Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Марков
Георги Марков

Начинът, по който се справи Борисов, му носи нов мандат, казва депутатът от ГЕРБ

Още акценти от интервюто на Митьо Маринов с депутата за "24 часа":

Няма друг демократ в Европа като Бойко, грижи се и за опозицията

От аферата в Костинброд, вдъхновена от Мая Манолова, създаде цял омбудсман

Какво е да строши лев да развие и “Да, България” с т.нар. Съвет за развитие на гражданското общество

1 милион българи на “Орлов мост” през 1990 г. - това беше гражданско общество, а не днешното

Моята прогноза е, че правителствата в Испания, Италия, Франция, а може би и Швеция ще паднат до края на годината

И Орбан се справи отлично с коронакризата

Доживяхме “гражданското общество”да дава служебни бележки за благонадеждност, въз основа на които освобождават убийци от затвора. Позор!

- Г-н Марков, неотдавна в обръщение 70 европейски лидери изразиха безпокойство, че диктаторът Орбан ползва пандемията, за да въведе извънредно положение в Унгария, и декрети, за да управлява до живот. Разбрах, че до 20 юни той вдига извънредното положение. Вярно ли е това?

- Правилно си дочул, информацията ти е вярна. В унгарския парламент имаше дебати и е внесен закон, а до 20 юни официално Орбан ще върне мандата за извънредното положение на парламента, от който той го получи според унгарската конституция. Разбира се, и в Унгария националният оперативен щаб ще си работи.

Карантината привършва. Лично външният министър Петър Сиярто отвори границата на Унгария със Сърбия.

Колкото до въпросните европейски лидери, аз вече казах в интервю за “24 часа”, че това тяхно становище беше нелепо.

- Справи ли се Орбан с коронавируса? Какви бяха мерките в Унгария и какво предстои?

- Подобно на нашия премиер и той се справи отлично. За 10-милионна Унгария заразените към вчера са едва 3793, а починалите - малко над 500, предимно в хосписите в Будапеща, управлявани от кмета от опозицията. Не случайно Орбан им каза:

“Три хосписа

не можете да

оправите, а

искате да

управлявате

държавата”

Успехът е голям и за тях, защото Унгария е рискова страна. Тя е в топ 13 на световните дестинации. Седмично в Будапеща кацаха по 13 самолета от Китай, минаваха и много гастарбайтери.

- Няколко пъти споменавате, че Орбан се запасява с внушителнен брой медицински предпазни средства. Това паника ли е?

- Наистина се изгради въздушен мост Пекин – Будапеща, по който за времето на пандемията пристигнаха 131 самолета. Китайците не забравят, че първата помощ, пристигнала по време на чумата в Ухан, е именно от малка Унгария. Получените към момента от Орбан предпазни средства са 131 млн. маски, 48 млн. защитни облекла, 3,5 млн. теста, 145 хил. респиратора. Стотици хиляди маски бяха дадени на унгарците зад граница, както и подарък на Македония, Хърватия, Словения и Молдова.

Бе изградена най-модерната контейнерна болница със 150 оборудвани легла, която остава постоянно действаща. По това време бяха закупени и космическите за тази малка страна 1000 модерни и оборудвани с респиратори линейки.

Очевидно Унгария се страхува през ноември да няма втори пик на болестта и това беше казано публично от министър-председателя.

- Манфред Вебер съобщи новината, че ЕС ще обяви своя финансов план и България също ще може да получи помощ за справяне с последствията от коронавируса. Под каква форма ще е тази помощ според вас?

- Като чуя за Вебер и Тимерманс, винаги се усмихвам. Бяха много готино бламирани и двамата от дуета Макрон и Орбан, тъй като носят вина за сегашната ситуация в ЕС, но ще се радвам, ако България получи помощ. Но Вебер е доста малък, за да решава въпросите с европарите. Те ще бъдат решени във форма̀та на европейските лидери.

Вишеградците ще

подкрепят плана

“Меркел -

Макрон”, но

“пестеливата

четворка”

е против

Вероятно ЕК ще представи плана “Меркел – Макрон” за 500 млрд. евро заем, който ще послужи за помощ на засегнатите страни и най-вече на тези от Юга. Очевидно планът “Сорос за т.нар. вечни облигации от 1 трилион евро е отпаднал, но веднага искам да подчертая, че се появи нова четворка на “пестеливите” от Австрия, Холандия, Швеция и Дания, която крайно остро се противопоставя на плана на Макрон и Меркел и представя своя контраплан.

Ще бъде интересно какво ще се случи, още повече че специално за “24 часа” давам новината.

Меркел проведе

много дълга

среща с

Вишеградската

четворка

на видеовръзка. Тя дори се обърна към унгарския премиер с “Добър ден!” на унгарски. Какво се разбраха, накрая така и не стана ясно, но моята прогноза е, че вишеградците ще подкрепят плана “Меркел - Макрон”.

Всичко се свежда най-вече до Италия. Виждате, че и дядо Сорос изказва опасения, че ако не се помогне достатъчно, страната ще напусне ЕС.

Дали ще напусне съюза, аз не знам, но че ще напусне еврозоната, съм почти сигурен.

Искам да кажа на читателите на “24 часа”, че новото лице на италианската опозиция Джорджа Мелони, лидерка на набиращата скорост партия “Италианско братство” и много близък приятел на Салвини, каза в прав текст на премиера Конте: “Професоре, оставането на Италия в ЕС има цена. Без нас съюз няма как да има, затова да ни платят цената!” Каква ще е цената, времето ще покаже.

- Няколко пъти в интервюта вие споменавате, че след като премине пандемията, в Западна Европа ще има бунтове и ще падат правителства заради несправянето с кризата. Още ли сте на това мнение?

- Да, моята прогноза е, че правителствата в Испания, Италия, Франция, а може би и Швеция ще паднат до края на годината.

В Испания вече се почна. Партията “Вокс” с един чудесен лидер като Сантяго Абаскал вече поведе хората на автошествие срещу абсолютно сбърканата политика на социалиста хубавец, така му викат, Педро Санчес. Тази седмица вече са насрочени много големи митинги. Смятам, че същото ще последва в Италия и Франция.

Във Франция Макрон загуби абсолютното си мнозинство в долната камара на парламента. От партията му “Република, напред!” се отронват седмично по 7 депутати. В Швеция пък прехваленият Стефан Льовен направи от некомпетентност страната си морга.

- Подобни митинги срещу правителството се появиха и у нас през изминалата седмица. Разклащат ли те управляващите?

- В нас се появиха 2 неща. Едното са псевдомитингите, единият от които бе със столове пред Министерския съвет и е цяло чудо, че един умен човек като Мая Манолова до такава степен се е изтървала да не е на себе си, че точно в този момент си мисли, че може да свали правителството и да бъде някога негова алтернатива. Горе-долу същото, което и БСП искаха – пир по време на чума.

Мисля, че Борисов се справи по блестящ начин с епидемията в България, което почти сигурно ще му доведе още един мандат само след 9 месеца, когато са изборите.

Покрай представянето на книгата ми “Феноменът Орбан” обиколих над 20 града в страната и съм направо изумен от кметовете, с които ГЕРБ разполага.

Когато чуеш за кметове на ГЕРБ, вероятно се сещаш само за София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново. Но не само. Имат страхотни кметове, с които се запознах и във Враца, Бяла, Поморие, Дупница, Тетевен, Кюстендил, Монтана, Севлиево, Бяла Слатина, Мизия, Казанлък, Хасково, Ловеч, Нова Загора. Това е страхотна армия от чудесни управленци, с които ГЕРБ ще спечели още един мандат догодина.

Друго смешно за изминалата седмица, с цялото ми уважение към правителството, ама искрено се смях за така наречения Съвет за развитие на гражданското общество. Боже господи! Къде в конституцията има задължение българското правителство да подпомага и развива гражданското общество. Ако гражданското общество в България е неразвито, има си климатични училища и диспансери, където да се лекува. В България то има конституционно право да си създава сдружения, те обаче нямат никакво конституционно право, а имат конституционна забрана да участват в политическия живот на страната, да си поставят политически цели, камо ли да участват в органи на МС. Доживяхме “гражданското общество” да дава служебни бележки за благонадеждност, въз основа на които освобождават убийци от затвора. Позор!

Гражданското общество в България под формата на платени НПО-та е всъщност партията джудже “Да, България”. Защо Бойко ги обгрижва? Ами очевидно това е стилът му. Той от Костинбродската афера, която беше вдъхновена от Мая Манолова, създаде цял омбудсман. Какво е да строши някой друг лев да развие и “Да, България”. Политическото му великодушие няма равно в Европа.

И тук е моментът да кажа: гражданското общество в България започна на 14 декември 1989 г., когато спонтанно свалихме член 1 от Живковата конституция, и почина веднага след 7 юни 1990 г. на Орлов мост. Тогава ги нямаше парите на Сорос, нямаше ги мобифоните, нямаше ги интернетите, нямаше ги съветите към МС за развитие на гражданското общество, а

излязоха 1 млн.

българи

- от млади по-млади и от хубави по-хубави, които запълниха от Орлов мост цялото пространство до хотел “Плиска”, съседните преки между “Цариграско шосе” и “Иван Асен II” и половината Борисова градина. Това беше гражданското общество, а не днешното, което се превърна в хрантутници на Сорос и платени политически дейци. Но за това съм обещал на в. “24 часа” за тази свята дата - 30 г. от Орлов мост и 30 г. от първите демократични избори, специално интервю.

- Все пак сте представител на ГЕРБ. Не ви ли е страх да говорите против премиера Борисов?

- При последния ни телефонен разговор той ми каза: “Жорка, ние сме голямо семейство - италианско. Родителите вземат решенията, а ти като човек от гражданската квота, тоест осиновен, ти давам право да говориш където, когато и каквото намериш за добре”. Току-що го направих.

Визитка:

 Роден на 20 март 1950 г. в София

Бил е юрисконсулт на Столичната община, адвокат и преподавател по право в СУ “Св. Кл. Охридски”

 Депутат на СДС във Великото и в следващото - 36-ото народно събрание. Един от 39-имата, които гладуват за новата конституция

През 1994 г. е назначен за конституционен съдия от президента д-р Желю Желев

Председател на УС на ПФК “Левски” от 2000 до 2013 г.

В 44-ото народно събрание отново е депутат - от гражданската квота на ГЕРБ