Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кокаинът е бил импрегниран в кашони с ананаси
Кокаинът е бил импрегниран в кашони с ананаси

Бизнесменът Пламен Пешев, един от тримата обвинени по делото за трафик на близо 550 кг кокаин, импрегниран в кашони с плодове, бе на косъм от свободата, но не я получи.

Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) отмени днес гаранцията от 15 000 лв., която му бе наложена преди седмица от първата инстанция.

От 4 месеца насам Пешев за първи път иска промяна на мярката за неотклонение. Той е обвинен за участие в организирана група за трафик на наркотици заедно с бившия митнически шеф от София Красимир Кемередчийски и рехабилитаторът от Бургас Огнян Асенов, който от скоро имал фирма за внос на плодове. 

Двамата също са в ареста. За трафика на кокаин са задържани още 18 души в три държави - Колумбия, Испания и Нидерландия.

Прокурор Цветослав Вергов представи днес в апелативния спецсъд нов том с доказателства по делото от 71 страници, който хвърлял "допълнителна светлина върху дейността на групата". Към доказателствата са приложени и 3 тома със секретни материали от използване на СРС.

"Името на Пешев не се споменава от свидетелите. Има го само в 2 докладни записки на служители на ГДБОП, но твърденията им се опровергават от ВДС-ите (дешифрираните на хартия записи със СРС -б.а.). Пешев е обяснявал на Асенов как да се движи в Студентски гард. Интересувал се е и от един камион", заяви в съда адвокатът му Красимир Сибинов.

Според него твърдението на прокуратурата, че Пешев е финансирал друг от обвиняемите - Огнян Асенов, не отговаряло на истината. Двамата се познавали отдавна и Пешев давал на Асенов като приятел малки суми от порядъка на 100-200 лв. 

Според АСНС обаче по делото имало данни, че преводите не са за "малки суми", а за 2400-2700 лв. Те започвали и приключвали, когато е реализиран вноса на плодовете в България. Доставчик е фирма от Колумбия. Наскоро прокуратурата уточни, че става дума за 6000 кашони с зелени лимони и ананаси, в които е импрегниран кокаин. 

Апелативните спецсъдии не приеха тезата на защитата, че телефонната комуникация между Асенов и Пешев няма връзка с трафика на дрога. Имало и видеозаписи от охранителни камери на срещи между двамата.

"Може да се предполага, че срещите са били заради необходимото предварително финансиране на спедицията", каза председателят на състава съдия Красимира Костова.

Според АСНС експертиза е показала, че минимумът на процентно отношение на импрегниран кокаин в кашон е било 11 грама, което означавало, че "минималната стойност на пратката с наркотици е 15 млн. лв." Според официални съобщения за акцията от по-рано кокаинът струва два пъти повече.

Има опасност, ако Пешев бъде пуснат под гаранция, да повлияе на свидетели, посочи още съдът. Пешев е бил осъждан веднъж на 2 г. и 11 месеца условно за документна измама, но е реабилитиран и към момента досието му е чисто. 5-годишният изпитателен срок на присъдата изтекъл "броени дни преди датата на контрабандата", посочи съдия Костова. Тя обяви, че писмени мотиви по делото ще бъдат обявени по-късно.