Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

САЩ към Русия: Оттеглете подкрепатаза Асад и ще вдигнем санкциите.

Ако не, Вашингтон ще формира международна коалиция за удари срещу ИДИЛ на изток от река Ефрат и в столицата на групировката Рака.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън е връчил при посещението си в Москва писмено предложение за президента Владимир Путин от лидерите на Г-7, че са готови да облекчат санкциите срещу Русия и връщането й в клуба на Г-8, както и взаимно сътрудничество в борбата срещу тероризма. Офертата е срещу тотално прекратяване на военните действия в Сирия, без това да се отнася към ИДИЛ и "Ан-Нусра" и започването на сериозен преходен политически процес, който да доведе до оттеглянето на Башар Асад от власт.

Информирани източници съобщават, че до тази оферта се е стигнало след мъчителни дълги консултации между Доналд Тръмп и съюзниците му. Това е станало на официалната среща на Г-7 в Италия в последните два дни. На нея са били направени последните редакции на този документ, който Тилърсън предал на Кремъл.

Арабски дипломат съобщи, че за първи път от години е забелязал активно участие на американците в преговорите за Сирия. Лично президентът Тръмп провел редица телефонни разговори с лидерите на Г-7 - японския премиер Шинзо Абе, канадския Джъстин Трюдо, великобританския Тереза Мей и германския канцлер Ангела Меркел.

Точките, които са обсъдили, са три. Първо, групата на най-влиятелните държави обвързва сирийската криза с други два проблема - Крим и Украйна. Второ, намекват, че може да предприемат допълнителни санкции спрямо Русия, в случай че откаже офертата. Трето, ролята на Башар Асад в бъдещето на Сирия. Според западен дипломат съветниците по национална сигурност заедно с външните министри на страните от Г-7 са направили всичко по силите си, за да бъде офертата възприета не като заплаха, а само като намек.

Лидерите смятат, че за да се намери изход от продължаващата война в Сирия, Владимир Путин трябва да се съгласи бързо да стартира сериозен преходен политически процес. И той да доведе до напускането на Асад, без това да предизвика разпад на институциите в Сирия.

По време на преговорите в Италия президентът на САЩ Доналд Тръмп настоявал от документа да отпаднат предложенията на Великобритания и Канада за налагане на допълнителни санкции към Русия. Първото решение за тях беше взето през 2014 г. в резултат на агресията на Москва в Украйна и анексирането на Крим.

Според лидерите на Г-7 не трябва да се изпуска съществуващата в момента възможност за решаване на кризата особено след американските удари срещу военно-въздушната база Шайрат след обгазяването на град Хан Шейхун. Тук припомням, че според британски държавник Доналд Тръмп е говорил с премиера Тереза Мей по телефона часове преди Тилърсън да замине за Москва.

Благодарил за подкрепата на Великобритания за атаките срещу Башар Асад. Двамата постигнали съгласие, че съществува голяма вероятност президентът Путин да бъде убеден, че съюзът му с Асад вреди на стратегическите интереси на Русия. Мей и Тръмп били категорични, че не приемат каквато и да е роля на Башар Асад в бъдещето на Сирия.

Показателно е, че държавният секретар Тилърсън за първи път повиши тон към Башар Асад минути преди да тръгне за Москва. Той каза, че химическата атака подкопава легитимността на сирийския президент и е повече от ясно, че управлението на династията Асад върви към края си. Но Тилърсън е категоричен, че държавността в Сирия трябва да се запази, за да не се повторят сценариите, които се случиха в Либия и Ирак след смяната на режимите там. Тилърсън каза още, че се надява Кремъл да осъзнае, че Асад е недостоен за доверие и уважение партньор.

Тръмп отиде по-далече, наричайки в интервю пред “Фокснюз” Башар Асад "животно".

Ако президентът Путин реши да размисли над офертата по-задълбочено, може да промени позицията си. Тогава страните от Г-7 се ангажират да прекратят изцяло военните действия в Сирия. Оттук следва, че ще има позиция на Съвета за сигурност на ООН за политическо решение на кризата и продължаване на преговорите в Женева под ръководството на представителя на ООН за Сирия Стефан де Мистура.

За да се постиганат взаимни компромиси, Путин трябва да притисне правителствената сирийска делегация в Женева, а подкрепящите държави от региона - делегацията на опозицията. При положение че руският президент се съгласи, ще се обсъди предложение за изпращане на арабски, регионални и наблюдатели от ООН в Сирия, които да следят спазването на договореностите в политическото споразумение.

Ако Путин отхвърли тази оферта, САЩ ще тръгнат към създаване на международна военна коалиция, която да води операции за превземане на градовете от източната част на река Ефрат плюс столицата на ИДИЛ Рака. Целта е след това да бъдат създадени зони за сигурност в северните и южните части на Сирия, където да се завърнат бежанците. Тези зони ще бъдат под контрола на ООН и на държавите от региона.

Преди седмици Доналд Тръмп и израелският премиер Бениамин Нетаняху са обсъдили във Вашингтон създаването на военна коалиция, която да включи страните от Персийския залив плюс Йордания. Ролята на Израел в тази коалиция ще бъде сведена до сътрудничество в предаването на разузнавателна информация. А международната коалиция ще започне война срещу ИДИЛ. Следващата цел са Хизбула и Иран, както и въоръжените милиции в Сирия, подкрепяни и финансирани от Техеран. Тръмп е решен да сложи край на намесата на Иран във вътрешните работи на арабските държави чрез създаването на въоръжени милиции.

Планът на Тръмп предвижда да се запази руското влияние

в районите западно от р. Ефрат, наричани "Полезната Сирия". Този регион ще бъде лишен от приходи от находищата на петрол и газ, които се намират източно от р. Ефрат и други икономически сектори. В момента те са под контрола на ИДИЛ и на кюрдите.

Също така замисълът на Тръмп предвижда районите под контрола на Асад да останат без никакви средства за възстановяване, докато той е на власт. Богатите арабски държави от Залива и европейските страни са се ангажирали да отпуснат милиарди долари за възстановяване на Сирия, ако започне политически процес за оттегляне на Башар Асад.

Ако Русия позволи Сирия да продължи да потъва в блатото заради оставането на президента на власт, хората в контролираните от него територии ще се радикализират. Причината е, че ще бъдат лишени от развитие и това ще доведе до засилване на тероризма. Той ще излезе от рамките на Сирия.

Това изяснява защо говорителят на Белия дом Шон Спайсър предупреди, че Вашингтон ще използва сила срещу Башар Асад, ако той отново използва химическо оръжие или бомби варели (вид взривни устройства, произведени във военни заводи в Сирия и използвани от сирийските ВВС - б.а.).

Американците нямат нищо против резолюция за използването на химическо оръжие, защото са убедени, че Асад стои зад тази атака.

Със сигурност замисляните от САЩ мерки към Русия ще доведат до връщане на Студената война между двете страни и до конфликт с Иран. Ясно е, че Техеран, който е инвестирал милиарди долари в Сирия в помощ на Башар Асад, няма да толерира сделка за оттеглянето му. От друга страна, иранците се опасяват, че падането му би довело до сваляне и на аятоласите от власт.

Въпреки усилията скорошно решаване на кризата в Сирия не се очаква. Не трябва да се изпуска и факторът Турция, която има претенции. Не е ясно какви ще бъдат ходовете на президента Ердоган след референдума на 16 април. Това само ще означава продължаване на страданията на сирийския народ и на дестабилизацията на региона.