Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът на Беларус Александър Лукашенко СНИМКА: Ройтерс
Президентът на Беларус Александър Лукашенко СНИМКА: Ройтерс

Президентът на Беларус Александър Лукашенко обвини потенциалните кандидати за висшия пост, че готвят "майдан", застрашавайки националната сигурност. Грижата за сигурността на страната през изборната кампания бе поверена от него на беларуския КГБ (Комитет за държавна сигурност). Правозащитници констатираха междувременно, че са нарушени правата на граждани по време на протести, а потенциалният съперник на Лукашенко Виктор Бабарико се оплака от него пред ЦИК.

"Държавната сигурност е основа на основите, съответно Комитетът за държавна сигурност наред с президента има водеща роля в защитата на независимостта и суверенитета на нашата държава", заяви Александър Лукашенко в понеделник на среща с председателя на КГБ Валерий Вакулчик.

От думите на Лукашенко се разбра, че по негови данни някакви сили в страната замислят "майданче" по време на кампанията или в деня на вота. "Така са планирали", заяви държавният глава и предупреди "всички тия обсебени от идеята", че "в Беларус майдани няма да има". Говорейки за майдан, навярно е имал предвид масови протести.

В казаното от беларуския президент нямаше нищо конкретно. Той не назова никого, който според него подготвя протести. Но от контекста се разбираше, че става дума за съперниците му в президентската надпревара. Припомняйки статия във "вестник от съседна страна", "пописвал", че в Беларус се появяват собствени Пашиняни и Зеленски (визират се днешният премиер на Армения Никол Пашинян и президентът на Украйна Володимир Зеленски), Лукашенко заяви, че това не е вярно.

"Независимо как са се развили събитията в Армения и Украйна, това са все пак хора талантливи - и Зеленски, и Пашинян. Вече ги познавам отблизо. Това безспорно са хора талантливи и най-вече патриоти на своите страни", каза президентът на Беларус. Докато "някои" негови съперници, претенденти за поста държавен глава, "искат за една копейка да продадат всичко създадено тук не само от президента Лукашенко, не само от властта. Създаденото от народа".

"Не бива да допуснем разни там шайки и банди криминални типове да скитат из страната, запретнали ръкави: хората, не дай боже, ще помислят, че се е върнало гестапо, че е почнала война", коментира той пътуванията на инициативните групи на кандидат-президентите, събиращи подписи в Беларус. "Няма да го допусна", предупреди Александър Лукашенко.

Още не е ясно как ще се изпълняват указанията на беларуския президент - законът не забранява инициативни групи да събират подписи. Ясно са посочени и местата, където не могат да го правят - предимно в близост до административни сгради. Никой кандидат обаче не нарушава изискването засега - те събират симпатизантите си край магазини, пазари и т. н.

Думите на Лукашенко налагаха извода, че има конкретни места, където може да се събират подписи, и че те не са много. "Според мен в Минск има шест такива точки", каза той. "Хората трябва да тръгнат сами да дискутират. Ако искат в кухнята - нека да е тъй. Но да не пречат на другите. Трябва да спазим реда. В страната трябва да има ред", убеден е президентът на Беларус. Той предупреди, че "ако се наложи, сам-самин ще се сражава срещу тях".

Валерий Вакулчик впрочем успокои Лукашенко, че той няма да остане сам срещу "бандата криминални типове". "В момента не става, нито пък е станало нещо толкова екстравагантно, изненадващо и необичайно. Каквото става сега, го знаехме предварително", каза шефът на КГБ и увери, че ведомството му "изцяло държи нещата под контрол".

Вероятно с цел да не се допуснат протести, от петък насам в Беларус арестуват все повече хора от инициативната група на Светлана Тихановска, потенциален кандидат-президент. По-специално водача на групата и неин съпруг, бившия кандидат-президент Николай Статкевич и още 30-на активисти. Срещу Тихановска е образувано наказателно дело за насилие спрямо служители от милицията, а Статкевич получи 15 денонощия затвор заради събитията от 24 май, когато участвал в неразрешена проява. Активистите, събирали подписи, също са обвинени като участници в неразрешени прояви.

"Констатираме в различни градове от страната, че служители от милицията се опитват да осуетят акции на протестни групи за събиране на подписи. Тези действия на служители от милицията са незаконна пречка за осъществяване на правото да се събират подписи на избиратели за издигане на кандидат-президенти с усилията на протестни групи", заяви правозащитният център "Вясна".

А бившият шеф на банка "Белгазпромбанк" Виктор Бабарико, също претендент за висшия пост в Беларус, съобщи на 1 юни, че е подал в ЦИК жалба, в която изброява забелязани от него нарушения на изборното законодателство. Например използване на административен ресурс при събиране на подписи в подкрепа на действащия президент, дискриминационни изявления на Александър Лукашенко, че не бива президентът на Беларус да е жена, обвинения от негова страна срещу Бабарико, че финансира кампанията си с пари от чужбина.

Освен това Бабарико твърди, че Лукашенко вече води агитация, макар и забранена на този етап, и то използвайки предимствата на служебното си положение. Бившият банкер иска ЦИК да отправи предупреждение към Александър Лукашенко и да му откаже регистрация като кандидат-президент, а също така да позволи на самия Виктор Бабарико да опровергае обвиненията срещу себе си в ефира на същите телевизии, които са ги излъчили.

(От БТА)