяват колективните страхове и копнежи, коментира Дончев. Шехерезада разказва приказка, за да си запази живота. И така всяка нощ, допълни той.

Какво доказва един написан лист?, попита Дончев. Бе категоричен, че не го е страх.

Всяка фигура на висока властова позиция е уязвима от гледна точка на загуба на обществено доверие. И всяко обвинение, без значение колко е състоятелно, ерозира доверието. Не вижда никакъв друг модел или сценарий, освен истината и само истината, коментира Дончев.

Когато има въпрос и отправяни обвинения, укор, засегнатата страна трябва да отговори, убеден е той. Но не е редно всеки от засегнатите колеги всяка сутрин да се обясняват.

Разговорите за проветряване в ГЕРБ ги водим много отпреди този скандал. Необходима ни е млада кръв, да имаме пулса на по-млади хора с различни виждания, обясни Дончев. И даде пример, че дори един футболен отбор се обновява, Щом някой от играчите не дава тези резултати, които се очакват от него, трябва смяна, допълни той. Нови хора означават нови идеи и нови възможности.

Запитан дали се притеснява от бъдеща партия на Цветан Цветанов, Дончев отговори с "не". Ако някой счита, че е по-правилно и перспективно да работи с Цветанов - нека да го стори, коментира той. Запитан дали се притеснява от отцепване от ГЕРБ, той отговори: ако това е пътят, по който е поел, пожелавам му успех - това е добре за българския гражданин и избирател - колкото повече предлагане, толкова повече шансове да избираш.

Дончев обаче отрече промените в ГЕРБ в момента да са свързани с Цветанов, а обясни, че става въпрос за стари напрежения в структурите.

Опитите да се намери по-голяма интрига от тази, която съществува, нямат основания. За зло или за добро в политиката много лица са прекъсвали кариерата си и после се е оказвало, че не са извършвали нищо незаконно. Когато загубата на доверие достигне критична точка - трябват действия, коментира Дончев на въпрос за резултатите от проверката по Апартаментгейт, която показа, че Цветанов не е виновен.