Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Моторът, ползван при убийството, бе открит в сряда.

СНИМКА: ПРБ
Моторът, ползван при убийството, бе открит в сряда. СНИМКА: ПРБ

Подполковник Борис Иванов изпълнил поръчката на издирвания от Интерпол Иво Масларов, който търсел от брокерката няколко милиона

Бивши министри, съдии, прокурори, адвокати са в телефонните контакти на държавния гард, отбелязани като “Брат”...

Борис Иванов - опитен офицер от Националната служба за охрана, се оказа важен детайл в схема за разчистване на сметки чрез убийства и вероятен бизнес с разследвания, досъдебни производства и присъди.

Подполковникът с над 10-годишен стаж, е охранявал десетки масови прояви като т.нар. външен периметър, който пази партийни лидери, президенти, премиери, министри, чуждестранни делегации, когато те са на публични събития.

Затова и офицерът имал специални умения за работа с взривни устройства и техника за подслушване и проследяване. Източник от НСО изреди имената на много политици, чийто живот е бил пазен от Борис Иванов. За кратко преди време той е охранявал заплашения с убийство почетен лидер на ДПС Ахмед Доган.

Офицерът бе арестуван като организатор на убийството на инвестиционната посредничка Станка Марангозова, изпълнявайки поръчката на недоволен от приходите си неин клиент.

Преди НСО Борис

Иванов трупа

опит в

Криминална

полиция в София

Най-интересното обаче не е “бялата роза”, хвърлена в колата на Марангозова, а телефонът и компютърът на подполковника.

В GSM-а са били записани особено интересни контакти с бивши министри, прокурори, съдии, адвокати. Пред името на всеки един от тях е записано лаконично “Брат...”. Това, което свързва мъжете от списъка на Иванов, е тяхното членство в уважавана масонска ложа в столицата.

При разследването на убийството на брокерката Станка Марангозова станало ясно, че Иванов е контактувал редовно с тези масони, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Офицерът обменял с тях доклади, лични документи на български и чужди граждани и дори постановления на Софийската районна прокуратура и номера на досъдебни производства.

Част от комуникациите са били изтрити и тепърва ще се възстановяват.

Възможно е заради данните от телефона на подполковника материалите да се отделят по друго дело, а

хората, с които

е комуникирал,

да получат

обвинения за

търговия с

влияние

или т.нар уреждане на дела, поясни говорителят на главния прокурор. (Виж карето долу).

Държавният гард е обвинен като лидер на банда за разпространение на дрога, изнудвания и поръчкови убийства. Според прокуратурата групата е действала от януари 2019 г. до май 2020 г.

Освен Иванов са арестувани и физическият убиец на Марангозова Петър Костов и помагачът му.

Гардът на НСО лично поел поръчката от бизнесмена Иво Масларов, с когото жената има дългогодишни конфликти за пари. Тя беше застреляна с 3 куршума в главата на 10 октомври м.г.

В колата, с която Борис ходел на работа, разследващите намерили техника за подслушване. GPS бил монтиран и на пежото на Станка Марангозова. В деня на убийството маршрутът на жената бил следен в реално време.

Масларов дал на Борис Иванов бележка, на която били написани името на мишената, марката на колата ѝ, цветът, както и регистрационният номер. След това гардът на НСО организирал подчинените си от бандата. За изпълнението на поръчката

убиецът Петър

и помагачът му

Георги си

поделили

50 000 лева

Двамата получили мотор, който Борис Иванов купил от обява в интернет. Части от него, както и цветът му, били променени, за да е по-труден за проследяване. След ъпгрейдите машината била тествана, за да е сигурно, че функционира.

Убийството на Марангозова било планирано до такава степен, че мотористът имал предварително ясен маршрут, по който да се оттегли. Целта била да стигне до язовира край Чепинци. Там изхвърлил мотора, а при оглед в сряда криминалистите го открили. 

Станка Марангозова
Станка Марангозова

Поръчителят Иво Масларов не е арестуван и е обявен за издирване от Интерпол. Напуснал е България през март. Обвинен е задочно.

Мъжът, натиснал спусъка, е бил арестуван за изнасилване и отвличане през 2017 г. Делото е в съдебна фаза. Той е осъждан, лежал е в затвора. Там се запознал и с помагача си Георги. “След излизането от затвора поемат поръчката за това убийство”, обясни шефът на столичната полиция Георги Хаджиев.

Разследването на убийството на Станка Марангозова започнало с анализ на конфликтите ѝ около работата. Тя се представяла за финансов брокер. За да привлече клиенти, твърдяла, че има вътрешна информация за продажба на различни акции. “Имала е нещо като финансова пирамида. Много трудно е да се направи финансова оценка на щетите на едно или друго лице. Има много на брой граждански дела срещу нея. С поръчителя на това деяние сумите са изключително сериозни”, добави Христо Терзийски, директор на Националната полиция. И поясни, че ден след убийството на Марангозова е започнало дело по неин сигнал срещу двама души. Това са поръчителят Иво Масларов и неговият приятел Веселин Денков-Весо Брадата. Както “24 часа” писа още през октомври след убийството, Иво Масларов е дал голяма сума пари на Марангозова, за да я инвестира и да му изплати печалбите. Не бил доволен от резултата и започнали скандали. Няколко пъти била и пребивана. В един момент започнала да му дава от личните си пари. След това завела няколко граждански дела, за да си върне средствата. През 2012 г. Марангозова подава и сигнал срещу Масларов и Денков в полицията. По това време тя и мъжът ѝ Динко Гарев са изгонени от жилището си в престижен столичен квартал от съдия-изпълнител заради дълг към фирма на Весо Брадата. Той го откупил от приятеля си Иво Масларов.

По случая с изнудването на Станка Марангозова започва дълго разследване, което приключва с обвинителен акт в съда чак през октомври м.г., само ден преди да бъде убита. Тя е основен свидетел и пострадал. Делото е прекратено за доразследване през февруари т.г., показа проверка на “24 часа”. През март Масларов напуска България. Станка Марангозова също беше подсъдима в районния съд за измама на същите хора, които са я изнудвали.

Заради участието на гарда на НСО в убийството на жертвата от службата разпространиха позицията си в четвъртък.

“Ръководството на НСО очаква информация по случая с оглед на предприемане на всички законосъобразни действия спрямо служителя. НСО категорично заявява, че при установена вина следва да бъде понесена цялата строгост на закона”, пише в нея.

Лъжа е, че Иво Масларов е син на Емилия Масларова

Иво Масларов, когото прокуратурата задочно обвини, че е поръчал убийството на Марангозова, не е син на Емилия Масларова. Бившата социална министърка е била омъжена за бащата на Иво Масларов, който е дете от първия му брак. Двамата с Масларова не са живели никога заедно.

По време на брака си Емилия и Антон Масларови са в изключително тежки отношения с Иво. Преди 2 години той дори не е присъствал на погребението на своя баща.

Магистрати длъжни да декларират участие в тайни общества

В България съществува законово изискване магистратите да декларират членство в ложа. То бе вкарано в закона по предложение на Данаил Кирилов, след като се появиха много конспиративни теории, че в ложите се вършат нередни неща. 

Данаил Кирилов
Данаил Кирилов

Всъщност има решение на съда по правата на човека в Страсбург, който осъжда подобно ограничение, по аналогичен случай в Англия, където такова изискване имало и за полицаи. Съдът смята, че това е ограничение на човешкото право за сдружаване.

По принцип въпреки съществуващите представи, че в ложите се редят някакви схеми, това изобщо не е така - масонските ритуали са алегорични, тяхната цел е самоусъвършенстване, а не някакви профански сметки. Масонската етика изисква стриктно спазване на законите - масон, който извърши закононарушение, се изключва, а изискването за братската любов не трябва да противоречи на светските закони. Заради тази разпоредба много магистрати практически замразяват членството си, а някои се местят в ложи извън населените си места, за да не бъдат подозирани в конфликт на интереси.

За полицаи или военнослужещи обаче няма изискване за деклариране на членство.