Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Батутът не само прекрати руския монопол в Космоса, но е на път да изстреля милиардера Илон Мъск и да го превърне в главен чистач на сателити, който ще обира лъвския пай

В бизнеса за десетки милиарди руснаците догонват американците със свой двойник на предприемача, Китай и Индия са веднага след тях

Спътниците им около Земята ще са толкова много, че дано да ни остане кътче, което да не е наблюдавано от всевиждащите им очи

Когато руснак каже на американците да скачат на батут, за да стигнат до Международната космическа станция, той може да настъпи такава мотика, че оглушителният удар да дрънчи в ушите му през следващите няколко години.

Точно това направи не кой да е, а шефът на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин. Всъщност той е истинска илюстрация на поговорката "Да би мирно седяло, не би чудо видяло".

През 2014 г., когато САЩ наложиха санкции на Русия заради Крим, Рогозин в яда си язвително отбеляза: "Сега американците да скачат с батут до МКС", намеквайки, че за руснаците ще е

невъзможно

да ги извозват

до космическата станция.

До този момент амбициозният милиардер Илон Мъск искаше да влезе в този бизнес, но нямаше особени шансове. Да измести НАСА бе почти невъзможно, още повече той не е човек, който ще рискува затова собствен капитал. Мъск обикновено търси подкрепата на държавата, но това става някак тихомълком. От време на време, ако Белият дом не изпълни някой ангажимент, Мъск отива публично там, споменавайки пред медиите, че

ще съди правителството,

без да казва за какво и след това всичко се оправя.

От тази гледна точка Рогозин се оказа големият шанс за Мъск. Благодарение на язвителния руснак милиардерът за кратко събра изключително мощно лоби в Конгреса, Пентагона и Белия дом, което да го подкрепи в рискованото начинание. Мъск не просто предложи да замести руснаците в транспорта в Космоса, а да го направи многократно по-евтин. Нещо, което за НАСА бе немислим и неприемлив риск. Агенцията години наред отказваше да го поеме, за да не повтори трагичните инциденти със совалките "Чалънджър" през 1986 г. и "Колумбия" през 2003 г. При всяка от

двете катастрофи

загинаха по 7 астронавти.

Благодарение на опасенията на НАСА от 2011 г. Русия държи монопола върху превоза на астронавти на ниска земна орбита. САЩ й делегираха това право, след като прекратиха програмата си за космически совалки и решиха да поверят екипажите си на изпитаните ракети "Союз". Благодарение на регулярните мисии само през последните три години САЩ са платили на Русия 935 млн.

долара. Цената на едно място за американски астронавт на руски кораб е 82 млн. долара, но "Роскосмос" спекулираше с монополното си положение и ежегодно вдигаше таксата, което помагаше на руската космическа индустрия да развива нови проекти. Непрекъснато нарастващите разходи периодично предизвикваха силно раздразнение в Конгреса на САЩ, а изказването на Рогозин се оказа перфектната топка към Илон Мъск, която той отигра брилянтно.

Въпреки съпротивата и опасенията на отговорни фактори в НАСА, гениалният инженер отново доказа, че невъзможното за мнозина, за него е възможно. Благодарение на това Мъск стана първият гробокопач на дизеловите и бензиновите автомобили. Той бе човекът, накарал арабските шейхове да се активизират и да търсят алтернативи на загиващата петролна индустрия.

Сега той е първият, който прекрати руския монопол в Космоса, поставяйки началото на истинската конкуренция там.

Но това съвсем не е единственият мотив на Мъск. Ако някой си мисли, че той е човек или мечтател, работещ за чест и слава, много се лъже. В Космоса Мъск вижда много пари - само през следващите 4 години той ще спечели от сателитите си

между 30 и 40 млрд.

долара и тези суми ще растат всяка година. Бизнес, който Мъск развива умело на фона на приказките как ще върне Америка в Космоса и как човечеството ще превърне Марс във втори дом.

Тази визия е толкова атрактивна и създава такива настроения сред американците, че за Мъск вече не е толкова трудно да си осигурява мощни лобита за проектите, като от това генерира невероятни печалби. Досега нито един от милиардерите от Силициевата долина не е жонглирарл така умело с обществените настроения, за да привлече държавата на своя страна, преследвайки собствените си интереси.

Под благовидния предлог да върне САЩ отново в Космоса, Мъск планира един невероятен проект, от който тепърва ще печели още повече милиарди

Той съвсем не е единственият, който прозря, че някой ще трябва да почисти космическото пространство около Земята от десетките хиляди остарели сателити и отломки. Пространство, което е жизненоважно за новите много по-модерни съоръжения и станции. Проблемът е, че те не могат да съжителстват със старите, защото вече са толкова нагъсто, че има риск от верижни катастрофи с непредвидим край.

Няма държава и специални служби по света, които да не мечтаят за такива съоръжения - с тях може да се шпионира, да се реализират сложни спецоперации, да се измерват парниковите газове в атмосферата, да се проучват звездите, да се следи прогнозата за времето, климатичните промени, да се осигурява все по-бърз интернет, телевизия и т.н. Независимо от целите им тези съоръжения и спътници остаряват, износват се и специалистите се шегуват, че "умират". Също както старите перални и прахосмукачки.

Рискът да се качи нов сателит е твърде висок, защото инвестицията може неочаквано да бъде ударена от летящи отломки. Именно такива бяха забелязани при старта на "Дракон" и

мнозина ги определиха като НЛО

Затова вложенията в тази сфера са предпазливи и светът изпитва остра нужда от чистач, който да прочисти боклука на приемлива цена.

Предприемчивият Мъск видя в това възможност да реализира два паралелни проекта - да предложи изгодна за всички услуга и технология по разчистване на пространството и паралелно с това да стане най-големият световен собственик на сателити.

С технологията си в момента Мъск може да качва по 60 сателита. Плановете му са до края на годината да разположи в ниска орбита около 800, а през следващата година още толкова. И ако сега той успява да изстреля по 60 спътника едновременно, със следващата си ракетна система Starship/Super Heavy

ще качва по 400

Милиардерът иска през следващите няколко години да разположи около 12 хил. комуникационни сателита и да осигури високоскоростен интернет до всяко кътче на света. Най-вече в районите, в които до момента това изглежда невъзможно. Технологията му е уникална, тъй като позволява съоръженията да са на височина между 340 и 550 км, с което избягва досегашните прекъсвания и забавяния в сигнала. Може би затова милиардерът очаква през следващите 4 години да генерира почти 40 млрд. долара приходи от начинанието си. И това е само началото, защото след инсталирането на 12-те хиляди Мъск планира още 18 хил. сателита.

Печалбата от тях в началото ще е по десетина милиарда годишно, но тя ще расте лавинообразно с нарастването на броя им.

Как ще се възползват от това грандиозно начинание Пентагонът, ЦРУ и ФБР, днес можем само да гадаем, но никога няма да разберем със сигурност. От тази гледна точка

каквато и помощ

да ползва Мъск

от държавата за космическата си програма, тя безспорно ще си заслужава всеки цент.

Именно това е истинската причина, която докарва до бяс руснаците, а не толкова, че "Роскосмос" ще загуби 10% от бюджета си, след като вече няма да вози американски астронавти до МКС.

Неслучайно шефовете на "Роскосмос" от години публично наричат Илон Мъск "момчето на Пентагона". Дори сега след феноменалния му успех, запитан дали ще си сътрудничат с него, Дмитрий Рогозин заяви в профила си в Туитър, че Роскосмос не може да се обедини със SpaceX за съвместно проучване на Космоса, тъй като милиардерът работи за военните: "Той е

изпълнител

на Пентагона

За каква асоциация говорите? Сателитното съзвездие, разгърнато от тяхната компания, също ще се използва за военни цели. Това е двойна употреба. Не създавайте илюзии, граждани!"

Постът на Рогозин бе в отговор на предложение, че би било полезно двете компании да обединят усилията си.

Всъщност Рогозин е прав, че идеята за сътрудничество е нелепа, тъй като и "Роскосмос" работи в пряка връзка с военните.

Олег Ларионов е руският Илон Мъск, който тази или следващата година ще пусне своята олекотена ракета за многократно ползване. С нея Русия ще може да качва сателити с тегло около 200 кг.
Олег Ларионов е руският Илон Мъск, който тази или следващата година ще пусне своята олекотена ракета за многократно ползване. С нея Русия ще може да качва сателити с тегло около 200 кг.
Едва ли има държава по света, която да налива милиарди в космическата си индустрия и да не я използва освен за изследователски цели и за националната си сигурност. Ясно е, че всичките десетки хиляди сателити около Земята, от които астрономите се оплакват, че вече трудно виждат звездите, не са само за граждански цели

Просто Русия сега не може да си намери място, че една американска компания заедно с частния си проект за скоростен интернет ще направи толкова гъста мрежа около планетата, че едва ли ще има кътче, което да остане скрито от американския "Биг брадър".

Може би затова един от висшите руски военни официално заяви, че имат много добри ракети, с които да отстрелят сателитите на Мъск.

Атаката бе подсилена от Рогозин, който бе категоричен, че Мъск ги е изместил нечестно, обявявайки цена около 60 млн. долара, но тя ще излезе на НАСА между 1,5 и 4 пъти повече. Тоест за всеки астронавт по около 20 млн.

Дмитрий Рогозин твърди, че това е откровен дъмпинг, защото един и същ хардуер Пентагонът го плаща няколко пъти по-скъпо, отколкото НАСА. Теорията на руснаците е, че по този начин САЩ скрито субсидират Мъск, за да може той да ги отстрани от пазара.

Разбира се, докато Рогозин атакува Мъск, че въвлича тихомълком американската държава в проектите си, той

удобно

забравя,

че "Роскосмос" е на стопроцентова издръжка от страна на руското правителство.

Може би затова Мъск отговори доста сдържано: "Ракетите SpaceX са 80% за многократна употреба, техните (руските - бел. ред.) - с 0%. Това е истинският проблем", заяви милиардерът.

По-късно Рогозин нарече думите на Мъск за ракетите за многократна употреба цинизъм и лицемерие. "Вместо честна борба на пазара те лобират за санкции срещу нас и използват дъмпинга безнаказано", каза Рогозин и добави, че когато "противниците" на Русия бъдат попитани за реалната цена на стартовата услуга, те "се изчервяват".

И понеже Мъск със сигурност от няколко години не се изчервява, на руснаците не им остана нищо друго освен да създадат свой конкурентен план - те също искат да участват в многомилиардните поръчки за почистване на сателити и също искат масово да разположат такива съоръжения и вече го правят. Но понеже стана огромен скандал, че те са за военни и шпионски цели, Москва изглежда също ще прибегне до услугите на свой космически предприемач. Както и при Мъск така и при неговия руски аналог Олег Ларионов

ще има

подозрения,

но никога никой нищо няма да докаже.

Шефът на “Роскосмос” Дмитрий Рогозин (вляво) и Путин имат своя стратегия как да настигнат САЩ в междузвездната надпревара. 
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Шефът на “Роскосмос” Дмитрий Рогозин (вляво) и Путин имат своя стратегия как да настигнат САЩ в междузвездната надпревара. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Миналата година Рогозин заяви, че също са започнали работа по ракета за многократно ползване, която ще има 2,5 пъти по-малко части. Тя ще е доста по-евтина и ще може да се ползва многократно. Проектът е съвместна разработка с частната руска компания "Ларос" на Олег Ларионов, която планира скоро да пусне своята суборбитална ракета - конкурент на тази на Мъск.

През 2021 г. тя ще направи тест на динамично кацане, при което корабът ще стои на своята опашка, тъй като двигателите ще работят. Пробата ще бъде на 4-5 км височина. Ако всичко това приключи успешно, ще се проведат опити със свръхлека орбитална ракета, която ще пусне в орбита серия микросателити с тегло около 200 кг.

Тоест, по всичко личи, че

руският отговор

на начинанието на Илон Мъск ще се нарича "Ларос", собственост на бизнесмена Олег Ларионов.

Неговата стратегия е подобна на тази на Мъск - ракети за многократно ползване за изстрелване на малки космически товари.

“Тенденцията за намаляване на масата на нискоорбитни спътници е обективна - твърдят от руската компания. - Такива устройства решават много проблеми наведнъж: дистанционно проучване на Земята, научни изследвания, технологични разработки в гравитацията и много други.

Дизайнът на свръхлеки ракети също е икономически осъществим поради намаляването на разходите за доставка на стоки в орбита.”

От "Ларос" обявиха, че имат модулна схема при носачите и единичната цена за пускане на полезен товар за ултралеки ракети носители ще е няколко пъти по-ниска, отколкото сега.

Също както SpaceX, така и "Ларос" неминуемо

ще работят

и с военните

при така наречените "проучвания на Земята", а какви ще са те, едва ли някога ще разберем.

В тази оспорвана надпревара обаче двете суперсили и техните бизнесмени няма да са сами. Индия и Китай са на една крачка разстояние.

За да няма обвинения в шпионаж Поднебесната империя също работи с частна компания, която да разположи свои сателите в орбита.

Индия едва ли ще изостане, тъй като вече доказа, че мисиите й са в пъти по-евтини от тези на останалите.

Така в тази епохална битка за милиарди, тихомълком върви и друг процес. Всеки ще разполага своите "уши и очи", докато накрая не остане нито едно кътче в домовете и живота ни, което да не е в полезрението на всевиждащите им очи.