Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Офертите за концесията на летището бяха отворени преди около година в Министерството на транспорта в присъствието на министър Желязков.
Офертите за концесията на летището бяха отворени преди около година в Министерството на транспорта в присъствието на министър Желязков.

Премиерът поиска нови влакове, тогава можело да кажат на хората да слязат от колите

Първото плащане за концесията на летище София от 550 млн. лв. без ДДС трябва да бъде факт след средата на юли. Това заяви в понеделник министърът на транспорта Росен Желязков.

На извънредното заседание на правителството той съобщи, че решението на ВАС, с което се отхвърлят жалбите на некласираните кандидати за концесията, е окончателно. “Това отваря възможността за подписване на договора и за започване на преходния период, в който се предава управлението на летище София. Това означава, че проектното дружество между летище Мюнхен, “Меридиам”, и “Щрабаг” ще бъде персонифицирано като субект”, обясни той.

Какви са тези компании в сдружението “Соф кънект”. Турски ли са?, попита премиерът Борисов по време на заседанието. И допълни, че пита, защото имало слухове, че летището ще се дава на анадолски компании.

Желязков му разясни, че оператор в София ще бъде операторът на летището в Мюнхен. Дали това летище е на столицата на Бавария, продължи да се интересува Борисов. Желязков му отговаря утвърдително. Министърът на транспорта подчерта, че другият участник в сдружението - “Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс”, е сред най-големите световни фондове със седалище в Париж, които оперират активи като железници, летища. С 1% участва и австрийската компания “Щрабаг”.

Борисов настоя още пред Желязков веднага да се поръчат нови влакове и локомотиви.

“Стига са се палили, като се затопли времето, на 50 години локомотиви, едва вървят. Така че по най-бързия начин да обновим железницата, за да могат хората да ползват най-доброто. Този ангажимент сме поели и го изпълняваме. И тогава можем да им кажем: Слезте от колите, качете се на влака, ще отидете за 3 часа до Бургас, всичко е обновено - климатик, интернет, бързи, удобни, нови”, пожела премиерът.