Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Активни огнища в момента няма, тенденциите са положителни и вероятно съобщаването на данните от щаба също ще претърпи промяна, обявиха членовете му.
Активни огнища в момента няма, тенденциите са положителни и вероятно съобщаването на данните от щаба също ще претърпи промяна, обявиха членовете му.

Маските на закрито остават задължителни задълго, всички останали мерки падат до средата на следващия месец

От 1 юни да отпадне напълно 14-дневната карантина за влизащите в България хора, които не са болни. Това предложение до правителството обсъжда Националният оперативен щаб. До средата на юни се очаква да паднат и почти всички мерки, свързани с коронавируса.

Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинга на щаба в четвъртък.

“Обсъждаме с правителството и с премиера преминаването на малко по-друг тип стратегия, при който мерките да не са толкова фокусирани върху граничния контрол, защото той в голяма степен се обезсмисля”, обясни доц. Кунчев. Според него здравните инспектори трябва да се съсредоточат върху ранното откриване на новозаразени в страната. Идеята е те вече да не са командировани по граничните пунктове, а да търсят контактни или съмнителни за коронавирус случаи в огнища в населените места.

Активни огнища

в момента

у нас няма,

допълни доц. Кунчев. Тези във Видин, Ямбол, Сливен и Пазарджик са в голяма степен овладени.

120 работници, дошли от Русия за изграждането на “Балкански поток”, са тествани след откриването на болния им колега в Шумен. Положителни проби са дали петима. Всички са изолирани, под карантина и наблюдение, така че и това огнище е овладяно, обясни Кунчев.

На фона на активното охлабване на мерките обаче дезинфекцията, спазването на дистанция и носенето на маски на закрити места

ще останат

задължителни

дълго време,

предупреди държавният здравен инспектор. “Можем да освободим много мерки в кратък период от време, но основните, които касаят всеки - като носене на маски, честа дезинфекция и лична хигиена, особено в закрити помещения, ще останат задълго”, подчерта той.

Сериозно обаче се обсъждала идеята за

отваряне

на частните

образователни

центрове

като занимални, езикови школи и пр. “Много е вероятно в началото на юни това да се промени”, посочи доц. Кунчев.

Със 17 нови случая, регистрирани до 8 ч в четвъртък, заразените у нас стигнаха 2477. От столичната УМБАЛ “Св. Анна” пък вчера изписаха 75-годишна жена от Петърч, която е била в реанимация 65 дни, от които 33 на апаратно дишане. Това прави леля Здравка абсолютен рекордьор сред болните от COVID-19, отчетоха от болницата.

Освен положителната тенденция да се увеличава броят оздравели и да превишава новозаразените, щабът отчита такава и при хоспитализациите - през последната седмица

броят на

пациентите

в болници се

задържа под 200,

отчете шефът му ген.-майор Венцислав Мутафчийски. Той обясни, че 3-членен екип от ВМА е бил на посещение в една от най-старите и авторитетни болници в Италия - “Сан Матео”. Тя е на 27 км от Милано, който бе епицентър на епидемията в Италия. Споделеният от италианските медици опит ще бъде използван при лечението на пациентите и у нас, каза Мутафчийски. Основно място в лечението там заема преливането на кръвна плазма, като медиците са установили, че тя е най-наситена на антитела през първия месец след преболедуването.

След 3-ия месец

изграденият

имунитет

значително

намалява

Това потвърждава твърденията на много специалисти, че не се създава траен имунитет срещу коронавируса, обясни Мутафчийски.