Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. д-р Радка Аргирова Кадър: БНТ
Проф. д-р Радка Аргирова Кадър: БНТ

Според прогнозата на проф. д-р Радка Аргирова - председател на Българското дружество по медицинска вирусология, наближава краят на пандемията от COVID-19. Това разкри самата тя в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Патогенността и вирулентността на вируса намаляват. Той премина през много приемници, действително отслабна и вече две седмици не съм видяла положителен тест при огромен брой изследвания, съобщи тя.

Д-р Аргирова е на мнение, че отслабването на патогенността на вируса означава да спрем да спазваме "елементарните противоепидемични мерки – маските, за по-малкото събирания, струпвания на хора и личната хигиена". "Възможно е да се заразят хора и да станат начален източник на някаква местна малка локална огнищна епидемия, тогава се предприемат същите мерки за даденото място и колектив, които бяха предприемани досега", коментира тя.

Д-р Аргирова не изключва възможността да се получат мутации на вируса, които да предположат по-висока инфекциозност, въпреки че засега няма данни за това.

Виждаме, че в Европа определено вирусът отслабва. Чисто научно вирусологично е намерена една част във външната обвивка на вируса, която е обща в рецептора на вируса за кучета, котка, тигри, норки, което означава, че могат да бъдат заразени с този човешки вирус. Трябва вероятно и ветеринарните власти да се включат в тази битка, уточни проф. Аргирова.

Надявам се броят на изследваните да остава постоянен, а броят на заразените намалява. Хубаво е да знаем колко души са преминали, имат вече антитела, са оздравели, но очевидно това е голям брой, коментира тя.

„Нюзуик“ съобщиха, че първите 14 доброволци за изпитване на една от новите ваксини срещу COVID-19, които се правят в САЩ, са образували антитела. Д-р Аргирова каза, че това показва, че е възможно откриването на ваксина. Според нея това няма да стане до края на годината, но до пролетта е възможно.