Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Братовчедът и най-богат бизнесмен в Сирия Рами Махлуф обяви, че изземват активите му

Това е рядък конфликт в семейството, управляващо страната от почти 50 години

Русия също е недоволна от съюзника си

Сирийският президент губи авторитет дори в собствения си вътрешен кръг. Много алауити се отдръпват от него и дори търпението на Русия, традиционният съюзник на клана, се изчерпва. Разрушената империя на Асад е неспокойна. "Може ли въпреки това той да остане на власт?", задава въпроса "Франкфуртер алгемайне цайтунг."

"Проляхме кръвта си, а в замяна не получихме нищо".

Тези думи на един 31-годишен мъж станаха шамар в лицето на Башар ал Асад, казва журналистът Кристоф Ерхард. Ако се съди по акцента и външния вид на сириеца от видеото, той принадлежи към етническата група на сирийския президент - алауитското малцинство, което подкрепя управлението му.

“Не се отнасяйте с нас като с идиоти”,

предупреждава мъжът от Дамаск. Единственото, което е получил от родината си, е знамето, в което увива мъртвия си брат. "Когато ви трябвахме, ние не говорехме, а действахме - казва мъжът. - Искаме от вас само да направите същото."

В опустошената от близо 10-годишната война Сирия е неспокойно. Режимът спешно се нуждае от пари, но страната е притисната в ъгъла, стойността на националната валута е понижена, населението е обедняло. Все повече сирийци гладуват. Президентът Асад не е бил в толкова трудна ситуация от 2015 г., когато руската армия се намеси във войната, за да го задържи на власт, пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Битките и пукнатините

във властта

в Дамаск през последните седмици станаха видими за всички. Братовчедът на президента Асад - магнатът Рами Махлуф, един от върха на елита, открито атакува президента с видеосъобщения. Преди войната се смяташе, че Махлуф контролира около 60 процента от сирийската икономика и в документи на Държавния департамент на САЩ от 2008 г. е описан като "момче за корупция" в Сирия. 50-годишният бизнесмен натрупа богатството и влиянието си, когато страната отвори икономиката си за частен бизнес. Благодарение на връзките си с Асад става централен играч в много от най-важните индустрии, като изтласква конкурентите или ги принуждава да му дадат дял от предприятия в сферата на недвижимите имоти, банкирането, строителството, хотелиерството, петрола и газа, безмитните магазини и телекомуникациите.

Той притежава дял и в най-големия мобилен оператор "Сириятел" с 11 млн. абонати в страната - "перлата" в бизнесимперията му. Но компанията, която някога беше символ на непотизма в ерата на Башар ал Асад, днес е на прицел от властите, пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

В края на април Махлуф, който остана в сянка през цялата война, заяви, че някои хора в правителството искат да му вземат фирмата, да го махнат от борда и че са се опитали да го изнудват да сключва фиктивни договори с компании, свързани с "военни господари". "Всичко е свързано със заплахи? Каква икономика сме, където всяка дума е заплаха? - пита той във видео, публикувано в социалните мрежи.

“Във войната не се отказах от страната,

президента или семейството си…"

"Ясно е, че не ме познаваш."

Признаците за конфликт между Махлуф и Асад се появиха още миналата година, след като сирийските власти конфискуваха активите на благотворителната фондация на Махлуф "Ал Бустан" и уволниха милициите му. Когато през декември финансовото министерство замрази активите на няколко бизнесмени поради укриване на данъци и незаконно обогатяване, сирийската преса съобщи, че сред тях са Махлуф, съпругата му и компаниите им. През последните седмици служители по сигурността задържаха няколко негови служители. Според базиран в Лондон военен наблюдател на Сирийската обсерватория за правата на човека от април до момента са били арестувани десетки служители от "Ал Бустан" и "Сириятел".

На 20 май бе обявена съдебна забрана Рами Махлуф да пътува заради 185 милиона долара, които дължи на държавата според сайта alaraby.co.uk. Правителството е предприело "временно замразяване" на всички активи на Махлуф, чието състояние се изчислява на милиарди долари. Блокирани са действията и със състоянието на съпругата и децата му като гаранция за плащане "на сумите, дължими на правителството от мобилния оператор". Сирийският орган за телекомуникации заплаши, че ще предприеме всички необходими мерки за възстановяване на парите, дължими за поддържане на лиценза за експлоатация.

Махлуф нарича претенциите неоснователни

и несправедливи. Той казва, че задълженията му към държавата са лъжа, измислена от службите за сигурност. И също така, че е получил известие от правителството, че ще му бъде "забранено да работи с държавата в продължение на пет години".

В отговор на мерките срещу него Махлуф започна серия онлайн атаки срещу сирийските власти през последните седмици. В един видеоклип той заплашва: "Ако продължим по същия начин, ситуацията в страната безспорно ще стане много трудна." Той изтъква какво е направил за обществото, напомня на "господин президента" за необходимостта от "лоялисти ", говори за "бедните" и "гладуващите". Излага всичко това в изявления с религиозна окраска. "Махлуф говори за нещо, което е много повече от пари - става въпрос за верността на алауитите", отбелязва "Франкфуртер алгеомайне цайтунг".

Конфликтът между президента и най-богатия човек в държавата идва на фона на безпрецедентен натиск върху сирийската валута. През последните дни сирийската лира, отслабена от почти десетилетие война, мащабни санкции, а сега избухването и на коронавируса, достигна близо 2000 лири за долар на черния пазар. Правителството търси допълнителни източници на твърда валута, като за целта преследва и контрабандисти, и лоялисти.

През последните години Асад започна да събира вид данък от богати бизнесмени, но Махлуф отказваше да плаща, пише сп. "Форин полиси".

Според анализатори

дълбокият семеен разрив показва

и засилен натиск върху президента. В Сирия рядко семейна вражда ескалира до такава степен. Изобличаване на режима, в който Махлуф е ключов играч от десетилетия, е опасна игра.

“Ако не беше от семейството, вероятно щеше да е мъртъв”, казва пред в. "Лос Анджелис таймс" бившият американски посланик в Сирия и старши сътрудник в Института за Близкия изток в Йейл Робърт Форд.

В Дамаск отдавна се носят слухове, че съпругата на президента Асма, която е сунит, иска да увеличи влиянието на общността си в държавата и е изправена срещу съпротивата на влиятелния клан Махлуф, който сега извади картата на алауитите. Махлуф сипва сол в раната. Алауитите, изглежда, отдавна са станали затворници на режима, който мнозина от тях презират, но в същото време го смятат за единствената си ефективна защита.

Рами Маклуф и неговият клан са известни с корупция, но семейството има връзка с паравоенни групи и мрежи от покровители. Въпреки че Махлуф не може да разклати властта на Асад в Сирия, е в състояние да му нанесе значителни щети, тъй като има голямо

влияние сред общността на алауитите

"Отношението към президентското семейство никога не е било толкова лошо", казва алауит от крайбрежния регион, който общността населява.

То е повлияно и от непотвърдената новина за покупка на една картина. Наскоро руски медии съобщиха, че Асад е анонимният купувач в търг на "Плисък" на британския художник Дейвид Хокни, която струва около 27,5 милиона евро. Творбата е от 1966 г. Историята с покупката от Асад вероятно е фалшива новина, но впечатли населението.

Излизайки в руската преса обаче, тя става част от натиска на Москва върху режима.

Изглежда, че

Русия иска да

изрази недоволство

от сирийските си партньори. В крайна сметка ръководството на Дамаск отказва всякакви действия, които биха помогнали на Путин да действа като миротворец, както и да насърчава Запада да плати за възстановяването на страната.

В допълнение, страхът на населението от новия коронавирус също играе роля. Пандемията изостри недоверието към държавната власт. Мерките на правителството допълнително смазаха икономиката.

Силните специални служби все още са на страната на президента и държат населението под контрол. "Асад е слаб и неспособен да се справи с кризата в собствената си страна", писа руската информационна агенция РИА ФАН. Тя цитира допитване сред хиляди сирийци. Едва 31% от тях оценяват положително работата на Асад и изразяват желание да гласуват за него в изборите, планирани за 2021 г.

Въпреки кампанията в руските медии вероятността Путин да изостави сирийския владетел в момента не е голяма. Но Асад може да попадне в опасна ситуация, ако загубата на власт на всички тези фронтове се превърне в дългосрочна тенденция, смята "Франкфуртер алгемайне цайтунг".