Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ИВАН ИВАНОВ
ИВАН ИВАНОВ

Парното щяло да поевтинее средно с 14% в сравнение с 1 юли миналата година, а не да поскъпне, обяви председателят на КЕВР

Цената на парното за предстоящия есенно-зимен отоплителен сезон средно за страната ще бъде с 14% по-ниска от цената, която беше за миналия зимен период. Това каза на онлайн брифинг председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране  Иван Иванов. Намалението за София ще бъде 15 %. 

 Иванов призова хората да не вярват на изкривена информация и слухове. 

"Объркването настъпи, тъй като беше сравнена месечната цена за месец май с прогнозната годишна цена за топлинна енергия, която трябва да бъде валидна от 1 юли 2020 до юни 2021 година. По този начин беше направено внушение у хората, че те ще заплащат за парно отопление с 22% по-висока цена", каза още председателят на КЕВР. 

Председателят на КЕВР заяви, че ако хората сравняват по месеци какво са плащали за парното миналия сезон и какво ще плащат сега, ще стане ясно, че има намаление на цената.

Според доклада на експертите на КЕВР цената от 1 юли на парното в София ще бъде 81,57 лв., а тази, по който плащаме сметките до 30 юни е 66,70 лв. без ДДС, което е увеличение от 22,3%. Само "24 часа" написа, че  цената от 1 юли миналата година е с 15% по-ниска, или е била 95,64 лв. 

Председателят на КЕВР обясни и как са направени прогнозните цени на природния газ по тримесечия до 1 юли 2021 г. Те са изчислени на база на фючърсни сделки, тоест за сделки година напред, на най-големите газоразпределителни центрове в Европа. Той обоснова по-високите цени на парното в сравнение с май и април, с традиционното поскъпване на природния газ през зимния сезон, когато потреблението се увеличава. Към този мотив добави и очакваното оживление на икономиката след пандемията и съответно по-голямото потребление на газ, което също ще доведе до поскъпването му на борсите. 

На въпрос защо се е увеличил прага за промяна на цената от 5 на 15%, отвоворът бе, че ако цената на природния газ нараства всеки месец и то с повече от 5%, това означава комисията да определя и нови цени на парното. Това няма да даде стабилност и предвидимост за клиентите на топлинната енергия.

Месечна промяна на цената на топлинната енергия пък на този етап не била добро решение, тъй като 94% от домакинствата, които ползват тази услуга, плащат на прогнозно месечно потребление, тъй като нямат уреди за дистанционно отчитане. В София при 430 000 абонати, едва 30 000 са с такива уреди. Това означавало цяла армия инкататори, между 5000 и 6000 да отчитат в един ден всеки месец.

Нормативното задължение е до 2027 г. всички да имат уреди с дистанционен отчет. 

Иванов отговори и на въпрос за думите на премиера Бойко Борисов от Габрово, че мандатът на КЕВР е изтекъл и трябва да се смени и че регулаторът прави глупости с увеличение на цените на парното при драстичното намаляване на цените на природния газ. Моят мандат и на още четирима членове на комисията изтече на 2 април. Единствената причина да продължа да изпълнявам правомощията на председател на комисията е, че в закона е записано, че това е до избор на нови членове, каза Иванов и допусна, че след изявлението на премиера процесът ще се забърза. Поясни обаче, че това  не зависи от комисията, а от Народното събрание, което трябва да избере новите членове на КЕВР. 

По повод репликата за глупостите, председателят на комисията заяви, че в тези 5 години регулаторът работил според законите на страната и в обществен интерес и ако някой не го е разбрал, то никога няма да го разбере.