Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Като построим "Хемус", сърбите
ще се покланят и на св. Сава в Търново (Видео) Сръбският президент Вучич и Борисов бяха посрещнати от болярки с хляб и сол СНИМКА: Дима Максимова

Само в условия на мир България и Сърбия са имали просперитет, това каза премиерът Бойко Борисов при съвместното посещение с президента на Сърбия Александър Вучич в църквата "Св.40 мъченици" във Велико Търново. Те се поклониха на саркофага на св.Сава Сръбски, починал в старопрестолнината, и положиха цветя на гроба на цар Калоян в галерията на историческия храм. На входа на църквата ги посрещна лично великотърновският митрополит Григорий.

"Като построим магистрала "Хемус" покрай Велико Търново, а от 10 юни започваме и в двете посоки да работим, като тръгнат от Белград за Варна на море, със сигурност ще спрат и във Велико Търново да се поклонят на св.Сава. Важното е сръбският народ да знае, че св.Сава Сръбски тук е починал и от 13 в. българите го славят. Виждате какъв прекрасен парк, каква прекрасна църква. Владиката е тук, което само показва, че в условията на мир, а тогава е било мир между Иван Асен Втори и Сърбия, има само просперитет", каза Борисов пред журналисти.

Той припомни, че сме минали и през много глупости в нашата история, но надали някой е останал доволен.

"Така че днес правим заедно газопроводи, магистрали, жп линии, инвестиции и разбира се това ще доведе повече туристи", допълни Борисов.

"Лично ще призова сърбите да посетят това величествено място", каза президентът Вучич.

Двамата лидери имаха работен обяд във Велико Търново, а техен домакин бе кметът Даниел Панов.