Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Затворът за министри от тройната коалиция е мираж РЕВЕРАНС: Бойко не изпълни обещанието си да вкара в затвора Доган.

 

"Станишев и Доган ще ги преследвам до затвора!"
Думите са на Бойко Борисов. Датата е 15 април 2009, месеци преди ГЕРБ да спечели изборите.
Подобни закани и обещания за вкарване в затвора бяха ежедневие за кабинета "Борисов". ГЕРБ така спечели и изборите - с обещанието да ни каже тези, които са крали. Обещаното възмездие за злоупотребите на тройната коалиция не се случи.
Днес шансовете Станишев и Доган да влязат зад решетките са нищожни. Първият опонира на властта в парламента и чака бебе, а несменяемият лидер на ДПС крои поредната политическа конфигурация за изборите.
Фактите
Все пак Сергей Станишев бе разследван за неправилно боравене с класифицирана информация по времето, когато е бил министър-председател. Според прокуратурата той е загубил 7 секретни документа, изготвени от МВР и ДАНС. Днес държавното обвинение продължава да търси изчезналите документи, а обвинителен акт срещу Станишев няма. Ако секретните документи бъдат открити, производството срещу лидера на БСП ще бъде прекратено. "Дори да се стигне до съд, Станишев няма да носи наказателна отговорност и ще му бъде наложено административно наказание - глоба" - казват от прокуратурата. Според закона размерът на глобата е с таван 5 хил. лева.
Лидерът на ДПС Ахмед Доган многократно е "даван на прокурор". Засега без резултат. Наказателно преследване срещу Сокола няма. Единственият му косвен досег със съд беше административното дело за конфликт на интереси при получаването на 2 милиона хонорар за консултации на хидропроекти.
"Чудесно" - коментира Бойко Борисов
старта на делото
срещу Доган. Днес няма "нищо толкова чудесно". Дори и да бе осъден, лидерът на ДПС пак нямаше да влезе в затвора, но за всеки случай административните съдии го оправдаха за наличие на конфликт на интереси и така няма да връща милионите от хонорара. Бутнаха му барбекюто след 2-годишна сага и явно това е наказанието му за злоупотребите на ДПС.
Дори част от съдбата на Доган не сполетя Емел Етем. След идването на ГЕРБ на власт министерството є бе закрито и започнаха проверки за злоупотреби с държавни пари.
"Дали сме ги на криминална полиция, за да може да възложи на всички областни дирекции на МВР в страната да се направят насрещни проверки там, където бъде документирано, че два или три пъти за едно и също бедствие ние сме давали пари - това означава, че всъщност
нещо не е наред
и има злоупотреби с парите, които са отпускани", заявява вътрешният министър Цветан Цветанов в края на 2009-а. Разследване на прокуратурата установява, че през 2007-а са отпуснати над 700 хиляди лева за възстановяване на щети от буря. Оказва се, че буря по това време не е имало, с хилядарките са ремонтирани клубове на ДПС. Емел Етем отново се изплъзва на правосъдието. Днес делото се води срещу бившия областен управител на Разград.
Чист като сълза е и колегата є в правителството на тройната коалиция Джевдет Чакъров. Срещу него също няма разследване вече втора година и така заедно с Етем бившият министър на околната среда и водите продължава да добрува в парламента като депутат.
За разлика от тях други двама министри от квотата на ДПС се сдобиха с обвинения за престъпление по служба, но повече от година след това още не са влезли в съда.
"Парите от кражби със заменки на държавни земи и гори биха покрили външния дълг на България. Давам ги на прокурор!" - обяви при встъпването си на поста земеделският министър Мирослав Найденов. Сигналите му дадоха резултат и двамата му предшественици се сдобиха с работни обвинения.
Кабил е разследван заради пет заповеди на замени в полза на фирми на Христо Ковачки. Според прокуратурата и Министерството на земеделието държавата е ощетена с над 115 милиона лева от сделките в полза на Ковачки.
Резултатът от разследването срещу бившия министър на земеделието година след шумотевицата е нула. Междувременно прокуратурата прави проверка и на други заменки с подписите и указанията на Нихат Кабил, но до обвинение не се стига, въпреки че са аналогични с тези на Ковачки.
Наследникът на Кабил Валери Цветанов бе първият министър от тройната коалиция, който бе обвинен в
престъпление по служба
Цветанов е подписал 15 заповеди за заменки с щета за държавата за над 5 милиона лева. Разследването вече е приключило и обвинителният акт е внесен в съда, но... делото на два пъти е връщано на прокуратурата. Освен това прокурорите са установили, че Цветанов не се е облагодетелствал лично от сделките и част от обвиненията са свалени.
"Емилия Масларова е за затвора. Тя заслужава дълга присъда и съдиите ще видят, че е имало безобразия и разхищения на парите на данъкоплатците." Думите са на финансовия министър Симеон Дянков, изречени по телевизията на 1 март 2010. Година по-късно съдиите още не могат да видят това, защото делото срещу Масларова не може да тръгне. Тя е обвинена, че като министър на труда и социалните грижи е присвоила с група бизнесмени 11 милиона лева от пари за обществена поръчка.
Междувременно Емилия Масларова пътува с премиера Бойко Борисов до Япония в началото на тази година, а месец по-късно той я скастри от парламентарната трибуна с шеговитото "Масларова, дъвчеш дъвка, не те разбирам".
Следващото заседание на съда е насрочено за 21 април, ден преди великденските празници. Евентуално тогава ще се даде ход на поредното знаково дело срещу министър от тройната коалиция.
Шампионът
по обвинения от министрите на тройната коалиция е бившият военен министър Николай Цонев.
"Тъй като сте абсолютен престъпник, на колене" - реве прокурорът Роман Василев по време на ареста на Николай Цонев, докато маскирани ченгета му слагат белезници. Така започва четвъртото дело срещу Цонев. По други три е напълно оправдан.

 

Мегадело залежава в прокуратурата

ТОЧНО преди година Бойко Борисов праща сигнал до Главна прокуратура срещу длъжностни лица в 13 министерства от тройната коалиция.
В него са описани сключени договори на обща стойност над 2 милиарда без осигурено финансиране. Според премиера така се образува огромна дупка в бюджета заради тази бомба със закъснител от тройната коалиция. В мотивирания сигнал, придружен с документи, са описани стотици сделки, парите за които трябва да осигури правителството на ГЕРБ. Започва мащабно разследване на финансово необезпечените договори.
"Нямам усещането, че прокуратурата трябва да запълва дупка в бюджета" - казва по въпроса главният прокурор Борис Велчев и така предопределя съдбата на разследването. Проверка на "168 часа" установи, че досъдебното производство все още се точи, а дали ще има обвинени, прокуратурата отказва да коментира на този етап.

 

Шампиони


ЦЕЛИ четирима министри на земеделието в най-новата история на България стават клиенти на прокуратурата, след като напускат поста си.
Министърът в правителството на Виденов Васил Чичибаба е обвинен за зърнената криза през 1996 година. Оправдан е напълно през 2009-а. Наследникът му на поста Венцислав Върбанов също мина през 10-годишна съдебна сага, която завърши по същия начин миналата седмица.
Тенденцията показва, че ако делата на Нихат Кабил и Валери Цветанов някога влязат в съда, евентуално ще приключат около 2020 година.
Един куп чиновници от Министерството на земеделието минават през съда, но засега никой не е зад решетките за далавери.