Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

При акцията са иззети различни оръжия, сред тях пистолети
При акцията са иззети различни оръжия, сред тях пистолети

Един се е покрил в чужбина и е обявен за издирване

Баща и син са заловените на 2 юни т. г. продавачи на оръжие в Добрич. Пламен Динов, на 62 г., и 32-годишният му син Кристиян изкарвали прехраната си като строители на къщи.

Двамата са задържани при акция на ГДБОП и спецпрокуратурата в момент на сделка за продажбата на 12 оръжия, а в петък по искане на прокуратурата спецсъдът ги ги остави в ареста. По неофициална информация те са разкрити благодарение на агент под прикритие.

Бащата и синът са обвинени за участие в организирана група за държане и разпространение на огнестрелни оръжия. Според прокуратурата те са действали с още един мъж, който е избягал и обявен за издирване с европейска заповед за арест.

При акцията на МВР са претърсени няколко адреса в Добрич и един във Варна. Намерени са над 20 пистолета със заличени фабрични номера, 50 пълнителя и 2000 боеприпаси, картечни пистолети, автомати, заглушители, а също - части и механизми за пушкала. 

Иззетите оръжия и части за тях ще бъдат дадени за експертизи.
Иззетите оръжия и части за тях ще бъдат дадени за експертизи.

Иззети са 4500 лева и 400 евро, за които прокуратурата предполага, че са придобити от престъпна дейност. Проверява се дали парите са от продажбата на оръжия. Сред тях имало пистолет “Макаров”, който струвал 800 лв., и картечен пистолет “Скорпион” за 2400 лв.

Бащата и синът са се възползвали от правото да не дават обяснения за това как са се сдобили с оръжията. Пламен заявил, че синът му няма нищо общо с оръжията. Той не познавал и издирвания зад граница мъж. Кой е той и каква е ролята му в схемата, засега не е ясно. От прокуратурата отказват информация, за да не се навреди на разследването. Адвокатът на задържаните Боян Бохоров, твърди, че иззетото оръжие е законно и бракувано.

Според съда от доказателствата по делото на този етап може да се направи обосновано предположение, че задържаните са извършили престъпленията, за които са обвинени. Другият мотив е, че има опасност на свобода да манипулират доказателства или да извършат ново престъпление. Решението Пламен и Кристиян да останат в ареста може да се обжалва пред апелативния спецсъд.