Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

110 000 лв. за фитнеса на Дянков БИЦЕПСИ: Дянков се ръкува с Владислав Горанов, който също е привилегирован за ползване на фитнеса.

 

Дали няма да се уморите от реформата до края на мандата?" - питат европейски чиновници Симеон Дянков в началото на 2010 година.
"Спортуваме, правим фитнес, няма да се уморим" - отговаря шеговито министърът на финансите.
Оказва се, че спортът в държавното учреждение струва доста скъпо на данъкоплатците.
Над 110 хиляди лева са хвърлени за фитнес залата в сградата на Министерството на финансите, която е изградена и оборудвана с държавни пари.
Това става ясно от разследване на Асоциацията за борба с корупцията в България.
Според заповедта за ползването му във фитнеса могат да влизат, когато си искат, само Дянков, двамата му заместници и главният секретар на министерството. Екстрата в сградата на ведомството става особено актуална преди началото на летния сезон, когато чиновниците
отрано започват да ваят тела
за морските плажове. Те едва ли предполагат, че дори прокуратурата е проверявала скандалната спортна зала, построена с парите на данъкоплатците.
"Това е пир по време на чума - казва председателят на Асоциацията Славчо Кънчев, който има всички документи по казуса. - Разхищението на бюджетни средства в условията на криза е отвратителен цинизъм, и то когато десетки хиляди българи едва оцеляват. Именно подобни постъпки пораждат в масовото съзнание убеждението, че политиците и държавните служители правят гласоподавателите на маймуни с номера от едновремешни селски седенки."
Фитнесът в сградата на Министерството на финансите е пример за
уникална приемственост
между кабинетите на Станишев и Борисов въпреки взаимните нападки.
Сагата започва на 30 януари 2009 година. На тази дата бившият вече финансов министър Пламен Орешарски подписва заповед за изготвяне на технически проект за преустройство на помещения в сутерена на Министерството на финансите. Той така и не успява да завърши започнатото, но наследникът му на поста Симеон Дянков го прави.
"Факт е, че заповедта е от времето на тройната коалиция, но до края на техния мандат процедурата за изграждане на фитнеса не е стартирана. Но още през септември 2009-а екипът на Дянков с негово знание
дава ход на реализацията
Така че твърденията на Бойко Борисов не отговарят на истината. Той многократно повтаря с упоритостта на мантра, че са му оставени множество неизгодни договори в наследство, които натоварват разходната част на бюджета с години напред. Ето, оборудването на фитнес зала в Министерството на финансите не е било наложено за реализиране от тройната коалиция" - категоричен е Славчо Кънчев.
На 30 ноември 2009 г. Симеон Дянков вече е министър на финансите. Тогава той с подписа си утвърждава документ, който стартира изграждането на фитнеса. Процедурата е по закона за обществените поръчки. На конкурса се явяват 20 фирми. На първо място е класирана тази, която предлага най-ниска цена за
преустройството на помещението
- 40 хиляди лева. Преди това е избрана и фирма, която трябва да оцени подадените оферти. Това е "Урбано БГ", която взема за услугата над 7 хиляди лева. Фитнес уредите са поръчани на фирма "Пиел Фитнес" и струват над 58 хиляди лева, сочат документите. Така общата сума за изграждането и оборудването на фитнеса в Министерството на финансите става над 105 хиляди лева. Вътре има две бягащи пътечки, модерен гладиатор и две лежанки. За да измият потта след тежка тренировка, за висшите държавни чиновници е направена и баня с две душ кабини.
След като фитнесът в държавното ведомство е готов и оборудван, се издава заповед за ползването му. По ирония на съдбата това става точно в деня, когато Министерският съвет внася за разглеждане в Народното събрание
орязания бюджет за 2010 година
С него се намаляват парите за здравеопазване, образование, наука и култура, но служителите на Министерството на финансите се сдобиват с модерно развлечение.
За жалост новото съоръжение не е за всички. Достъпът до фитнеса се оказва ограничен за държавните чиновници. В него могат да влизат само министърът Дянков, заместниците му Владислав Горанов и Боряна Пенчева, главният секретар Таня Георгиева, както и началникът на кабинета на министъра Румен Порожанов, който наскоро бе назначен за шеф на Държавен фонд "Земеделие". Останалите чиновници, които искат да помпат мускули, трябва да се записват предварително, а посещението им във фитнес да се одобрява от главния секретар на ведомството в писмен вид.
"От този режим на допуск до фитнес залата личи типично ориенталският маниер от времето на Бай Ганьо - само най-висшите чиновници са "дарени" със
свободно посещение
до спортната придобивка" - иронизира тъжната ситуация Славчо Кънчев.
След като с много търпение и нерви се сдобива с документите, шефът на Асоциацията за борба с корупцията пише гневно писмо на премиера Борисов и заместникът му Цветан Цветанов. В него той настоява за служебно разследване чия е инициативата за безобразието и наказания за виновните лица, независимо от ранга им в държавната администрация.
"Цялото оборудване на фитнес залата трябва да бъде демонтирано от Министерството на финансите и да се даде на МВР. Полицаите, за разлика от чиновниците в Министерството на финансите,
имат нужда от фитнес
за да повишат физическата си кондиция. Това е в пряка зависимост с изпълнението на служебните им задължения. Все пак повечето от тях гонят и задържат бандити, а не стоят зад бюрата да смятат бюджети" - обосновава идеята си Славчо Кънчев. Премиерът Бойко Борисов директно препраща сигнала на Славчо Кънчев в прокуратурата. Така районният прокурор Чудомир Спасов започва проверка по случая. Обвинителят иска от Министерството на финансите да назначи вътрешна проверка по процедурата за изграждане на спортната зала. Отговарят му, че вече е направен одит и не са открити нарушения.
"След преценка на материалите по преписката считам, че няма данни за извършено престъпление. Средствата
са разходени правомерно
и процедурите са спазени въпреки мнението на Славчо Кънчев, че е нецелесъобразно предвид икономическата обстановка в страната, а това е извън компетенциите на държавното обвинение" - категоричен е прокурор Чудомир Спасов.
"Това безобразие с фитнес залата в Министерството на финансите е т. нар. "самообслужващ интерес". В тази връзка Апостолът Васил Левски е казал: "Ако някой от касиерите дръзне да вземе и усвои и най-малката част от поверените му пари, да се накаже със смърт." Това изказване не е било предизборно манипулиране на масовото съзнание. Днес повечето от тези държавни чиновници, които самообслужват интереса си с парите на данъкоплатците, са окачили лика на Левски над бюрата си! Срам за държавата!" - гневи се Кънчев. Според него заради случаи като с фитнес залата българските граждани имат недоверие в държавата, защото тя функционира в разрез с техните интереси.

 

Бойко на съд по казуса

 

ЛЮБОПИТНО дело е насрочено за 5 октомври тази година във Върховния административен съд.
Жалбоподател е Славчо Кънчев, а ответник - Бойко Борисов. Шефът на Асоциацията за борба с корупцията в България е завел делото срещу премиера за мълчалив отказ за предоставяне на обществена информация.
Славчо Кънчев иска писмено становище на негово питане до Бойко Борисов какво е отношението на държавната власт към разходваните държавни средства на данъкоплатците за фитнес зала в МФ, но не получава такова дори след нотариална покана. Според него това е нарушение на закона за достъп до обществена информация, а каква е истината, ще реши същият съд, който оправда Ахмед Доган за космическия му хонорар от 2 милиона, но осъди двама депутати от ГЕРБ за наличие на конфликт на интереси.

 

Министерството на финансите:

Нужни са отмора и спорт за служителите

ЗАПОВЕД за предоставяне на фитнес зала няма. Във връзка с преместването на школата по публични финанси в сградата на "Аксаков", бе разработен и одобрен проект за оползотворяване на свободни помещения в сградата на Министерството на финансите, което включва осигуряване на помещение, подходящо за отмора и спорт на служителите от министерството. За закупуване и оборудване на помещение в сутерена на министерството е организирано възлагане на малка обществена поръчка. Възнаграждения за обслужващ фитнес залата персонал не са предвидени, защото такъв няма. Поддържането на чистотата в помещението се извършва от хигиенистки, които поддържат обектите на Министерството на финансите. Средствата, които се заплащат за ток, вода и топлинна енергия в спортната зала, не могат да се изведат в отделна сметка само за едно от помещенията в сградата.

 

Граждански контрол върху институциите

 

"ТРЯБВА да се интегрираме в държавата. Само активен граждански контрол върху институциите може да ограничи корупционните практики. На политиците трябва да бъде отнета част от властта и гражданите да я упражняват пряко. но политиците противодействат на подобни намерения. Предлагал съм конкретни мерки против корупцията на Кобургготски, на Станишев, на Борисов, но те не искат да ги приемат. Политиците имат интерес да няма граждански контрол. Така имат по-широк периметър на действие във и извън границите на закона. Няма обществен контрол върху ДАНС, пенсионните фондове, министерствата..." - казва Славчо Кънчев. По думите му той е единственият човек в България, който е дал лични пари за борба против корупционните практики. През 1999 г. Кънчев финансира тираж на книга, която е писана от трима специалисти на Световната банка. Подарява я на всички депутати. Негов познат от парламента тогава се шегува, че ако не за друго, поне ще балансират бюрата си с нея.


На мушката са Сакскобургготски
и "Топлофикация"

"ИЗПОЛЗВАМ възможността отново да подчертая важността на връщането на държавната собственост върху всички незаконно предадени терени на лицето Симеон Сакскобургготски" - пише в един от сигналите си до премиера Славчо Кънчев.
Асоциацията против корупцията, на която той е председател, се занимава и с този случай. Още преди няколко месеца е изпратил мотивирано писмо с доказателства до Върховна касационна прокуратура, в което иска да се потърси отговорност на лицата, които са способствали за "връщането" на т.нар. "царски имоти". Отговор не е получил, но продължава да следи казуса и да събира нови данни за скандалните имоти на царя.
Освен това Кънчев води борба с "Топлофикация" за злоупотребите й от 1995 г. През миналата година внася два сигнала за евентуални закононарушения при ценообразуването на топлинната енергия. Според него абонатите са ощетени с десетки милиона.

 

Славчо Кънчев осъди прокуратурата

Славчо Кънчев е посветил живота си на борбата с корупцията. От дейността му не са пощадени дори синът му и бившата му съпруга.
През 2003 г. срещу Славчо Кънчев започва наказателно преследване. То е по сигнал на бившата му жена Ирена Кръстева и синът му Делян Пеевски, който днес е депутат от ДПС. Те твърдят, че Славчо Кънчев ги заплашва с убийство. Съдебният процес приключва през 2008 година с оправдателна присъда. През това време борецът против корупцията системно сигнализира прокуратурата за корупционни практики в дейността на бившата си съпруга, която е шефка на Българския спортен тотализатор, както и срещу Делян Пеевски, който се издига от парламентарен секретар в транспортното министерство в правителството на царя до депутат от ДПС и крупен медиен магнат.
След като е оправдан от съда по обвиненията в заплахи за убийство, Славчо Кънчев завежда дело срещу следствието и прокуратурата. Печели го през миналата година. Трябва да му се изплатят 5 хиляди лева за незаконното обвинение и неимуществени щети, но парите още не са му преведени. Признава, че не контактува с бившата си съпруга и сина си от дълги години, защото действията и моралът им са коренно различни от неговите.

 

Екскурзии, апартаменти
и осигуровки на наш гръб

 

ГОДИНИ наред държавните чиновници са богопомазани с безброй привилегии. Апартаментите на безценица и екзотичните екскурзии в чужбина с пари на бюджета са само част от тях.
Хиляди държавни чиновници се сдобиват на безценица с апартаменти, които плащат с компенсаторки на цени, далеч под пазарните. Сред тях са зам. главният прокурор Христо Манчев, бившият депутат от ДПС Росен Владимиров и бившият земеделски министър Венцислав Върбанов. От продажбата на ведомствени апартаменти на занижени цени за бивши и настоящи чиновници държавата е ощетена със стотици милиони левове.
Друго перо от бюджета, по което държавните служители се ползват с привилегии, са екскурзиите до екзотични дестинации. Например чиновници от дирекция "Социални дейности" към Министерството на отбраната по времето на тройната коалиция са пътували по 30 пъти за 4 години до острови, топли страни и презокеански дестинации. Но не по служба, а за почивка, въпреки че не са бойци, а писарушки.
Отделно от това бюджетът на страната поема всички социални и здравни осигуровки на държавния чиновник.